in

71 Milyon Yıl Önce Yaşamış Ördek Benzeri Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

Bilim insanları, ördek benzeri yeni bir dinozor türü keşfetti. Tıpkı kazlar gibi günümüzdeki kuşlara benzeyen, uzun boyunlu bu tür 71 milyon yıl öncesine tarihleniyor.

Yeni Dinozor Türü Keşfi Ördek Benzeri
- Reklam -
- Reklam -

Keşfedilen yeni dinozor türü ördek benzeri yapısıyla şaşkınlık yarattı. Bilim insanları, 71 milyon yıllık yeni bir keşfe imza attı.

Yeni dinozor türleri gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. Geçen perşembe günü Communications Biology dergisinde yayımlanan yeni makalede, aerodinamik bir vücuda sahip olan iki ayaklı etobur dinozor türü teropodun ilk vakasına yer verildi.

Yaklaşık 71 milyon yıl önce dünya üzerinde gezen bu canlı, günümüz penguenleri gibi avlanmak için sualtına dalarken kullanabileceği ördek benzeri bir adaptasyona sahipti.

- Reklam -

Daha önceki çalışmalar, aerodinamik gövdelerin kazlar ve penguenler gibi dalış yapan kuşların, su altında sürüklenmenin üstesinden gelmelerine nasıl yardımcı olduğunu ortaya koymuştu.

Bununla birlikte Güney Kore’de bulunan Seul Ulusal Üniversitesi’nden Young-Nam Lee ve diğer araştırmacılar, bu tür vücut şekillerinin kuş olmayan dinozorları belgelemediğini öne sürüyor.

Ördek Benzeri Yeni Dinozor Türü

Şimdi ise Moğolistan’ın Omnogovi eyaletinde bir kafatası, omurga, bir ön ve iki arka ayaktan oluşan fosilleşmiş kalıntılar incelenerek yeni bir tür tanımlandı.

Keşfedilen Ördek Benzeri Dinozor Türü “Natovenator polydontus” Olarak İsimlendirildi

Yeni keşfin ismi, “çok dişli yüzen avcı” anlamına gelen Natovenator polydontus olarak belirlendi. Araştırmacılar, yapılan analizlerden yola çıkarak dinozorun, onu günümüz dalış kuşlarındakine benzer aerodinamik bir gövdeye sahip yarı suda dalış yapan bir yırtıcı yapmış olabilecek birkaç uyarlamaya sahip olabileceğini söylüyor. Özellikle kuyruk bölgesine doğru inen kaburgalar, bunun önemli bir işareti olarak yorumlanıyor.

Bununla birlikte dinozorun kaz gibi günümüz su kuşlarına benzer uzun bir boyna sahip olduğuna dair bazı kanıtlar da elde etti.

Araştırmacılar, Natovenator’un avını yakalamak için suda yüzerken bu adaptasyonların sürükleme kuvvetlerini azaltmış düşünüyor.

- Reklam -

Natovenator polydontus

Çalışmada şu ifadelere yer verildi:

“Vücudun aerodinamik yapısı yüzme sırasında hidrodinamik avantajlar sağladığı için, bu özel sırt kaburga morfolojisi, Natovenator’un yetenekli bir yüzücü olduğunu güçlü bir şekilde gösteriyor. Ayrıca kuş olmayan bir teropod dinozorda aerodinamik bir vücudun ilk ikna edici kanıtını sağlıyor.”

Makalede ayrıca, bu canlının çenesinin boyutuna göre alışılmadık derecede yüksek sayıda dişe sahip olduğunu da ortaya koydu.

Ek olarak çalışmada, “Natovenator’un potansiyel olarak yetenekli bir yüzücü avcı olduğu ve teropod soylarında bağımsız olarak evrimleştiği” bilgisi de paylaşıldı.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Last of Us Dizisinden Yeni Fragman Paylaşıldı

“The Last of Us” Dizisinden Resmi Fragman: Kıyamet Sonrası Dünyaya Yeni Bakış

The Rats Yeni The Witcher Dizisi

Netflix’ten Yeni “The Witcher” Dizisi Geliyor: Nilfgaardlı Bir Suç Çetesini Anlatacak “The Rats” Yolda