in ,

Peru’da Pacopampa Rahibi’ne Ait 3.000 Yıllık Bir Mezar Gün Yüzüne Çıkartıldı

Peru’daki Pacopampa arkeoloji alanında bir rahibe ait yaklaşık 3.000 yıllık bir mezar bulundu. Araştırmacılar, iskeletin üst düzey bir ruhani lidere ait olabileceğini düşünüyor.

Peru - Pacopampa Rahibi Mezar
- Reklam -
- Reklam -

Peru’daki arkeologlar, 3.000 yıl önce gömülmüş bir iskelete ait mezarı gün yüzüne çıkarttı. Araştırmacılara göre mezar üst düzey ruhani bir lidere ait.

Pacopampa kazı alanında çalışan arkeologlar yankı uyandıran bir keşfe imza attı. 6 kat kül ve kara toprağı kazan araştırmacılar, güçlü bir dini figür olduğuna inandıkları bir kişiye ait 3.000 yıllık bir mezarı ortaya çıkardı.

Projenin yöneticisi Yuji Seki, Pacopampa’daki defin işleminin “oldukça kendine has” olduğunu söylüyor. Lahdin kendi çapı yaklaşık 3 metre olan bir dairesel şekle sahipken mezar ise oldukça sığ bir biçimde yalnızca 1 metre derinlikte.

- Reklam -

Peru Pacopampa Kazı Alanı

Mezardaki iskelet kül ve toprak tabakaları tarafından iyi şekilde korunmuş durumdayken mezarla ilgili diğer bir ilginç detay ise bu kişinin bacakları çapraz vaziyette ve yüzüstü gömülmüş olmasıydı. Peru Kültür Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre arkeologlar mezarın sahibinin M.Ö. 1200 yılı civarında gömüldüğünü tahmin ediyor.

Peru’daki Kazılarda Bulunan Mezar İnka Öncesi Kültürle Bağlantılı

Arkeologlar mezarı kazarken süslü seramik kaseler ve geleneksel olarak seçkin kişiler için kullanılan eski vücut boyasının varlığını gösteren iki mühür buldular. Araştırmacılar iskelete, ekibin 2005’ten bu yana çalıştığı kazı alanının isminden hareketle “Pacopampa Rahibi” adını verdiler.

Seki bunun neden heyecan verici bir keşif olduğunu şu sözlerle açıklıyor:

“Keşif son derece önemli çünkü bu kişi, ülkenin kuzey And Dağları’nda yer alan tapınakları kontrol altına almaya başlayan ilk rahiplerden biri.”

Peru - Pacopampa Rahibi Mezarı

Pacopampa kazı alanı, Peru And Dağları’nın Cajamarca bölgesinde. Alan, başkent Lima’nın yaklaşık 900 km kuzeyinde ve 2.200 metre yükseklikte bulunuyor. Bölge muhtemelen MÖ 1200 ilâ 500 yılları arasında yaşamış olan İnka öncesi kültürlerle bağlantılı.

Arkeologlar şimdiye kadar Pacopampa bölgesinde, dini bir kompleks oluşturduğuna inanılan oyulmuş ve cilalanmış taşlardan yapılma dokuz anıtsal yapı tespit etti.

Araştırmacılar daha önce dini liderlere ait olduğu düşünülen üç mezar daha ortaya çıkardılar. Bunlardan ilki, MÖ 900’de gömülen ve öldüğünde 30 ilâ 40’lı yaşlarda olduğu tahmin edilen “Pacopampa Hanımı”ydı. Bu kişi altın küpeler, seramik kaplar ve deniz kabuğu kolyelerden oluşan bir koleksiyonla birlikte gömülmüştü.

- Reklam -

Pacopampa Arkeoloji Projesi’nde Birçok Önemli Dini Figüre Ait Bulgulara Rastlandı

2015 yılında bulunan ikinci mezarda iki ceset bulunuyordu ve bunlar tamamen korunmuş durumdaydı. Lahitler mezar soyguncuları veya tarihi eser hırsızları tarafından rahatsız edilmemişti.

Mezarda gömülü olan iki kişi de rahipti ve mezar birçok eserle süslenmişti. Gömülenlerden biri ağır bir altın kolye takıyordu. Diğerinde ise üzerinde yılan gövdesi ve jaguar başından müteşekkil oyulmuş bir figür bulunan siyah seramik bir şişe vardı. Bundan yola çıkılarak keşfedilen mezara “Yılan-Jaguar Rahiplerinin Mezarı” adı verildi.

Peru Pacopampa

Pacopampa Rahibi’nin mezarının Pacopampa Hanımı ve Yılan-Jaguar Rahipleri’nden daha eski ancak geçtiğimiz sene keşfedilen ve MÖ 1200’lü yıllardan kaldığı düşünülen “Pututos Rahibi”ne kıyasla daha yeni tarihli olduğuna inanılıyor.

Pututos Rahibi, birlikte gömüldüğü kendine has nesnelerden dolayı bu isimle anılıyor. Pututos, deniz kabuklarından yapılmış nefesli bir çalgı olarak biliniyor. Bu aracın rahip tarafından dini törenlerde kullanmış olabileceği düşünülüyor.

Bu keşiflerin tümü, İnkalardan önce bölgede etkili olmuş Pacopampa kültürü hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi elde etmek amacıyla 2005 yılında başlatılan bir araştırma olan “Pacopampa Arkeoloji Projesi” kapsamında yapıldı. Ekip, Japonya’daki Ulusal Etnoloji Müzesi ve Peru’daki San Marcos Ulusal Üniversitesi mensubu arkeologlardan oluşuyor.

Arkeologlar, Pacopampa bölgesinin antik Peru kültürünü anlamak için çok önemli olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, burada eski Peruluların kutsal dini ritüellere katılmak için bölgenin dört bir yanından geldiği bir hac merkezi olabileceğinden şüpheleniyor.

Peru’da gün yüzüne çıkan bu mezara dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ruhunu Satanlar Derneği: Fatih Gezer'den Yeni Roman

Ödüllü Yazar Fatih Gezer’in Yeni Romanı “Ruhunu Satanlar Derneği” Raflarda

Starfield Oyunu Hayat Kurtardı

“Starfield” Hayat Kurtardı: Bir Reddit Kullanıcısı Gece Çıkan Yangından Oyun Sayesinde Nasıl Kurtulduğunu Anlattı