in

Güneş Sistemi Benzeri Bir Yıldız, İlk Defa Gezegenleriyle Fotoğraflandı

Güneş sistemimize benzer bir yıldız, ilk defa birden fazla gezegeniyle görüntülendi. 300 ışık yılı uzaklıkta olan yıldıza TYC 8998-760-1 adı verildi.

Güneş Sistemi benzeri Yıldız
- Reklam -
- Reklam -

Uluslararası bir astronom ekibi çok gezegenli güneş benzeri yıldız sistemin ilk fotoğrafını çektiklerini iddia ediyor. Tek bir gezegenin güneşe benzeyen bir yıldızın etrafında dönüşünü gösteren pek çok fotoğraf olsa da bu birden fazla gezegeni gösteren ilk kare.

Gördüğünüz fotoğraf astronom tarihinde çok nadir rastlanılan türden. Şimdiye kadar bir yıldızın yörüngesinde iki veya daha fazla gezegeni gösteren iki fotoğraf çekilmiş olsa da söz konusu yıldızlar güneşten çok farklıydı.

TYC 8998-760-1 adındaki yıldız Güney Avrupa Rasathanesi’nin Çok Büyük Teleskop’u (Very Large Telescope-VLT) kullanılarak gözlemlendi. İki yıldız arasındaki en büyük fark ise yaşları; güneşimiz 4 milyar yıldan daha yaşlıyken, TYC sadece 17 milyon yıl yaşında. Sistem bizden yaklaşık 300 ışık yılı uzak.

- Reklam -

Fotoğrafta görülen iki parlak nokta gezegenleri ifade ediyor, sol üst köşedeki büyük parlak nokta ise sistemin yıldızı. Yakın olan gezegenle yıldızı arasında Dünya-Güneş arasındaki mesafenin 160 katı kadar mesafe var. Uzak gezegen için bu sayı 320 kat. Yani iki gezegen de yıldızlarından Plüton’un Güneş’e olan uzaklığından bile daha uzakta.

Astronom Ekibi: “Bu Kare Bizim Güneş Sistemimize Çok Benzeyen Fakat Hayatının Başlarındaki Bir Sistemin Fotoğrafı”

Güneş Sistemi benzeri Yıldız

Astronom ekibi ayrıca iki gezegenin de devasa boyutlarda olduğunu belirtti. Yıldıza yakın olan gezegen Jüpiter’den 14 kat daha büyük.

Gruptan bir isim, Leiden Üniversitesi’nden Asistan Profesör Matthew Kenworthy çektikleri fotoğrafın önemini şöyle belirtiyor:

- Reklam -

“Astronomlar galaksimizdeki binlerce gezegeni dolaylı yollardan tespit etmiş olsalar da, bu gezegenlerin çok azı direkt olarak fotoğraflandı. Çıplak gözle yapılan gözlemler yaşama elverişli gezegen ve sistemler tespit edebilmek için hayati önem taşıyor.”

Ekipten bir başka isim, Leiden Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Alexander Bohn da projenin geleceğiyle ve daha detaylı incelemeler yapabilmek için bekledikleri gelişmelerle ilgili konuştu:

“Gelecekte kullanacağımız araçlar, özellikle de Rasathane’nin yeni teleskobu, Aşırı Büyük Teleskop (Extremely Large Telescope-ELT) çok küçük kütleli gezegenleri bile tespit edebilecek. Bu yıldız çoklu gezegen sistemlerini ve kendi güneş sistemimizin tarihini anlayışımızı değiştirme potansiyeline sahip.”

Fotoğrafa ve gelişmelere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.


* Güneş’in En Yakın Fotoğrafları Paylaşıldı

Kaynak: Futurism

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dört Yaşında Şair Nadim Shamma-Sourgen

Dört Yaşında Şair Oldu: Nadim’in İlk Kitabı Yayımlanıyor

Spider-Man 3 Doctor Strange

Spider-Man 3 Bir Kez Daha Ertelendi