in ,

Terry Pratchett’ın Monopoly Esintili “Diskdünya” Romanı “Para Basmak” Türkçe Raflarında

Terry Pratchett imzalı Diskdünya kitabı “Para Basmak” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Diskdünya 36: Para Basmak - Terry Pratchett
- Reklam -
- Reklam -

Terry Pratchett’ın ünlü fantastik kurgu serisi Diskdünya 36. kitabı Para Basmak ile macerasına devam ediyor. Delidolu Yayınları tarafından yayımlanan eser, Türkçede ilk defa okurların beğenisine sunuluyor.

Fantazi ve bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alan Terry Pratchett (1948 – 2015), ardında bugüne dek milyonlarca okura ulaşan sayısız eser bıraktı. Toplamda 41 kitaptan oluşan Diskdünya serisi ise yazarın en bilinen çalışması oldu.

1983 yılında Büyünün Rengi (The Color of Magic) ile başlayan kitap 2015’te yayımlanan Çobanın Tacı (The Shepherd’s Crown) ile sona ermişti.

- Reklam -

Birçok alt başlığa ayrılan seride Türkçede yeni yayımlanan Para Basmak (Making Money) kendi dilinde ilk defa 2007’de yayımlandı. Moist von Lipwig karakterinin ikinci macerası olan bu kitap, aynı zamanda Ankh-Morpork kentinde geçen birçok Diskdünya macerasından biri olarak öne çıkıyor.

Pratchett Para Basmak adlı bu eserinde kadim kent Ankh-Morpork’un madeni paradan banknotlara geçişinin ironi dolu hikâyesini konu alıyor.

Diskdünya #36: Para Basmak – Terry Pratchett | Arka Kapak Tanıtımı

Diskdünya 36: Para Basmak - Terry Pratchett

Parayı para çeker.

Hayalî evrenlerin azametli mucidi Sör Terry Pratchett’ın benzersiz yaratımı “Diskdünya”nın ilk kez Türkçeye çevrilen otuz altıncı kitabı Para Basmak, kallavi bir ekonomik sistemi baştan yaratmaya çalışan, Monopoly oyunu tadında bir roman.

Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan kırk bir kitaplık serinin, eski köye yeni âdet getirme ustası Nemly von Lipwig’le şenlenen bu parıl parıl parlayan macerası, “Sanayi Devrimi” alt serisinin de beşinci halkası.

Kadim kent Ankh-Morpork’u modern parasal döngülere sokarak kırılgan dünyamıza fantastik bir finansal perspektiften bakmamızı sağlayan Pratchett bu romanında, madeni paradan gıcır gıcır banknotlara geçişin tarihini arkasına alarak yine son derece komik, bir o kadar da ironik bir öykü anlatıyor.

Bankada sürekli yeni hesaplar açılıyordu. Neden? Güven yüzünden mi? Dürüstlük? Tutumluluk dürtüsü? “Değer” denebilecek herhangi bir şey yüzünden mi?
Hayır! Lipwig yüzündendi! Bay Bent’in daha önce hiç görmediği ve bir daha da görmek istemediği tipler kutulara, kumbaralara, yastık altlarına hatta çoraplara doldurdukları paralarla bankaya akın ediyordu! Hatta bazen söz konusu çorapları ayaklarına giyerek!

Kimilerinin dediği gibi; şans, şansa yer açanların ayağına gelirdi çoğu zaman. Kendisindeki şeytan tüyünün fena hâlde farkında olan Nemly von Lipwig de her daim turnayı gözünden vuranlardandı. Darağacının ucundan Postane Genel Müdürlüğü görevine ha?.. Ne şans ama! Gerçi, eski dostumuz için Postane, sadece bir staj yeri sayılırdı artık!

- Reklam -

Çünkü şimdi “şans” yeniden Nemly’nin kapısını çalıyor. Üstelik epeyce havalı bir kuruma, Kraliyet Darphanesi’nin başına “atanarak” gerçekleri çok daha yakından görme mertebesine yükseliyor; zira işin içinde bu kez tonlarca altın, altına duyul(amay)an güven, asla güvenilmeyecek kodamanlar ve bir de Bay Cırtak var.

“Dürüst birini kandıramazsınız” diyen biri, dürüst biri değildir.

Lipwig de bunu biliyordu şüphesiz. Çünkü eskiden basit, parlak camı “elmas” diye yutturabilecek hünerde bir dolandırıcıydı. Bilmediği şey, en büyük dolandırıcıların bizzat en büyük para babaları olmasıydı…

Ekonomik düzenin yeniden kurulması esnasında yaşanan “derin” dönüşümü ve bu uğurda feda edilen paha biçilemez şeylerin ardında bıraktıklarını kıvrak bir mizahla eleştiren Para Basmak; elimizde, avucumuzda ve hatta “yastık altı”mızda neyimiz varsa türlü numaralarla göz dikenlere külahını ters giydiren, zekice kaleme alınmış bir roman.

Ama kimbilir, belki çoraplarına bankalardan fazla güvenenler haklıdır!

Toplamda 432 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini, serinin diğer kitaplarında olduğu gibi Niran Elçi üstleniyor. Romanın kapak çizimi ise Paul Kidby imzasını taşıyor. Eser, Ağustos 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Öte yandan geçen nisan ayında Terry Pratchett’ın yıllar sonra bir kez daha gün yüzüne çıkartılan 20 öyküsünün A Stroke of Pen: The Lost Stories adı altında okurlara sunulacağı açıklanmıştı.

Diskdünya serisine ve yazarın Türkçedeki son kitabı Para Basmak’a dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Wonderful Story of Henry Sugar Yayın Tarihi Belli Oldu

Wes Anderson’dan Roald Dahl Uyarlaması: “The Wonderful Story of Henry Sugar” Filmi için Tarih Açıklandı

Kayıp Malezya Uçağı - Midye Kabukları

Midye Kabukları, Kayıp Malezya Uçağını Bulma Operasyonunda Kilit Rol Oynayabilir