in

Yılanların Takla Atabildiği Keşfedildi: Yeni Araştırma Yılanlardaki Bu Davranışı İlk Defa Belgeliyor

Gösterişli hareketlerle takla atabilen bir yılan türü keşfedildi. Cüce kamış yılanının acvılardan korunmak için yaptığı hareketler fotoğraflandı.

Yılanlar Takla Atabiliyor (İlk Defa Görüntülendi)
- Reklam -
- Reklam -

Takla atabilen bir yılan türü keşfedildi. Yeni bir makale, herhangi bir hayvanda nadiren görülen bu davranışın yılanlarda ilk kez belgelendiğini gösteriyor.

Bilim insanları son zamanlarda yaptıkları çalışmalarda, Pseudorabdion longiceps olarak bilinen cüce kamış yılanının eşsiz bir kaçış yöntemi geliştirdiğini keşfettiler. Bu ilginç sürüngen türü, yırtıcılardan kaçmak için takla atmak gibi çılgınca bir hareketi savunma mekanizması olarak benimsemiş.

Yılanlar kendilerini avcılardan korumak için birçok yaratıcı yöntem geliştiriyor. Renk değiştirme, koku salgılama, ölü taklidi yapma ve kendilerini daha büyük gösterme gibi yöntemler, yılanların avcılardan kaçarken kullandığı en yaygın savunma mekanizmalarıdır.

- Reklam -

Ancak cüce kamış yılanlarının takla atarak kaçması, daha önce görülmemiş bir savunma mekanizması. Bu yılanlar, kaçış sırasında hızlı bir şekilde hareket etmek yerine, beklenmedik bir şekilde kıvrılarak takla atıyorlar. Bu garip hareketin avcıların dikkatini dağıtarak, yılanın kaçmasına ve hayatta kalmasına yardımcı olduğu varsayılıyor.

Yılanlar Takla Atabiliyor (İlk Defa Görüntülendi)

Takla Atan Yılan Türleri Daha Fazla Olabilir

Malezya Sabah Üniversitesi’nden biyolog ve makalenin yazarı Evan Seng Huat Quah, yaptığı açıklamada, “Bu sürüngenler tarafından gerçekleştirilen taklalar çok çılgınca,” dedi ve şöyle devam etti.

“Bunlar yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda küçük yılanlar olduğu için, yerde yuvarlanan sarmal bir tel parçası veya lastik bant gibi görünüyorlar. Hız ve çılgınca hareket, bu davranışın avcıların dikkatini dağıtmak için kullanıldığına inanmamızın nedenlerinden biri.

Daha önce bu davranışla ilgili sadece görgü tanığı niteliğinde raporlar vardı. Fakat şimdi bu görüntülerle ve ayrıntılı bir açıklamayla ilk kez belgeleniyor.”

Huat Quah benzer savunma mekanizmasını kullanan başka sürüngen türleri de olduğuna inandıklarını ancak şu an için bunları belgeleyemediklerini dile getirdi.

“Yılanlarda, özellikle de Calamariinae familyasında takla hareketi şu anda bilinenden daha yaygın olabilir. Aynı cinsin başka bir üyesi olan Pseudorabdion albonuchalis de dahil olmak üzere, bu davranışı gerçekleştiren diğer türlerle de ilgili bilgiler ulaşmakta.”

- Reklam -

Yılanların Takla Atma Mekanizmasıyla İlgili Yeni Araştırmalar Yolda

Yılanlar Takla Atabiliyor (İlk Defa Görüntülendi)

Çoğu insan muhtemelen size doğru takla atarak gelen bir yılan görmenin dönüp kaçmanız için yeterli olacağı konusunda hemfikir olacaktır. Dolayısıyla bu gerçekten de etkili bir savunma mekanizması olabilir. Ancak çok yorucu olduğu için hayvanların bu hareketi yalnızca en acil durumlarda kullandığı belirtiliyor.

“Bu davranış şaşırtıcı çünkü doğrusal, yanal dalgalanma, yana dönme ve akordeon hareketleri gibi yılanlarla ilişkilendirdiğimiz tipik bir hareket biçimi değil. Yılanlar bu davranışı tekrar tekrar ya da uzun mesafeler boyunca sürdüremeyeceği için takla atma muhtemelen metabolik olarak çok yorucudur. Bu sadece aşırı baskı altında kullanılan bir savunma mekanizmasıdır.”

Araştırma ekibi, Calamariinae familyasından diğer türlerin de benzer şekilde hareketler yapıp yapmadığını gözlemleyerek, yılanlar arasında kıvrılmanın ne kadar yaygın olduğunu keşfetmeyi planlıyor. Huat Quah ayrıca biyomekanik araştırmacılarıyla işbirliği yaparak, yılanların takla atması için gereken kinetiği daha iyi anlamayı umuyor.

Takla Atabilen Yılan

Yılanların takla atabilmeleri konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars: Dawn of the Jedi Film

Jedi’ların Doğuşunu Konu Alan “Star Wars” Filmi “Dawn of the Jedi” Geliyor

The Acolyte Dizisi Tarih Star Wars

Carrie-Anne Moss’lı Star Wars Dizisi “The Acolyte” 2024’te Yayınlanacak