in

15. Yüzyıldan Kalma Aynanın, Buda’nın Gizemli Bir Tasvirini Sakladığı Ortaya Çıktı

Cincinnati Sanat Müzesi küratörleri, müze arşivinde depolanmış bir aynada Buda’yı tasvir eden gizli bir görseli bulmanın şaşkınlığını yaşıyor.

Sihirli Aynalar Buda Tasvir
- Reklam -
- Reklam -

Cincinnati Sanat Müzesi’nin Doğu Asya sanat koleksiyonu, şaşkınlık verici bir keşfe ev sahipliği yapıyor. “Sihirli aynalar” başlıklı projede, aynadan yansıtılan ışıkta gizlenmiş bir Buda tasviri ortaya çıktı.

Doğu Asya sanat koleksiyonu bölümü küratörü Hou-mei Sung, “sihirli aynalar” projesinde arşivlerden birini inceliyordu. Bu nadir bulunur cinsten aynalar, çoğunlukla Japonya ve Çin’de menşeili ve belirli bir ışığa maruz kaldıklarında ışığın yansıması gizli bir görseli açığa çıkartıyor.

Sung, çapı 23 santimetreden küçük ve parlak kırmızı bir iple asılmış olan aynanın Japonya’da Edo döneminde (1603-1867) yapılan aynalara benzediğini fark etti. Her ne kadar bu ayna sergilerde gördüklerine kıyasla daha ufak olsa da Sung, 15 veya 16. yy’a ait olan aynada diğerlerine epey benzeyen bir şey fark ettiğini söylüyor.

- Reklam -

Sung ve bir koruma uzmanı, 5 yıldan uzun bir süredir bir köşede bekleyen parçayı yakından inceledi.

Sihirli Aynalar Buda Tasvirİ

Sung, olanları şöyle anlatıyor:

“Aynaya güçlü, odaklanmış bir ışık tutmasını istedim. Cep telefonunun fenerini kullandı ve bu, işe yaradı.”

Yansıttıkları ışık, gördükleri şeyi yeterince net bir şekilde görmelerine yarayacak kadar güçlü değildi. Onlar da daha parlak bir ışık kaynağı kullandılar ve karşılarında ışık huzmeleri arasında oturan Buda’nın resmini buldular.

“Sihirli Ayna” Buda Tasviri Saklıyordu

Aynanın arkasındaki bronz kaplama üzerine ise Ezoterik Budizm’in beş kozmik Buda’sından biri olan “Amitabha” sözcüğü işlenmişti. Diğer bir deyişle “Ebedi Yaşamın Buda’sı”.

- Reklam -

Yapılan keşif son derece kıymetli olarak tanımlanıyor. Sung’un aktardığına göre Batı dünyasındaki müzelerde bundan başka yalnızca 3 sihirli ayna mevcut. Sung keşif karşısındaki duygularını şu sözlerle ifade ediyor:

“Çok heyecanlıydık. Nasıl yapıldığını teorik olarak her ne kadar açıklayabilseniz de her şey yüzeyi cilalayan ustaya bağlıdır ve bu işlem oldukça meşakkatlidir. Bu kadar ender bulunuyor olmalarının sebebi de bu.”

Buda Amitabha

Küratörler şu anda Japonya veya Çin’den geldiğini düşündükleri aynanın kökenini araştırıyorlar. Sihirli aynaların Çin’de ortaya çıktığı ve sonrasında Japonya’da da çeşitli amaçlar doğrultusunda popüler olduğu biliniyor.

Keşfedilen eser, müze koleksiyonunun bir parçası olarak sergileniyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

DC Sinematik Evreni Yol Haritası Belli Oldu

Warner Bros. Discovery CEO’su Açıkladı: DC Sinematik Evreni’nin Yol Haritası Neredeyse Tamamlandı

Buzun Anıları / Malazan Yitikler Kitabı 3 - Steven Erikson

Steven Erikson’ın Dünyaca Ünlü Fantastik Destanı “Malazan”, 3. Kitabı “Buzun Anıları” ile Türkçe Raflarında