in ,

İkinci El Mağazasından 4 Dolara Satın Alınan Tabloya 250.000 Dolar Paha Biçildi

İkinci el mağazasından yok pahasına satın alınan tablo, Amerikalı ressam N.C. Wyeth’in son derece nadir illüstrasyonlarından birisi çıktı.

N.C. Wyeth Kayıp Tablosu
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı ressam N.C. Wyeth’in bir tablosu, ikinci el satış yapan bir mağazadan yalnızca 4 dolara satın alındı. Wyeth bu çalışmayı Helen Hunt Jackson’a ait Ramona adlı romanın 1939 tarihli baskısı için çizmişti.

Bir ikinci el dükkanında eski tablolar almak için gezen bir kadın, N.C. Wyeth’e ait kayıp bir tabloyu buldu. Kadının bu durumun farkına varması ise 6 yılı buldu.

Uzmanlar, müzayedeye çıkarıldığında tabloya 250.000 doları bulan bir değer biçileceği görüşünde.

- Reklam -

2017 yılında New Hampshire’daki Savers mağazasından alışveriş yapan bir kişi, bir ürün yığınının ortasında “epey ağır ve tozlu” bir tablo buldu ve çalışmayı yalnızca 4 dolar karşılığında satın aldı.

N.C. Wyeth

Yerel bir haber kaynağına göre Bonhams müzayede evi sözcüsü, tablonun bulunmasının neden 6 yıl geciktiğini şu ifadelerle açıkladı:

“[Tabloyu satın alan kişi] ne bulduğunu bilmeksizin bunun gerçek bir tablo olduğu konusunda şakalar yaptı. Fakat hızlı bir internet araması sonunda hiçbir şey bulamayınca, bu ihtimale ikinci bir şans vermedi.”

N.C. Wyeth’e Ait ‘Kayıp’ Tablo Bahar Temizliğinde Yeniden Gündeme Geldi

Bunun üzerine bahsi geçen kişi tablosunu odasına asmaya, daha sonraysa onu dolabına saklamaya karar verdi. Tablo, yıllar sonra bir bahar temizliği sırasında yine karşısındaydı.

Yeniden merakı alevlenen kadın, tabloyu Things Found in Walls (Duvarlarda Bulunan Şeyler) adlı bir Facebook grubunda paylaştı. Tablo, Maine’de yaşayan bir konservatör olan Lauren Lewis’in dikkatini çekti.

Lewis tabloda kendisini çeken bir şeyler olduğunu söylüyor:

“Wyeth’e ait resimlerin kopyalarına ve ondan etkilenmiş olabilecek diğer sanatçıların resimlerinin yanlışlıkla sanatçıya atfedildiğini görmeye alışkınım ancak bu fotoğraflarda gözüme çarpan bir şeyler vardı.”

Bu gözlemin üzerine 3 saat yol kat ederek tabloyu incelemeye giden Lewis, resmin “gerçek ve değerli” bir parça olduğu sonucuna vardı:

- Reklam -

“Yüzeyinde kesinlikle bazı ufak çizikler vardı ve temizlenmesi fena olmazdı. Ancak hiçbirimizin geride kalan 80 yıl boyunca tablonun başından neler geçtiği hakkında bir fikri olmadığı göz önüne alındığında oldukça iyi bir durumdaydı.”

N.C. Wyeth Kayıp Tablo

Resim, Wyeth’in Helen Hunt Jackson’a ait Ramona adlı romanın 1939 tarihli baskısı için çizdiği 4 illüstrasyondan biriydi. Müzayede evi, tablonun orijinal olduğuna ve muhtemelen Wyeth’in ya da kitap yayıncısı tarafından editöre veya Jackson hanesine hediye ettiğine inanıyor. Geri kalan resimlerden birinin yeri biliniyor ancak dört resimden ikisi hâlâ kayıp.

Müzayede evinde görevli olan Amerikan ve Avrupa sanatı uzmanı Kathleen Leland, çerçevenin arka kısmının tablonun orijinalliğinin bir kanıtı olduğunu söyledi:

“30’lu yılların ortalarından itibaren Wyeth özel bir tür çizim tahtası kullandı ve bu tablo için de durum aynıydı.”

Leland, benzer birkaç vakayla daha karşılaştığını ancak özellikle sanat dünyası hakkında hiçbir bilgisi olmayan birinin başına bu tarz tesadüflerin gelmesinin çok sık görülmediğini söylüyor.

Wyeth, 20. yüzyılın en tanınmış illüstratörlerinden biriydi. En ses getirmiş çalışması ise Robert Louis Stevenson’ın Define Adası romanının 1911 tarihli baskısı için çizdiği eseriydi. Wyeth’in oğlu Andrew da 2007 Ulusal Sanat Madalyası’na layık görülen ünlü bir illüstratör olacaktı.

Tablo, 19 Eylül’de Marlborough, Massachusetts’teki Bonhams Skinner’ın “American Art” başlıklı müzayedesinde satışa çıkarılacak.

N.C. Wyeth’e ait bu resmin yıllar sonra ortaya çıkması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    İşte e-bebek arzından beklediğim performans.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Blue Exorcist 3. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu

“Blue Exorcist”in 3. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu: İşte İlk Fragman

Daniel Radcliffe - Deadpool 3 Kadrosu

“Harry Potter”ın Yıldızı Daniel Radcliffe, “Deadpool 3” Filmine ‘Gizemli’ Bir Rolle Katıldı