in ,

G. K. Chesterton’ın Ünlü Dedektifi Peder Brown’ın Öyküleri “Tüneldeki Adam” Kitabında Bir Araya Getiriliyor

G. K. Chesterton imzalı “Tüneldeki Adam” kitabı Türkçeye kazandırıldı. Dedektif Peder Brown’ın maceralarını bir araya getiren eser Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Tüneldeki Adam - G. K. Chesterton
- Reklam -
- Reklam -

G. K. Chesterton’ın Tüneldeki Adam kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Yazarın meşhur karakteri Dedektif Peder Brown’ın öykülerini bir araya getiren eser, Ketebe Yayınları etiketiyle yeni bir çeviriyle yeniden yayımlanıyor.

Tam adı Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) olan yazar; aynı zamanda gazeteci, şair, eleştirmen ve düşünür kimlikleriyle de tanınıyor. İngiliz edebiyatının klasik isimleri arasında bulunan Chesterton, 20. yüzyılın en üretken yazarları arasında anılıyor.

Felsefe, teoloji, toplumsal yazılar, kurgu ve polisiye alanlarında eserler üreten Chesterton; Türkçede Gurur Ağaçları, Bay Perşembe ve Çok Şey Bilen Adam gibi kitaplarıyla biliniyor.

- Reklam -

Yazarın Tüneldeki Adam kitabı, Peder Brown’ın Masumiyeti ve Peder Brown’ın Bilgeliği isimli eserleri bir araya getiriyor. Edebiyat dünyasına ilk defa 1911 yılında adım atan Dedektif Peder Brown; polisiye tarihinin unutulmaz karakterleri arasında yer alıyor.

Bu ikonik karakterin maceraları 2013 yılından beri Father Brown adıyla BBC kanalında ekrana taşınıyor. Şimdilerde 11. sezon için gün sayan dizide Brown’ı Harry Potter filmlerindeki Arthur Weasley rolüyle tanınan Mark Williams canlandırıyor.

Tüneldeki Adam – G. K. Chesterton | Arka Kapak Tanıtımı

Tüneldeki Adam - G. K. Chesterton

Sıradışı İngiliz yazar G. K. Chesterton, ilk kez 1911 yılında yayımlanan Peder Brown öyküleriyle edebiyatta çığır açmış, en sevilen dedektif karakterlerinden birini yaratmıştır. Chesterton, çözülmek üzere tuhaf suçlar ve karmaşık bulmacalar uyduran dönemin diğer yazarlarının aksine, soruşturmanın kapsamını sınırlı zaman, sınırlı alan ve sınırlı sayıda şüpheliyle daraltarak, tüm ipuçlarının dedektifin yanı sıra okuyucuya da açıklandığı gizemin öncüsü olmuştur.

- Reklam -

Dedektif Peder Brown’ın dünyası tam anlamıyla İngiliz’dir; suç mahalli kır evleri, kırsal bölge kiliseleri ve şirin bahçelerin yanı sıra sisli Londra sokakları ve gölgeli tren istasyonlarıdır. Peder Brown karakteri, gerçek bir kilise rahibine ve rahiplerin, günah çıkaranları dinleyerek insan doğasının en kötü yanlarını polis dâhil herkesten daha iyi bildikleri fikrine dayanır. Peder, türlü dedektiflik yöntemlerini reddederek bunun yerine basit bir yaklaşımı benimser; her suçu bir sanat eseri ve her suçluyu kendisinden daha kötü olmayan bir adam olarak niteler.

Peder Brown’ın Masumiyeti ve Peder Brown’ın Bilgeliği isimli iki kitabı bir araya getiren Tüneldeki Adam, aradan bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen polisiye hayranlarının tekrar tekrar dönecekleri, iyi düşünülmüş, zekâ ve mizah dolu bir klasik.

Toplamda 472 sayfadan oluşan eserin çevirisini Burcu Çelik Gökçen, kapak tasarımını Harun Tan üstleniyor. Tüneldeki Adam, Ekim 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

İlginizi çekebilir: G. K. Chesterton’dan Peri Masalları Üzerine Bir Makale: “Periler Birçok Açıdan Gazeteciler Gibidir”

G. K. Chesterton imzalı Tüneldeki Adam hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Bu sene Bay Perşembe kitabını okudum. Bence harikaydı. Herkese tavsiye ederim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Crown 6. Sezon Fragmani

Netflix Dizisi “The Crown” Sona Eriyor: 6. Sezondan İlk Fragman Yayınlandı

cadılar bayramı kökeni halloween

Cadılar Bayramı’nın Orta Çağ’a Uzanan Kökeni