in

Antarktika’da Buzul Sahanlığı Erimeye Devam Ediyor

Antarktika’nın Amery buzul sahanlığından, neredeyse bir şehir büyüklüğünde parça kopuşu yaşandı. Son elli yılın en büyük buz dağı artık okyanusta.

antartika buzul ust
- Reklam -
- Reklam -

Güney Yarımküre’nin en güney bölgesinde bulunan Antarktika kıtasında büyük bir hareketlilik yaşandı. Kıtada bulunan ve Amery adı taşıyan buzul sahanlığı, son 40 senenin en büyük parçalı buzul kopuşuna şahit oldu.

D28 adlı buzul 1636 kilometrekarelik alanıyla neredeyse bir şehir boyutunda. 315 milyar ton ağırlığa sahip parçanın yerinden ayrılışı, son yıllarda oluşan en büyük buz dağına sebep olduğu bildirildi.

Daha önce yine aynı bölgeden, Amery’den, 9 bin kilometrekare alanında bir buzul parçası kopmuştu.

- Reklam -

Kıtanın doğusunda yer alan Amery, Antarktika’nın en büyük üçüncü buzul sahanlığı olma özelliğini taşıyor.

Aslına bakarsanız bilim insanları Amery’de bir kopuşun yaklaşacağını hesaplamışlardı. Sallanan Diş olarak tanımlanan bölge, uydudan bakıldığında bir çocuğun sallanan süt dişine benzetilmekteydi.

Buzul Kopması Küresel Isınma ile Bağlantılı Değil

Bilim insanları, Amery’de kopması gereken parçanın daha küçük olmasını bekliyorlardı. Okyanus bilimci Helen Fricker’ın konu hakkındaki yorumu ise, süt dişinin değil de azı dişinin düştüğü yönünde oldu.

- Reklam -

Aynı ismin 2002 tarihli açıklamalarında bu dişin 2010 – 2015 seneleri arasında düşmesini beklediğini söylemişti. Görünen o ki Fricker 4 yıl rötarlı da olsa tahmininde yanılmamış.

Olayın küresel ısınmayla bağlantılı olmadığını söyleyen Fricker, insanların paniğe kapılmalarına gerek olmadığını belirtti. Bununla birlikte, Antarktika’nın geleceğine dair endişelerini de dile getirmekten geri durmadı.

Bu ayrılmaların okyanus dengelerini sağladığını ve bu işlemin periyodik olarak yaşandığını söyleyen Fricker, tüm bu olanları yıllar süren bir sürecin parçası olarak yorumladı.


* Ahtapotların da Rüya Gördüğü Öne Sürüldü

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sonoya Mizuno

Sonoya Mizuno, HBO Max Dizisine Katıldı

Ray Bradbury Sonbahar Ülkesi

Bradbury’nin Bir Eseri Daha Karanlık Kitaplık’ta