in ,

ChatGPT’nin Yaratıcısı OpenAI, Metni Videoya Dönüştüren Yapay Zekâ Aracı Sora’yı Tanıttı

Sora adlı yapay zekâ aracı gündeme damga vurdu. ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAl, metin komutlarından video hazırlayan yeni teknolojisini tanıttı.

Sora - Yapay Zeka - OpenAl
- Reklam -
- Reklam -

Sora isimli yapay zekâ aracı OpenAl tarafından tanıtıldı. San Francisco merkezli ünlü teknoloji şirketi, sıradaki adımıyla geniş yankı uyandırmayı başardı.

Yapay zekâ kendisine hayatın her alanında daha fazla yer edinmeyi sürdürüyor. Çaresi bulunamayan hastalıkların çözüm arayışından insanlığın uzaydaki geleceğine dek, hemen her alanda aktif bir şekilde kullanılıyor.

Özellikle ChatGPT aracıyla son dönemde adından sıkça söz ettiren OpenAl, şimdiyse gözünü video dünyasına dikti. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Sam Altman Sora isimli video üretim teknolojisini tanıtarak büyük ses getirdi.

- Reklam -

Şirket, Sora’nın “metin komutlarından gerçekçi ve yaratıcı sahneler yaratabildiğini” öne sürüyor. Metinden videoya dönüşüm modeli, kullanıcıların yazdıkları yönergelere dayanarak bir dakika uzunluğa kadar fotogerçekçi videolar oluşturulmasına olanak sağlıyor.

Sora - Yapay Zeka - OpenAl - Teknoloji

OpenAI’ın blog yazısına göre Sora, “birden fazla karakter, belirli hareket türleri ve konu ile arka planın doğru ayrıntılarına sahip karmaşık sahneler” yaratmayı başarıyor. Şirket ayrıca modelin nesnelerin “fiziksel dünyada nasıl var olduğunu” anlayabildiğini ve “sahne dekorlarını doğru bir şekilde yorumlayabildiğini ve canlı duyguları ifade eden etkileyici karakterler üretebildiğini” de belirtiyor.

Yapay Zekâ Aracı Sora Metinden Video Oluşturabiliyor

Aktarılanlara göre Sora ayrıca hareketsiz bir görüntüden yola çıkarak da videolar oluşturabiliyor. Bununla beraber mevcut bir videodaki eksik kareleri tamamlayabiliyor veya videonun devamını geliştirebiliyor.

Sora şu an için yalnızca modeli olası riskleri değerlendiren ekip üyelerinin kullanımına açık. OpenAl ayrıca geri bildirim almak için aracı bazı sanatçılara, tasarımcılara ve film yapımcılarına da açmış durumda.

Sora - Yapay Zeka - OpenAl - Video Aracı

OpenAl aracın şimdilik bazı zayıf yanları olduğunu belirtirken Sora’nın kimi talepleri karıştırabileceğini de kabul etti. Öte yandan şirket, şiddet ve cinsellik içeren sahnelerin kısıtlanacağını ve ünlü isimlerin benzer hâllerinin videolarda yer almayacağını da açıkladı.

- Reklam -

OpenAl, kendi sitesinde ve sosyal medyasında paylaştığı görüntülerde Sora tarafından oluşturulan demo içeriklere de yer verdi.

Sora ile Oluşturulan Bazı Videolar

Bulutta Kitap Okuyan Adam

YouTube video

Komutlar: 20’li yaşlarında genç bir adam gökyüzündeki bir bulut parçasının üzerinde oturuyor ve kitap okuyor.

Canavar ile Eriyen Mum

YouTube video

Komutlar: Animasyon sahnesinde eriyen kırmızı bir mumun yanında diz çökmüş kısa tüylü bir canavarın yakın çekimi yer alıyor. Sanat tarzı 3 boyutlu ve gerçekçi olup aydınlatma ve dokuya odaklanmakta. Canavar aleve büyük gözler ve açık ağızla bakarken hareketleri merakla dolu. Pozu ve ifadesi, sanki etrafındaki dünyayı ilk defa keşfediyormuşçasına bir masumiyet duygusu taşıyor. Sıcak renklerin ve dramatik aydınlatmanın kullanılması görüntünün rahat atmosferini daha da güçlendiriyor.

Eldivenli Astronot

YouTube video

Komutlar: Kırmızı yünlü örme motosiklet kaskı takan 30 yaşındaki uzay adamı, mavi gökyüzü, tuzlu çöl, sinema tarzında, 35mm filme çekilmiş, canlı renklerle dolu, maceralar anlatan film fragmanı.

Sora tarafından oluşturulan daha fazla videoya buradan ulaşabilirsiniz. Aracın ne zaman genel kullanıma açılacağı ise şu an için bilinmiyor.

Midjourney, DALL-E ve Stable Diffusion gibi metinden görüntü üretebilen yapay zekâ teknolojileri kullanıma sunulduktan çok kısa bir süre sonra, sıra video oluşturma aşamasına kadar taşınmış durumda. Geleceğin ne getireceği ve bu girişimlerin hayatın hangi alanlarında yankı bulacağı ise merakla bekleniyor.

Yapay zekâ aracılığıyla metinden video oluşturma fikrine siz nasıl yaklaşıyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

X-Men '97 Fragmanı Yayında: Marvel Çizgi Filmi Dönüyor

Marvel’ın İkonik Çizgi Filmi Geri Dönüyor: İşte “X-Men ’97″den İlk Fragman

The Sympathizer Dizisi Yeni Fragman - Max

Robert Downey Jr.’ın Başrolünde Yer Aldığı HBO Dizisi “The Sympathizer”dan Yeni Fragman