in ,

NASA, Mars Helikopterinin Kalkış ve İniş Anlarına Ait Yeni Görüntüler Yayınladı

Mars’ta görev yapan Ingenuity adlı helikopterden yeni görüntüler paylaşıldı. Uzay aracının 54. uçuşu, Perseverance tarafından kaydedildi.

NASA Mars Helikopteri Ingenuity - Yeni Uçuş
- Reklam -
- Reklam -

Mars’ta 54. defa kalkış gerçekleştiren Ingenuity helikopterinin yeni görüntüleri paylaşıldı. NASA, Kızıl Gezegen’deki görevine devam ediyor.

Şubat 2021 yılında NASA ilk defa Mars’a bir helikopter göndermeyi başardı. Perseverance adlı uzay aracıyla beraber Kızıl Gezegen’e gönderilen Ingenuity, 2.5 yıldır Mars’tan yeni keşiflere imza atmayı sürdürüyor.

İlk uçuşunu Nisan 2021’de gerçekleştiren Ingenuity, o tarihten bugüne toplam 54 uçuş gerçekleştirdi. Helikopterin son görevinden yeni görüntüler ise NASA tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

- Reklam -

NASA Mars Helikopteri Ingenuity Yeni Uçuş Görüntüleri

Mars Helikopteri Ingenuity Yeni Görevinde

Mars yüzeyinde yerçekiminin Dünya yüzeyindeki yerçekiminin %38’i kadar olduğu biliniyor. Kızıl Gezegen’in yüzeyindeki hava yoğunluğu da Dünya’dakinin yalnızca %1’i kadar. Dolayısıyla Mars’ta kalkış yapmak Dünya’ya kıyasla çok daha çetrefilli.

Yine de NASA’nın Ingenuity aracı, bu zorlu koşullar altında kaldırma kuvveti yaratabilecek şekilde tasarlandı. Dört metrelik kanat açıklığıyla şimdiye dek 54 uçuş gerçekleştiren araç için NASA’nın beklentisi ise yalnızca 5 uçuştu.

NASA’nın yüzey keşif aracı Perseverance, helikopterin ağustos ayı başlarında gerçekleştirilen ve toplamda 25 saniye süren 54. uçuşundan görüntüler kaydetti. Videoda helikopterin toplam 5 metre yüksekliğe çıktığı gözlemlendi.

Helikopterin uçuş görüntülerini aşağıdaki video aracılığıyla izleyebilirsiniz.

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

NASA bu görevde, son seferinde bir uçuş anomalisi yaşayıp acil iniş yapan Ingenuity’nin navigasyon sisteminin hâlâ düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmak istedi. Gerçekleştirilen hava testinin ardından helikopterde bir problem olmadığı anlaşıldı.

- Reklam -

Perseverance bu görüntüleri yaklaşık 55 metre uzaktan kaydetti. Uzay ajansı, Ingenuity ile Perseverance’ın gezegenin biyolojik kökenine dair araştırmalar yaptığını kaydetti.

NASA, araştırmaya dair şunları kaydetti:

“Perseverance’ın Mars’taki görevinin temel hedeflerinden biri, eski mikrobiyal yaşamın izlerini aramak da dahil olmak üzere astrobiyoloji odaklıdır.”

NASA Mars Helikopteri Ingenuity Yeni

NASA, yaklaşık 3 hafta önce kendi dijital yayın platformu NASA+’ı kurduğunu duyurmuştu. Gelecek dönemde bu tarz paylaşımların uzay ajansının kendi akış servisi üzerinden yapılması bekleniyor.

Mars’tan gelen yeni görüntülere dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzay hakkında daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Mashable

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

David Dastmalchian - James Bond Kötüsü

David Dastmalchian, “James Bond” Serisinde Kötü Karaktere Hayat Vermek İstiyor

Kulüp 2. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu

“Kulüp” Dizisinin 2. Sezon Çıkış Tarihi İlk Fragmanı ile Duyuruldu