in

Ay Görevindeki Astronottan İtiraf Geldi

NASA’nın eski astronotlarından Alfred Worden, Apollo 15’in 1971 yılında gerçekleştirdiği görev ile ilgili ilginç açıklamalar yaptı.

Alfred Worden
- Reklam -
- Reklam -

NASA astronotlarından Alfred Worden, yer aldığı görevden 45 yıl sonra NASA’nın artık kendisine bir şey yapamayacağını söyleyerek Apollo 15 ile ilgili ilginç bir itirafta bulundu.

Alfred Worden, Ay’a giden ancak yüzeyine hiç ayak basmamış Apollo programı astronotlarından biri. Apollo 15’te komut modülü pilotluğu yapmış olan Worden, David Scott ve James Irwin Ay yüzeyini keşfederken kendisi Ay yörüngesinde kalmıştı. 1969 yılında Ay’a ilk inildiği zaman Micheal Collins de aynı kritik görevi üstlenmişti.

Apollo 15, Apollo 11’den iki yıl sonra Temmuz 1971’de Ay yüzeyine indi. Ay yüzeyinde 18 saatten fazla zaman geçiren Apollo 15, 7 Ağustos’ta Dünya’ya geri döndü. Alfred Worden ise bu görevde bazı sorunların yaşandığını itiraf etti.

- Reklam -

2017 yılının Mayıs ayında MIT’te (Massachusetts Institute of Technology) yaptığı konuşmada Apollo Komut Modülü’ndeki bir tasarım hatasının kendisini ne kadar korkuttuğunu anlattı.

Worden, Oldukça Korkutucu Bir Deneyim Yaşadığını Söyledi

Worden, komut modülünde bulunan üç koltuğun dönen amortisörler üzerinde olduğunu söyledi. Uzay aracını Ay yörüngesine oturtmaya çalıştığında ise motorun çalışmasıyla oluşan sarsıntılar sebebiyle koltukların döndüğünü ve kontrol panelinden farklı yönde kaldığı için ulaşamadığını söyledi.

- Reklam -

Motoru çalıştırdığında saniyede kaç feet eklemesi gerektiğini unuttuğunu da ekleyen Worden; koltuğun sarsılarak döndüğünü, kontrol paneline bakması gerekirken kendini sol cam tarafında bulduğunu belirtti. Hiçbir kontrole ulaşamadığı için çok korktuğunu da sözlerine ekledi.

Neyse ki bilgisayar sistemi düzgün bir şekilde çalışıyordu. Sistem panele başarıyla dönmemi sağladı, diyen Worden, bunu 45 yıldır kimseye söyleyemediğini de belirtiyor.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ben de uzaylı filan gördü sandım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Yeni Game of Thrones Dizisi İptal Edildi

Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci Biyografisi Çıktı