in ,

“Tekken 8” Oyunu Eleştirmenlerden Övgü Topladı: “Çılgınca Eğlenceli Bir Deneyim”

Tekken 8 inceleme yazıları, uzun zamandır beklenen Bandai Namco Studios imzalı yapımın başarısına dikkat çekiyor.

Tekken Inceleme Kritik
- Reklam -
- Reklam -

Tekken 8 inceleme yazıları Meta Critic platformundaki yerini almaya başladı. Bandai Namco Studios ve Arika etiketiyle geliştirilen oyun, eleştirmenlerden yüksek puanlar almayı başardı.

Oyun dünyasının uzun süredir devam eden yapımları arasında yer alan Tekken yeni yapımı ile dövüş oyunu sevenlerin karşısına çıkıyor. Serinin sekizinci oyunu çıkışının ilk haftasında eleştirmenler ve oyunculardan oldukça yüksek puanlar topladı.

İlk defa 1994 yılında arcade oyun makinelerinde yayınlanan ve daha sonrasında PlayStation için özel olarak düzenlenen dövüş oyunu Tekken, ilk günden beri geniş bir oyuncu kitlesi toplamayı başarmıştı. Seri uzun yıllar boyunca devam oyunlarıyla evrenini genişletmiş ve son olarak 2015 yılında Tekken 7 PlayStation 4 ile oyuncularla buluşmuştu. O tarihten beri yaklaşık 10 yıldır süren sessizlik Tekken 8 ile bozuldu.

- Reklam -

Oyunun yeni mekanikleri ve can yenileme sistemlerinden bahseden eleştirmenler serinin sekizinci oyunu için ağırlıklı olarak olumlu yorumlarda bulundu. Yapımın Meta Critic ortalaması PS5’te 90, Xbox’ta 89 ve PC’de 92 olarak kayıtlara geçti.

Tekken 8 İnceleme Puanları ile Başarılı Bir Grafik Çizdi

“Sürprizlerle Dolu”

Tekken 8 Yorum

Digital Trend yazarı Lewis Parker, Tekken 8’in oyun mekaniklerinden beğeniyle söz ederken yapımın sürprizlerle dolu olduğunu ifade ediyor:

Tekken 8 hakkında söylenebilecek tek şey şu: Sürprizlerle dolu. Daha öncesinde hiç umursamadığım karakterler favorilerim oldu. Hissettiğim oyun mekanikleri oynanışa yeni bir derinlik katmış. Bu çılgınca eğlenceli hikâyeye dair söyleyebileceğim şey, olumlu anlamda bir, ‘Yok artık!’ olurdu. Paketteki birkaç gereksiz mod dışında Tekken 8 uzun süredir devam eden seri için yeni bir galibiyet.”

“İki Oyun Bu Kadar Farklı Hissettiremezdi”

Tekken 8 Kritik

Eurogamer yorumcusu Lewis Parker ise yapımı bir önceki oyun ile kıyaslayarak ikisi arasındaki farklardan söz ediyor:

Tekken 7 benim için hayal kırıklıklarının bir araya geldiği bir yapım olmuştu. Bu oyunda ana hikâye modu dışında neler yapabileceğinize dair çok ufak bir kısım gösteren ve daha sonrasında oynamak için oyunculara genişleme paketi satmak üzerine kurulu bir sistem vardı. Tekken 8 ile karşılaştırdığınızda bu iki oyun birbirinden o kadar farklı hissettiriyor ki. Tarih boyunca ilk defa söyleyebilirim ki sonunda ne yaptığımı biliyorum.”

“Heat Mekaniği Saldırıları Eğlenceli Bir Şekilde Güçlendiriyor”

Tekken 8 - Heat Sistemi

Marcus Stewart, Game Informer’da yazdığı inceleme yazısında oyunun yeni dövüş sistemi olan Heat mekaniğinden bahsediyor:

“Oyuna yeni eklenen Heat mekaniği saldırılarınıza hasar bonusu veriyor, bloklarınızı güçlendiriyor ve hatta belirli saldırı zincirlerine yeni hareketler ekliyor. Ama en sevdiğim şey Heat belirtecini sonuna kadar doldurup güçlü bir saldırı çıkarmak. Heat mekaniği bu anlamda saldırıları eğlenceli bir şekilde güçlendirirken karşı tarafın da aynı biçimde kendisini korumaya almasını sağlıyor. Oyuna yeniden entegre edilen Rage sistemiyle birlikte oyunun gidişatını hızlı bir şekilde değiştirebilecek yeni bir yöntem olmuş. Saf oyun becerisi hâlâ günü kurtarıyor.”

