in

Studio Ghibli’nin Unutulmaz Animesi “Ruhların Kaçışı” 20 Yaşında

Ruhların Kaçışı 20 yaşında! Studio Ghibli’nin unutulmaz anime filmi Spirited Away, yeni yaşını özel bir çizim ile kutluyor.

Ruhların Kaçışı 20 Yaşında: Studio Ghibli Spirited Away
- Reklam -
- Reklam -

Studio Ghibli’nin unutulmaz filmlerinden Ruhların Kaçışı (Spirited Away) 20. yaşını kutluyor. Stüdyonun resmi Twitter hesabında animenin 20. yılı, Yubaba karakterine ait özel bir illüstrasyonla hatırlandı.

En sevilen anime filmleri arasında yer alan Hayao Miyazaki imzalı Ruhların Kaçışı, 20 Temmuz 2001’de gösterime girmişti. Zamansız film, o günden beri her yaştan izleyici ile buluşmaya devam ediyor.

20 yıl önce gösterime girmesinin ardından, Pixar animatörlerinden ve Miyazaki’nin arkadaşı John Lasseter, filmi Kuzey Amerika’da yayın haklarının alınması için Disney’i ikna etti ve filmin yönetici yapımcılığını da yaparak İngilizce dublajının üzerinde çalıştı.

- Reklam -

Sektörden önemli isimlerle, Japonca dudak hareketlerine uygun İngilizce diyalog yazma çalışmaları yaptı. Bu çalışmaların ardından anime, dünya çapında daha da yaygınlaştı. Karakter tasarımları ve film müzikleri ile Ruhların Kaçışı, birçok anime filmini gölgede bıraktı.

Çevrecilik, tüketim ve doğaüstü temalarıyla günümüze de değinen animenin hikâyesi, güvenli alanından uzaklaşmak zorunda kalarak zorluklarla yüzleşen 10 yaşındaki Chihiro’nun ruhların arasındaki mücadelesini konu alıyor.

Domuza dönüşen anne babasını kurtarmak isteyen Chihiro, ruhların ziyaret ettiği hamamda çalışmak için yönetici Yubaba’yı ikna eder. Fakat Yubaba isminin ilk kısmını alır ve ona sadece Sen adını bırakır. Chihiro ismini unutmamalıdır aksi halde anılarını kaybedecek ve ruhların dünyasından çıkmayacaktır.

Ruhların Kaçışı Oscar Kazanan İlk Anime Filmi Oldu

Ruhların Kaçışı 20 Yaşında: Studio Ghibli

Japon Shinto ve Budist inanç unsurlarının bol olduğu anime filminde, Chihiro’nun yolunun düştüğü ruhlar için olan hamamda, Shinto inancına ait birçok yaratık ve Kami (ruh, Tanrılar) bulunuyor.

- Reklam -

Japonca asıl adı Sen to Chihiro no Kamikakushi olan animenin başlığında yer alan Kamikakushi kelimesinin tam anlamı “Tanrılar tarafından saklanmış” anlamına geliyor. Eğer bir kişi Tanrıları kızdırırsa, gizemli bir şekilde kaybolur. Yani onlar tarafından gizlenir ya da ölür. Hayao Miyazaki bu konuda şöyle bir ifadede bulunuyor:

“Dedemin zamanında Kamilerin her yerde olduğuna inanılırdı. Benim kuşağım buna pek inanmıyor. Ama ben,ruhların bulunabileceği ihtimali sebebiyle her şeye değer vermemiz gerektiği düşüncesini seviyorum. Çünkü her şeyde bu çeşit bir yaşam mevcut.”

Ruhların Kaçışı, 2003 Oscar Ödülleri’nde En İyi Animasyon Filmi Ödülü’nü kazanan ilk anime filmi oldu. Ayrıca dünya çapında 30’dan fazla ödüle layık görülen Spirited Away, tahtını Demon Slayer: Mugen Train filmine bırakana kadar 20 yıl boyunca listelerin başında yer aldı.

Barındırdığı doğaüstü unsurların kazandırdığı derinliği çözemeyenler olsa da Ruhların Kaçışı, dünyadan kaçmak isteyenlerin saklandığı bir kıyı olarak zamana meydan okumaya devam edecek.

Peki sizler Ruhların Kaçışı’nı izlediniz mi? İlk izlediğiniz zamanı hatırlıyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CBR

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2021 Dünya Fantazi Ödülleri Adayları

2021 Dünya Fantazi Ödülleri’nde Adaylar Açıklandı

The Continental Bütçesi john wick

John Wick’in Öncesini Anlatan The Continental’ın Bölüm Başı Bütçesi Heyecan Yarattı