in

2020 Senesi Patara Yılı Olarak İlan Edildi

2020 Patara Yılı olarak ilan edildi. Patara Antik Kenti, Göbeklitepe’nin ardından Turizm Yılı teması kapsamında yılın antik kenti oldu.

Patara Antik Kenti
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye, turizmi teşvik etmek için son iki yıldır bir tarihi bölgesini öne çıkartıyor. Troia ve Göbeklitepe sonrasında, 2020’nin Turizm Yılı teması da belli oldu: Patara Antik Kenti.

Bütün dünyanın Noel Baba olarak tanıdığı Aziz Nikolaos’un doğup yetiştiği yer olarak bilinen Patara’nın, Milattan Sonra 64/65 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Patara Antik Kenti’nin 2020 Patara Yılı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Bu deniz fenerini de yine en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar daha pek çok nadide özelliğiyle Patara’yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 Patara Yılı’nın ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.”
Patara Yılı

- Reklam -

Patara Antik Kenti’nde 32 yıldır kazı çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bu kararı mutlulukla karşıladıklarını dile getirdi. Işık’ın açıklamaları şu şekilde oldu:
“Her şeyden önce Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, valimize, kendim ve ekibim adına sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Bu kararla hem 32 yıllık çalışmalarımız taçlanmış oldu, hem de Antalyamız, ülkemiz tanıtımı çok büyük ivme kazanmış oldu. Bu kararla Anadolu’nun en kadim uygarlıklarından biri olan Likya Uygarlığı, dünyanın da tanıdığı bir alan haline gelecek. Bütün meslektaşlarımla birlikte bu kararın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Patara Antik Kenti Nedir, Nerede Bulunur?

Patara hakkında bilinmesi gereken pek çok şey var. Antalya ilimizin Kaş ilçe sınırları içerisinde yer alan Patara Antik Kenti, Fethiye-Kalkan güzergâhı arasında Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda yer alan ve bugün Ovagelemiş olarak anılan köyde bulunuyor.

Zamanında Likya Birliği’nin de başkenti olarak kabul edilen Patara’da kazılar 1988 tarihinden beri devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından sürdürülen çalışmalar, 2020 Patara Yılı ile yeni bir boyut kazanıyor.

Patara

Patara’nın öne çıkan bir diğer özelliği ise Noel Baba mitinin doğmasına sebep olan Aziz Nikolaos’un doğduğu topraklar olması. Burada, dünyanın en eski deniz feneri yer alıyor. Roma İmparatoru Nero’nun emriyle Milattan Sonra 64/65 yılları arasında yaptırılan fener, restorasyon çalışmaları tamamlandığında özgün dokusu ile günümüze kalabilmiş antik dünyaya ait tek deniz feneri olarak kayda geçecek.

Büyük İskender’in kuşattığı kentler arasında da yer alan Patara, Likya Birliği’ne başkentlik de yapmıştı.

- Reklam -

Patara Antik Kenti 2019 yılında 193.214 ziyaretçi tarafından gezilmişti.

Göbeklitepe Yılı sonrası, Göbeklitepe’ye ilginin aldığı boyut düşünülünce Patara Antik Kenti için de heyecanlanmadan edemiyoruz.

Siz bu kararı nasıl yorumluyorsunuz? Yılın Turizm Kenti için Patara doğru bir tercih miydi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Göbeklitepe: Gerçekten de Tapınak mıydı?

* Amerikan İç Savaşı Zamanından Kalma “Cadı Şişesi” Bulundu

Kaynak: Arkeofili

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for DamlaGol DamlaGol dedi ki:

    Böyle antik kentler, kazılar, oralardan edindiğimiz yeni bilgiler beni çok heyecanlandırıyor. Umarım ziyaret etme şansı bulurum. :heart_eyes:

  2. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Güzel bir tatil turu içerisinde bu yaz gittim, çok beğendim gerçekten. Ayrıca Patara Plajı da karetta karetta kaplumbağalarının yumurta bırakma alanıdır.

    Farklı bir yer her şeyiyle.

  3. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ülke olarak bu konuda çok şanslıyız. Özellikle Efes Antik kenti müthiş korunmuş durumda. Aslantepe Höyüğü yine keza öyle. Oraları gezince ayrı bir heyecan duyuyor insan. O dönem yaşamış insanları hayal ediyor. Tek üzüntüm o antik kentlerde bulunan kıymetli taşlara bazı yaratıkların yazdıkları yazılar. Tarihe bu kadar duyarsız nasıl olabiliyorlar aklım almıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tilda Swinton - Parasite

Tilda Swinton, Parasite Dizi Uyarlamasında Kadın Başrol Olabilir

Jean-Christophe Grangé - Son Av

Jean-Christophe Grangé Yeni Gerilim Romanı “Son Av” ile Karşımızda