- Reklam -

“Hayatta Kalmak için Daha Agresif Olmalısınız”

Tekken 8 İncelemesi

IGN yazarı Ronny Barrier ise oyun mekaniklerinin çok daha hızlı ilerlediğinden bahsederken yeni oyunun getirdiği yenilikleri şöyle sıralıyor:

“Hareket hızı, mesafeler, bloklara verilen cevaplar ve boşa giden saldırılara verilen cevaplar her zamanki gibi oldukça önemli. Ama bu mekaniklere eklenen iki temel unsur, can yenilemesi ve Heat Sistemi dikkat çekici. Tekken Tag Tournament’ten sonra Tekken tarihinde ilk defa can yenileme mekaniği maçlarda oldukça önemli bir noktada yer alacak. Büyük saldırıları bloklamak, ekstra hasar almak ya da bunları Power Crush ile atlatmak, havaya kaldırıldıktan sonra hasar almak gri bir hasar bölümü oluşturuyor. Bu hasarı iyileştirmek ise daha agresif bir şekilde oynamaktan geçiyor. Öylece durup blok yapmakla canınızı yenileyemiyorsunuz. Hayatta kalmak için daha agresif bir şekilde oynamanız gerekiyor. Bu da oyunu oynayış biçimimi yeniden şekillendirdi.”

“Aksiyonla Dolu Bir Drama”

Tekken 8 Oyun

Mollie Taylor, PC Gamer için incelediği Tekken 8 için “evreni bir adım öteye götürecek yeni oyun” değerlendirmesinde bulunuyor:

Tekken 8’in hikâyesi önceki oyunlara göndermeler yapmaktan çekinmiyor ve uzun zamandır seriyi takip edenlerin hoşuna gidecek ayrıntılar içeriyor. Şimdiye kadar soru işareti yaratan konuların hepsini tam anlamıyla çözüyor diyemem ama birçok Tekken severin üzerine düşüneceği tonla konu veriyor. Eğer bu ilk Tekken oyununuzsa da sizi aksiyonla dolu drama ve eğlence bekliyor. Oyun boyunca size geçmişte yaşananları hatırlatan bazı bölümler de bulunuyor.”

“Tekrar Oynanabilirliği Düşük”

Tekken 8 İnceleme

Patrick Gill Polygon için kaleme aldığı yazıda ise oyunun tekrar oynanabilirliğinin düşük olduğunu söylüyor:

“Maalesef oyunun kısa hikâyesini tamamladıktan sonra oynamaya devam edeceğiniz pek bir şey yok. Tanıtıcı kısım ise oyuna dair birçok önemli bölümü anlatmadan geçiyor. Bununla birlikte bunlar oyunun kötü olduğunu söylemiyor. Tam aksine son notum net olarak olumlu. İlk dövüş oyunu olmak amacıyla tüm oyunlar inanılmaz biçimde ince elenip sık dokunmak zorunda değil, fakat yine de Street Fighter 6 oyunun o eğlenceli ve derinlikli hikâyesi ve öğretici bölümünü unutmak mümkün değil. Tekken en sevdiğim oyun serisi fakat keşke oyun ilk defa oynayacaklar için biraz daha oyuncu dostu olabilseymiş. Böylece diğer arkadaşlarımı da bu oyun ile tanıştırabilirdim. Ancak orada değil.”

Tekken 8 incelemelerinden öne çıkanlar işte bu şekildeydi. Peki sizin oyun hakkındaki yorum ve eleştirileriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Kotaku

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Tekken’ i nedense hiç sevemedim. Dövüş dinamikleri, görsellik vb. hiç hoşuma gitmiyor.

  2. Avatar for Soultake Soultake dedi ki:

    Tekken oynanış olarak belki de dövüş oyunları içinde en iyisi ama serinin başından beri şu Mishima ailesinin dramasını oynamaktan gına geldi artık yan karakterlerin de ön planda olduğu daha farklı bir story lazım şu oyuna.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Geminid Meteor Yağmuru Düşünülenden 10 Kat Eski Olabilir

Geminid Meteor Yağmuru Tahmin Edilenden 10 Kat Daha Yaşlı Olabilir

Dave the Diver - Godzilla - DLC

2023’ün En İyi Bağımsız Oyunlarından “Dave the Diver”a Godzilla DLC’si Geliyor