in ,

Yücel Balku Külliyatı “Yalnız İğdenin Kokusu” ile Tamamlanıyor

Yücel Balku’nun daha önce gün yüzüne çıkmamış eserlerini de içeren “Yalnız İğdenin Kokusu” kitabı Ketebe Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Yalnız İğdenin Kokusu ile Yücel Balku Külliyatı Tamamlanıyor
- Reklam -
- Reklam -

Yücel Balku’nun Yalnız İğdenin Kokusu kitabı Ketebe Yayınları tarafından okurların beğenisine sunuldu.

Ketebe Yayınları erken yaşta hayatını kaybeden Yücel Balku’nun eserlerini gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Yayınevi geçen yıl yazarın öykü kitapları Sükut Ayyuka Çıkar ile Goncanın Üçüncü Günü’nü okurlarla buluşturmuştu.

Şimdi ise yazarın kitaplarına girmeyen öyküleri, şiirleri ve düzyazılarını bir araya getiren Yalnız İğdenin Kokusu raflardaki yerini alıyor.

- Reklam -

1969’da Iğdır’da dünyaya gelen Yücel Balku, Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde mezun olmuş ve edebiyat macerasına 1992’de arkadaşlarıyla beraber yayımladığı Prometheus dergisiyle başlamıştı. Ardından Hayalet Gemi dergisindeki öyküleriyle adından söz ettiren yazarın ilk öykü dosyası 2000 İnkılâp Kitabevi Öykü Ödülü’nü kazanmış ve ertesi yıl Sükût Ayyuka Çıkar adıyla kitaplaştırılmıştı. Balku 2003 senesinde, henüz 34 yaşındayken yaşama veda etti.

Metinlerinde efsanelerden, mitolojilerden, Doğu anlatılarından ve tarihten pek çok imgeye yer veren Yücel Balku; fantazi, tuhaf kurgu, polisiye ve hatta alternatif tarih türünde eserler kaleme aldı.

Balku’nun Yalnız İğdenin Kokusu kitabı, yazarın daha önce yayımlanmamış yeni şiirlerini ve 1991 yılında yazdığı 21 Yaşında Küçük Bir Kız için Masal adlı öyküsünü de içeriyor. Eser, yazarın önceki iki kitabında yer almayan bütün çalışmalarını bir araya getirmesi açısından da öne çıkıyor.

Yalnız İğdenin Kokusu – Yücel Balku | Arka Kapak Tanıtımı

Yalnız İğdenin Kokusu - Yücel Balku

Yücel Balku, göz alıcı kurgu yeteneği ve hikâyelerinin köklerini sağlamlaştıran üslubuyla benzersiz bir yazar. Onun öykülerinde parlayan deha, yaratıcılıkla birleşiyor ve bu esrarlı bileşimden etkileyici atmosferler doğuyor. Koyu, yoğun bir anlatı dünyasının içinde sahici karakterleri, hikâyeleri kurmayı başarıyor. Beslendiği her kaynak; bazen Doğu geleneği, bazen dünya edebiyatı, bazense yaşamın kendisi, ona yeni ve görkemli kapılar açıyor. O görkemli kapıdan içeri davet edilen okuru ise cazibesiyle parlayan birinci sınıf metinler bekliyor.

Yalnız İğdenin Kokusu, Balku’nun kendine münhasır üslup ve tarzını yansıtan öykülerinden imgelem dünyasının özünü yansıtan şiirlerine; keskin gözlem yeteneği ile geçmişin ve geleceğin kavşaklarında dolaştıran denemelerinden düşünsel evrenine ışık tutan samimi söyleşilerine kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Yazarın daha önce yayımlanmamış yeni şiirleri ve yeni bir öyküsüyle beraber; yayımlanan iki öykü kitabının dışında kalan tüm metinlerini bir araya getiren ve böylece Balku’nun külliyatını tamamlayan bu eser, onun edebiyat mirasını, zihin haritasının eksik parçalarını tamamlıyor ve ilgilisine yeni bir keşif imkânı vadediyor.

- Reklam -

“Okurken ve yazarken o anda yaptığım işin basit görüntüsünü aşan daha büyük bir ayine katıldığımı hissediyorum ben. İnsan oluşumuzu kutsama ayini. Bu ayinin içindeyken söz söylemenin insanoğlunun ayırıcı vasfı olduğuna ikna oluyorum.”

Toplamda 188 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Hacer Selçuk, düzeltisini Rabia Şenol ve Sevde Yılmaz, kapak tasarımını ise Harun Tan gerçekleştiriyor. Kitap Eylül 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Yücel Balku’nun Düşünsel Evrenine Yeni Bir Işık Tutuluyor

Kitabı yayıma hazırlayan Hacer Selçuk, eserin içeriğini şu sözlerle tanımlıyor:

Yalnız İğdenin Kokusu, Balku’nun labirentler, efsaneler, gizemli semboller ve tılsımlarla dolu, tarihle şimdiden iç içe geçtiği alışılagelmiş zaman tasarılarının yıkıldığı esatirî bir evren inşa ettiği öykülerinden imgelem dünyasının özünü yansıtan şiirlerine; keskin gözlem yeteneği ile geçmişin ve geleceğin kavşaklarında dolaştıran denemelerinden düşünsel evrenine ışık tutan samimi söyleşilerine kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Yazarın daha önce yayımlanmamış yeni şiirleri ve yeni bir öyküsüyle beraber; yayımlanan iki öykü kitabının dışında kalan tüm metinlerini bu kitapta bir araya getirdik.”

Yücel Balku eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Percy Jackson ve Olimposlular Fragmanı Yayınlandı

“Percy Jackson ve Olimposlular” Dizisinden İlk Uzun Fragman Yayınlandı

Wesley Snipes Avengers 6 Filmi Kadrosunda Blade Olarak Yer Alabilir

Wesley Snipes Yeni “Avengers” Filmine Blade Olarak Geri Dönüyor