in

NASA Yeni Bir Teleskop İnşa Ediyor

Amerikan ve Uzay Havacılık Dairesi (NASA), dünyaya çarpıp yaşamı tehlikeye atması olası asteroitlerin tespiti için yeni bir teleskop inşa etmek istiyor.

NASA
- Reklam -
- Reklam -

Her yıl yüzlerce asteroit Dünya’ya çok yakın bir mesafeden geçiyor veya atmosferde yanıp parçalanıyor. Bu asteroitlerden büyük olanları teleskoplar sayesinde keşfedilse de küçük kaya boyutunda olanlar gözden kaçabiliyor. Bu da Dünya için tahmin edilmesi güç bir tehlike oluşturuyor.

2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, NASA’yı önümüzdeki yılın sonuna kadar yaklaşık 140 metreden daha büyük potansiyel olarak tehlikeli asteroitlerin yüzde 90’ını teşhis etmesi konusunda görevlendirmişti. Söz konusu sürenin tamamlanmasına çok az kaldı. Fakat şimdilik isteğin gerçekleşebilme ihtimali pek de gözükmüyor. Proje finansman zorluğuyla karşı karşıya kaldığı için verilen bu son tarihin aşılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Gezegen Bilimleri Danışma Komitesi (Planetary Science Advisory Committee), Yakın-Dünya Nesne Gözetim Misyonu adıyla projeyi desteklediğini açıkladı. Söz konusu destek de NASA’nın Kaliforniya merkezli Jet Tahrik Laboratuvarının  kontrolü altında geçtiğimiz eylül ayında onaylandı. Yeni fonla birlikte teleskobun 2025 yılının sonuna kadar tamamlanıp aktif hale gelmesi umut ediliyor.

- Reklam -

Sadece 2016’da bahsedilen boyutlarda 564 asteroit keşfedildi. Space sitesinin verilerine göre, bu kategorideki 360 asteroit de bu yıl eylül ayının sonuna kadar tespit edildi.

Kretase-Tersiyer Yok Oluşunun da Astreoit Çarpışması Sonucu Olduğuna İnanılıyor

Keşfedilen bu astreoitlerin atmosferi aşıp Dünya’ya çarpması halinde büyük bir facia gerçekleşebilir. Buna cevap olarak yetkililer bilinen asteroitleri takip etmek ve yenilerini aramak için kayda değer kaynaklar harcıyorlar. İnşa edilmesi için fonlanan teleskobun da benzer boyuttaki astreoitleri daha hızlı ve erken şekilde tespit etmesini amaçlıyor.

- Reklam -

Birçok bilim insanı, dinozorları dünya yüzeyinden silen Kretase-Tersiyer yok oluşunun da astreoit çarpması kaynaklı olduğuna inanıyor. Sonuç olarak yeni bir çarpışmanın benzer derecede yıkıcı olacağına dair endişeler var. NASA da Dünya’ya çarpıp zarar vermesi ihtimali olan büyük asteroitleri izliyor. Ancak bazen yetkililer özellikle küçük kaya boyutunda olanları gözden kaçırabiliyor ya da çok geç fark ediyor.

Geçtiğimiz aylarda NASA, Dünya’ya çarpmasından yalnızca birkaç saat önce 2019 MO ismini verdikleri bir asteroidi tanımladığını açıklamıştı. Çarpışma 29 Haziran 2019’da gerçekleşmiş ve asteroit Karayipler üzerinde atmosferde yanmıştı. Gözlemciler, astreoidi ancak Dünya’ya çarpmasına 300 bin km kala fark etmişlerdi. Bu durum da atmosferi aşıp gelecek bir astreoit tehlikesi için oldukça kısa bir süre anlamına geliyor.

Ajansın Yakın-Dünya Nesne Gözetim Misyonu programını yürüten Kelly Fast; bütün meselenin bu asteroitlerin hepsini bulabilmek, yörüngelerini tam olarak kataloglayabilmek ve geleceğe göre hesaplayabilmek olduğunu söyledi. Üzerinde çalıştıkları teleskop sayesinde bu astreoitlerin dünyaya ne kadar sürede varacağı, yakınından mı geçeceği yoksa doğrudan atmosfere mi gireceğini ve bunun bir tehlike yaratıp yaratmayacağını anlayacaklarını ifade etti.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Game of Thrones Yazarı Gelişmeleri Değerlendirdi

Ant-Man

Ant-Man 3’ün Yönetmeni Belli Oldu