in

Alan Moore’un “Cehennemden Gelen”i Raflarda

Çizgi roman dünyasının usta ismi Alan Moore’un yazdığı ve Eddie Campbell’ın resimlediği “Cehennemden Gelen” