in ,

Daha Önce Hiç Görülmemişti: Yeni Bir Galaksi Türü Gözlemlendi

Astronomlar Samanyolu Galaksisi’nde daha önce hiç görülmemiş bir uydu galaksi türü tespit etti.

Daha Önce Görülmemiş Yeni Bir Galaksi Türü Gözlemlendi
- Reklam -
- Reklam -

Samanyolu’nun yörüngesinde dönen ve şimdiye kadar keşfedilen en soluk uydu galaksisi gözlemlendi. Yeni keşfin ya inanılmaz derecede eski ve yakında parçalanacak bir yıldız kümesi ya da şimdiye kadar bulunan en karanlık madde ağırlıklı cüce galaksi olabileceği düşünülüyor.

Ursa Major III/Unions 1 (UMa3/U1) adı verilen bu minik yıldız kümesi, Büyükayı takımyıldızında ve Güneş’ten yaklaşık 30.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Yıldız kümesi sadece 60 yıldızdan oluşuyor ve Güneş’in kütlesinin 16 katı kadar bir kütleye sahip. Buna rağmen, Samanyolu’nun en az 50 uydu galaksisine ev sahipliği yapıyor.

“Yeni gözlemler galaksi oluşumuna dair anlayışımızı ve hatta ’galaksi’ tanımını bile sorgulatabilir,” diyen araştırmacılar, UMa3/U1’in aşırı derecede düşük parlaklığı nedeniyle şimdiye kadar tespit edilememiş olduğunu belirtiyor. Ancak asıl şaşırtıcı olan şey ise bu küçük yıldız topluluğunun 10 milyar yıldan fazla bir süredir bir arada kalabilmiş olması.

- Reklam -

Geçmişte Samanyolu’nun güçlü çekim kuvvetlerinin bu kadar iç bölgelere kadar uzanan cüce galaksileri parçaladığı gözlemlenmişti. Örneğin Gaia-Enceladus adlı bir cüce galaksi, 8 ila 10 milyar yıl önce Samanyolu tarafından yutulmuş ve parçalanmıştı. Ancak UMa3/U1 bunca zamandır bir şekilde ayakta kalmayı başarmış görünüyor.

Yeni Bir Cüce Galaksi Türü UMa3/U1

Araştırmacılardan Will Cerny konuyla ilgili olarak iki olası açıklama sunuyor:

“Bu nesne o kadar küçük ki, uzun süreli varlığı çok şaşırtıcı. Ya UMa3/U1 büyük miktarlarda karanlık maddeden oluşan ve böylece istikrarını koruyan küçük bir galaksidir ya da çok özel bir zamanda gözlemlediğimiz, yıkımına az kalmış bir yıldız kümesidir.”

Daha Önce Görülmemiş Galaksi Türü Varlığını Karanlık Maddeye Borçlu Olabilir

Eğer karanlık madde gerçekten bu küçük sistemi bir arada tutuyorsa araştırmacılara göre bu oldukça heyecan verici bir keşif olacak. Çünkü şimdiye kadar başka galaksilerdeki araştırmalarda, evrenin büyük bir kısmını oluşturduğu tahmin edilen karanlık maddeye dair kesin kanıtlar bulunamadı. UMa3/U1 üzerindeki gelecek gözlemler, karanlık maddenin bileşimi ve davranışı hakkında değerli ipuçları sağlayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ünlü Fizik Profesörü Karanlık Maddeyi Reddetti ve Evrenin 27 Milyar Yaşında Olduğunu Öne Sürdü

- Reklam -

Öte yandan eğer bu gözlemlerdeki yıldız topluluğu, gerçekten de yıkılmak üzere olan bir yıldız kümesi ise bu da başka bir ilginç bulgu olacaktır. Çünkü o zaman bu keşif, şimdiye kadar gözden kaçmış, son derece soluk yıldız sistemlerinin ilk örneği olabilir.

UMa3/U1 Cüce Galaksi

Keşfin önemini vurgulayan Cerny şöyle devam ediyor:

“Bu nesnenin büyük miktarda karanlık madde içerdiği doğrulanırsa da reddedilirse de çok heyecanlandırıcı olacak. Çünkü bu, şimdiye kadar tespit edilemeyen son derece soluk yıldız sistemlerinin ilk örneği olabilir.”

UMa3/U1, ya daha önce hiç görülmemiş bir karanlık madde kümesi ya da benzeri az rastlanan bir yıldız kümesi olarak astronomların yeni bir sınıfı keşfetmesini sağlıyor. Her iki durumda da bilim dünyasını heyecanlandıran bu gözlem, Samanyolu’nun cüce uyduları hakkında çarpıcı yeni bilgiler kazandırmayı amaçlıyor.

Yeni gözlemler hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Demon Slayer'ın Son Filmi Türkiye'de Vizyona Giriyor

“Demon Slayer”ın Son Filmi Türkiye’de Vizyona Giriyor: İşte Çıkış Tarihi ve Fragman

Daredevil: Born Again Setinden Punisher'lı Set Fotoğrafları

“Daredevil: Born Again” Setinden Punisher ve Daredevil’lı Yeni Görseller Yayınlandı