in

Güney Amerika’da 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış, Küçük ve Dikenli Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

Güney Amerika’da yaklaşık 100 milyon yıl önce yaşamış, bir kedi ağırlığında olmasına rağmen dikenli yapısını bir tür zırh gibi kullanan yeni bir dinozor türü keşfedildi.

küçük dikenli dinozor Jakapil kaniukura
- Reklam -
- Reklam -

Güney Amerika’da yeni bir dinozor türü keşfedildi. Küçük ve dikenli bir fizyolojiye sahip bu türün, bugüne dek bilinmeyen bir soya dayandığı tahmin ediliyor.

Arjantin’de yakın zamanlarda keşfedilen küçük, dikenli bir dinozorun fosilleri, daha önce bilinmeyen zırhlı bir dinozor soyunu ortaya koyuyor olabilir.

Yeni keşfedilen tür ilk bakışta Jakapil kaniukura, Ankylosaurus veya Stegosaurus gibi zırhlı dinozorların ilkel bir akrabası olarak görünüyor. Dinozorların son dönemi olan Kretase’de yaşayan dinozorun 97 milyon ila 94 milyon yıl önce hayatta olduğu düşünülüyor. Bu da, şimdiye dek keşfedilmemiş bir zırhlı dinozor olabileceğini gösteriyor.

- Reklam -

Yaklaşık 100 milyon yıl önce Arjantin’de yaşayan J. kaniukura, yaklaşık bir ev kedisi ağırlığındaydı ve boynundan kuyruğuna kadar uzanan bir dizi koruyucu dikene sahipti. Dinozorun muhtemel uzunluğunun ise 1,5 metre olduğu tahmin ediliyor. Tıpkı Stegosaurus türünde olduğu gibi bir bitki yiyici olan dinozorun fosili ise Arjantin’in Rio Negro eyaletinde bulundu.

Yeni Keşfedilen Dinozor Türü Bugüne Dek Saklı Kalmış Bir Soydan Geliyor

Arjantin’deki Félix de Azara Doğa Tarihi Vakfı’nda görevli paleontologlar, yetişkin bir J. kaniukura’nın kısmi bir iskeletini ortaya çıkarmayı başardı.

Dik bir şekilde yürüdüğü düşünülen dinozorun, güçlü ısırıklar gerçekleştirebilen gagalı bir ağız yapısı vardı. Nature Reports dergisinde yayımlanan verilere göre, dinozorun büyük olasılıkla sert ve odunsu bitkilerle beslendiği düşünülüyor.

dinozor Jakapil kaniukura

Félix de Azara Doğa Tarihi Vakfı’ndan Facundo J. Riguetti ile Sebastián Apesteguía ve País Vasco Üniversitesi’nden Xabier Pereda-Suberbiola, J. kaniukura’nın keşfi için “erken thyreophoranların önceden düşünülenden çok daha geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanıyor.

- Reklam -

Bilim insanları ayrıca bu antik thyreophoran soyunun, Güney Amerika’da Geç Kretase’ye kadar hayatta kalmasının şaşırtıcı olduğunu da sözlerine eklediler. Kuzey Yarımküre’de, daha eski thyreophoran türlerinin Orta Jura döneminde yok olduğu biliniyor. Bununla birlikte, güney süper kıta Gondwana’da, Kretase’ye kadar hayatta kalmış olabilirler.

Dinozorun adında geçen “Jakapil” kelimesi, Arjantin’in Puelchean veya kuzey Tehuelchean Yerli dilinde “kalkan taşıyıcısı” anlamına geliyor. “Kanikura” ise Mapudungun yerlilerinin dilinde “taş” kelimesini karşılıyor.

Arjantin’de daha önce Dünya’nın en büyük dinozoruna ait olduğu düşünülen bir fosile rastlanmıştı.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

başkomser nevzat dizisi yeni

Ahmet Ümit’in Başkomser Nevzat Karakterine Yeni Dizi Yolda

Kung Fu Panda 4 vizyon tarihi

Kung Fu Panda 4’ün Sinema Salonlarına Geleceği Tarih Belli Oldu