in , ,

Yapay Zekâ Devrede: Titanik’in Enkazında Bulunan Kolyenin Sahibi Aranıyor

Titanik’in enkazında bulunan Megalodon dişinden yapılmış kıymetli kolyenin sahibi, yapay zekâ destekli bir program ile aranacak.

Titanik Enkazı Kolye Yapay Zeka
- Reklam -
- Reklam -

Titanik’in enkazından gelen yeni görüntüler, dünyanın en ünlü batığı hakkında daha fazla bilginin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Megalodon dişinden yapılmış kolye için harekete geçen bir şirket; kolyenin sahibinin kimliğini çözebilmek için yapay zekâdan destek almaya hazırlanıyor.

1912 yılında, çıktığı ilk yolculukta buzdağına çarparak batan RMS Titanic’in enkazı bugün hâlâ araştırmalara konu oluyor. Geçen haftalarda batığın ilk tam boyutlu dijital taraması gerçekleştirilmiş ve ortaya yeni detaylar çıkmaya başlamıştı. Tarihteki en büyük sualtı taraması olarak adlandırılan projede, batık alanının tam kapsamlı taraması için 700 bin görüntü kaydedilmişti.

Kaydedilen görüntüler sayesinde, şimdilerde soyu tükenmiş olan dev bir köpekbalığı türü olan bir Megalodon’un dişinden yapılma kıymetli bir kolye de tespit edildi. ITV’nin haberine göre Magellan adlı şirketin yaptığı taramada tarihe geçti.

- Reklam -

Titanik’in Enkazında Bulunan Kolye Uluslararası Anlaşmalar Nedeniyle Alınamadı

Batıkta bulunan; yaklaşık 20 milyon yıl önce yaşamış Megalodon’un dişini taşıyan turkuaz ve altın renklerindeki kolyenin sahibi için arayış başladı. Kolye Magellan tarafından keşfedilmiş olmasına rağmen şirket değerli eşyayı yerinden alamadı. Birleşik Krallık ve ABD arasında yapılan bir anlaşma, halkın batık bölgesinden eser almasının önüne geçiyor.

Şimdi ise Magellan, kolyeyi RMS Titanic’te takan yolcunun aile üyelerini keşfetmek için yapay zekâ destekli bir araç kullanmaya hazırlanıyor. Gemi buzdağına çarparak battığında 2.200 yolcuyu konuk ediyordu.

Teknoloji, gemiye binen yolcuların görüntülerini analiz edecek, tarayacak ve yolculuğa çıktıkları gün giydikleri kıyafetleri kataloglamak için yüz tanıma teknolojisinden yararlanacak.

Titanik Enkazı Kolye Keşfi Yapay Zeka

Analistler eğer kolyeyi hangi yolcunun taktığını belirleyebilirlerse, şirket kolye sahibinin yaşayan akrabalarını arama çalışmalarına başlayacak. Şirketin CEO’su Richard Parkinson keşif için “şaşırtıcı derecede güzel ve nefes kesici” ifadelerini kullandı.

Parkinson enkazın büyüklüğüne dikkat çekerken bu boyuttaki bir enkazda yapılan keşfin inanılmaz olduğunu belirtti.

- Reklam -

“Çoğunlukla anlaşılmayan şey, Titanik’in iki parçaya bölündüğü. Pruvasıyla kıçı arasında yaklaşık 8 metrekarelik bir enkaz alanı mevcut. Ekip bu alanı öyle ayrıntılı haritalandırdı ki biz de bu ayrıntıyı seçmeyi başarabildik.”

James Cameron’ın Filmindeki Kolye Bir Tür Referans Noktasıydı

James Cameron’ın 1997 tarihli Titanik filmi de hikâyesini bir kolye üzerinden kuruyordu. Kazadan sağ kurtulan bir kişinin modern zamanlarda hikâyesini anlatırken kolye de bir tür zamanı birbirine bağlama aracı olarak öne çıkıyordu.

Titanic Kolye

Her ne kadar Oscar ödüllü yönetmenin filmde kullandığı kolye kurgusal olsa da geçen günlerde okyanusun derinliklerinde bulunan Megalodon dişinden yapılma kolye, bu talihsiz yolculuğu deneyimleyip hayatını kaybeden insanları hatırlatıyor.

Siz yapay zekânın kullanım alanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Hedge Knight Dizisi HBO

Yeni “Game of Thrones” Dizisi “The Hedge Knight” Daha Küçük Ölçekli 3 Sezondan Oluşacak

Martin Scorsese, İsa Mesih Filmi Çekecek (Papa ile Görüştü)

Papa ile Görüşen Martin Scorsese, Yeni Filminin İsa Mesih Hakkında Olacağını Duyurdu