in ,

James Joyce’un Ulysses’e Giden Yoldaki İlk Durağı “Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi” Yeniden Türkçede

James Joyce’un ilk romanı “Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi” yeniden Türkçeye kazandırıldı. Kitap, Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi - James Joyce
- Reklam -
- Reklam -

James Joyce imzalı Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi yeni bir çeviri ve edisyonla bir kez daha Türkçede. Roman, Ketebe Yayınları’nın Modern Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Post modern edebiyatın en önemli temsilcilerinden James Joyce 1882 yılında İrlanda’da doğdu. 20. yüzyıl edebiyatını derinden etkileyen İrlandalı yazar; özellikle Ulysses ve Finnegans Wake romanlarıyla tanınıyor.

Orijinal adı A Portrait of the Artist as a Young Man olan Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi kendi dilinde ilk defa 1916 yılında yayımlanmıştı. Roman; estetik, politika, tarih, din, dil ve mitoloji temalarında gelişen roman Stephen Dedalus’un içsel bir arayış yolculuğunu konu arıyor.

- Reklam -

Kitabın yeni edisyonuna Amerikalı şair ve deneme yazarı Ezra Pound’un James Joyce üzerine kaleme aldığı inceleme yazısı eşlik ediyor.

Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi – James Joyce | Arka Kapak Tanıtımı

Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi - James Joyce

James Joyce, Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi’nde İrlanda’da geçen çocukluk ve gençlik yıllarının ve eğitim hayatının canlı ve parlak anılarıyla zenginleşen yarı otobiyografik bir kurgu şaheseri ortaya koyuyor. Sanatçının kurgusal alt benliğini simgeleyen başkahraman genç Stephen Dedalus, toplumun, Katolik Kilisesi’nin ve İrlanda’nın bağımsızlık sürecinin yarattığı baskılardan, kendi kendisini sürgün ederek kurtulmaya çalışır. Stephen Dedalus’un manevi arayış, uyanış ve entelektüel erginleşme yolculuğu hem edebi hem de felsefi açıdan kuvvetli bir dilsel yapıyla ortaya konulur.

Estetik, politika, tarih, din, dil ve mitoloji alanlarına atıflarla derinleştirilen romanda başlangıçta Stephen Dedalus, John Dedalus’un oğlu, yani İkarus’tur. Portre bir bakıma İkarus’un düşüşünün ve başkahramanın sanatçı Dedalus’a dönüşümünün anlatısıdır.

- Reklam -

“Ruh doğar,” dedi belli belirsiz, “o sana ilk söylediğim anlarda. Ağır ve karanlık bir doğumdur onunkisi, bedenin doğumundan daha esrarlıdır. Bu ülkede bir insanın ruhu doğduğunda, onu kaçmaktan alıkoymak için ağlar atarlar üzerine. Sen bana milliyetten, dilden, dinden bahsediyorsun. Bense bu ağlardan kurtulup uçmaya çalışacağım.”

Toplamda 296 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini daha önce Joyce’un Dublinliler’ini de tercüme eden Selma Aksoy Türköz üstleniyor. Kapak tasarımı Harun Tan’a ait olan kitap Mayıs 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Ketebe Yayınları daha önce Joyce’un Dublinliler kitabını da Modern dizisi kapsamında okurların beğenisine sunmuştu.

James Joyce eserleri ve yazarın Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazla kitap haberi için bizleri Google News’ten takibe almayı unutmayın.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

No Hard Feelings Fragmanı - Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence’ın Başrolünde Yer Aldığı 18+ Komedi Filmi “No Hard Feelings”ten Fragman

Nadir Bir Kara Delik Türü Keşfedildi

Varlığı Kanıtlanamamış Nadir Bir Kara Delik Türü Samanyolu Galaksisi’nin Yörüngesinde Olabilir