in ,

Bir Döneme Damga Vuran Ustura Kemal’in Maceraları Geri Dönüyor

Ustura Kemal çizgi romanları uzun bir aranın ardından yeniden raflara çıkıyor. “Eski Bir Hikâye” ve “Bin Yaşa Gazi Paşa” ciltleri Dark İstanbul etiketiyle yayımlandı.

Ustura Kemal Çizgi Romanları
- Reklam -
- Reklam -

Haldun Sevel’in uzun yıllar farklı mecralarda yayımlanmış meşhur çizgi roman kahramanı Ustura Kemal yeniden okurla buluşuyor.

Usta çizerin daha önce çeşitli gazetelerde, sonrasında albümlerde yayımlanan, 1996 ve 2012’de iki defa televizyon dizisine uyarlanan eski İstanbul kabadayısı Ustura Kemal’in maceraları, Dark İstanbul tarafından yeniden yayımlanıyor.

Sunuş yazılarının ve arka kapak yazılarının, daha önce Kayıp Rıhtım’da Kabadayılar Tarihini Keşfetmek için Okumanız Gereken 20 Kitap listesini hazırlayan ve bu listede Ustura Kemal çizgi romanını da tavsiye eden Mehmet Berk Yaltırık kaleme alıyor.

- Reklam -

Şimdilik Eski Bir Hikâye ve Bin Yaşa Gazi Paşa ciltleri raflara çıkan Ustura Kemal’in II. Abdülhamit döneminden, İstanbul’un İtilaf güçlerince işgal edildiği senelere uzanan süreçteki maceraları da Dark İstanbul etiketiyle okurla buluşmayı sürdürecek.

Haldun Sevel’in ikonik karakteri ilk defa 1972 yılında Gün gazetesinde okurların karşısına çıktı.

Ustura Kemal Çizgi Romanları

Eski Bir Hikâye – Haldun Sevel | Arka Kapak Tanıtımı

Ustura Kemal: Eski Bir Hikâye - Haldun Sevel

“Birkaç kuşağın tanıdığı, yıllarca gazetelerde çizgi roman, dergi ve albüm olarak tefrika edilen, 1996 ve 2012’de iki kere diziye uyarlanan Üsküdar kabadayısı Ustura Kemal’i hayal dünyamıza armağan eden Haldun Sevel, eski İstanbul kültürünü ve Millî Mücadele senelerinde yaşananları çizgileriyle aktaran bir usta. Ustura Kemal’in maceraları 1972’nin temmuz ayında Günaydın gazetesi bünyesinde çıkan Gün gazetesinde başladı, 1974’te ise Günaydın’a geçti.  Günaydın Almanya, yine Günaydın bünyesinde yayımlanan Kocaeli gazetesi, İzmir Demokrat gazetesi, Tercüman Almanya, Güneş, Akşam ve Hürriyet gazetelerinde de yer aldı, 1970’lerde haftalık dergi şeklinde yayımlandı. 90’larda ve 2000’lerde ise Ustura Kemal albümleri raflarda arz-ı endam etti.

“Haldun Sevel çocukluğunu geçirdiği Üsküdar’da, Kuvâ-yi Milliye döneminde Anadolu’ya silah ve adam kaçırılmasında rol oynayan eski İstanbul kabadayılarından ilhamla oluşturduğu Ustura Kemal‘de, Arnavut kaldırımlı sokakların raconundan semai kahvehanelerine, külhani giyim kuşamından günlük eğlencelerine, yaşayışlarına kadar çok kıymetli detaylara yer vermiştir. Uzun yıllar kaldırım kopuklarıyla, kabadayılığın sözlü kanunlarıyla ters düşenlerle kapışan Ustura Kemal, yeri gelince işgal yıllarının işbirlikçileriyle, casuslarıyla çarpışacak, Anadolu’daki Millî Mücadele için çalışan teşkilatlanmalara dahil olup bileğini ve şanını bu uğurda kullanacaktır.

“Dark İstanbul Ustura Kemal çizgi roman serisini yeniden edebiyat dünyamıza kazandırırken, hiç yayınlamamış eserleri de ilk kez okuyucusuyla buluşturuyor.

“Mehmet Berk Yaltırık”

Eski Bir Hikâye eseri toplamda 160 sayfadan oluşuyor.

- Reklam -

Bin Yaşa Gazi Paşa – Haldun Sevel | Arka Kapak Tanıtımı

Ustura Kemal: Bin Yaşa Gazi Paşa - Haldun Sevel

“İstanbul işgal altında… İtilaf kuvvetlerinin askerleri ve işbirlikçileri sokaklarda kol gezerken Anadolu’da Millî Mücadele’yi destekleyen direnişçi gruplar da faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu zorlu zamanlarda, İstanbul sokaklarına bileği ve namıyla kök söktürmüş Ustura Kemal artık raconu çiğneyen kabadayılardan ziyade işgalcilere ve onların işbirlikçilerine karşı mücadele etmektedir. ‘Bin Yaşa Gazi Paşa’ Üsküdar’ın efsane kabadayısı Ustura Kemal‘in Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşadığı soluksuz bir macerayı okura sunuyor…

“Mehmet Berk Yaltırık”

Bin Yaşa Gazi Paşa ise toplamda 192 sayfadan oluşuyor.

Her iki kitabın da editörlüğünü Aşkın Güngör, kapak tasarımını Serhat Filiz üstleniyor.

Haldun Sevel Kimdir?

1948 yılında Üsküdar’da doğan Haldun Sevel, çocukluk yıllarından itibaren çizgi romanlara ve çizerliğe ilgi duydu. 16 yaşındayken Mengü Ertel’in atölyesi San Organizasyon’da çalıştı. Ardından Mıstık Prodüksyon’da karikatürist Mustafa Eremektar’ın asistanı olarak görev aldı. Bu sırada Uygulamalı Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu eğitimini sürdürdü. 1972’de Günaydın Gazetesi’nin Gün ekinde eski İstanbul kabadayılarından ilham alan Ustura Kemal karakterini çizmeye başladı.

Zamanla popülerleşen karakteri 70’lerde Tercüman Almanya, Güneş, Akşam ve Hürriyet gibi gazetelerde kendisine yer buldu ve haftalık dergilerde yayımlandı. Çizgi romanları sonrasında albüm formatında da okurlarla buluştu. Ustura Kemal iki defa televizyona uyarlandı.

Haldun Sevel’in çizgi romanları hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kültür dünyasından yeni haberler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilkaysf ilkaysf dedi ki:

    “Eski Bir Hikaye” kitabını okumak için daha fırsatım olmadı kütüphanemde bekliyor ama “Bin Yaşa Gazi Paşa” kitabını okumuştum ve şahsen çok beğenmiştim. Hem gerçek hikayelere dayanması hem de göze hoş gelen çizimler keyifle okumamı sağlamıştı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bitkilerin Özel Hayatı - Lee Seoung-U

Koreli Yazar Lee Seoung-U’nun “Bitkilerin Özel Hayatı” Kitabı Türkçe Raflarında

Mars'ta Yeni Keşif: Sular Yeniden Akabilir

Yaşam Arayışı Sürüyor: Mars’taki Gizemli Vadiler Kızıl Gezegen’in Su Döngüsüne Işık Tutacak