in

Yıllarca Dev Bir Deniz Canavarına Ait Olduğu Düşünülen Okyanustaki Gizemli Ses ‘Bloop’ Paylaşıma Açıldı

1997 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaydedilen gizemli sesin sır perdesi aralandı. “Bloop” olarak anılan ses, çevrimiçi olarak da paylaşıldı.

Bloop Gizemli Okyanus Sesi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda duyulan gizemli sesin esrarını yıllar sonra çözmeyi başardı. Gerçek, iddia edildiği gibi bir “deniz canavarı”nı saklamıyor.

Bloop olarak adlandırılan gizemli sesin, organik doğası nedeniyle henüz keşfedilmemiş gizemli bir hayvana ait olabileceği düşünülüyordu.

1997 senesinin yaz mevsiminde, Şili’nin güney sahilinin batısında bulunan bir bölgeden gelen garip ve yüksek bir ses kaydedildi. Ses, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ndeki araştırmacılar tarafından su altı volkanlarının arayışı sırasında kaydedildi. ABD Donanması tarafından geliştirilen su altı mikrofonlarının aldığı ses, Pasifik Okyanusu’nun yaklaşık 3.200 kilometre açıklığından alınmıştı.

- Reklam -

Gizemli Okyanus Sesi Bloop

Yaklaşık bir dakika uzunluğundaki ses, bugüne dek su altında kaydedilen en yüksek seslerden birisi olarak kayıtlara geçti.

Gizemli Okyanus Sesinin Altından Buz Depremleri Çıktı

Yaklaşık 16 kat hızlandırılan ses, SoundCloud adlı çevrimiçi ses dağıtım platformu üzerinden dinleyebilirsiniz:

Yıllar boyunca gizemini koruyan sesin kaynağı hakkındaki teoriler giderek acayipleşti. Kimileri sesin bir askeri tatbikattan kaldığını söylerken kimileri de dev kalamarlar, mavi balinalar ya da yeni bir deniz canavarının sesi olabileceğini öne sürdü. Bu teorilerde, dünya okyanuslarının %80’inden fazlasının henüz keşfedilmemiş olması da önemli bir rol oynadı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Pasifik’teki laboratuvarından bilim insanı Christopher Fox, 2017’de yaptığı açıklamada “sesin hayvansal kökeni de dahi olmak üzere her olasılığını değerlendirdiklerini” aktardı.

“Buz Depremleri” Sıklaşıyor

Yıllar süren araştırmanın ardından Pasifik Deniz Çevre Laboratuvarı’ndan Robert Dziak, verdiği demeçte nihai kararı açıkladı.

- Reklam -

Ses, bir Antarktika buzulundan kopan bir buz tabakasının çatlaması sonucu oluşan buz depreminden kaynaklanıyordu.

Dziak yaptığı açıklamada, “Buz kırılma ve çatlama seslerinin Güney Pasifik’te baskın bir doğa sesi olduğuna,” yer verdi.

Bloop Gizemli Okyanus Sesi Pasifik

Bloop’un duyulmasına neden olan kırılma, büyük ihtimalle Antarktika’nın Bransfield Boğazları ile Ross Denizi veya Adare Burnu arasında yaşandı.

Buz depremleri, buzullar okyanusta kırılarak buzu çatlattığında meydana geliyor. Ani çatlamalar, yüksek bir patlama sesi üretiyor. İklim değişikliği nedeniyle buz depremlerinin daha yaygın hâle geldiği de kaydediliyor.

Siz bu sesin kaynağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim içeriği için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

True Detective Night Country İlk Bakış HBO

“True Detective” Dizisi 4. Sezon ile Geri Dönüyor: Jodie Foster’lı Yeni Sezondan İlk Görseller

Cüce Dinozor Transilvanya

70 Milyon Yıl Önce Transilvanya’da Yaşamış ‘Cüce Dinozor’ Türü Keşfedildi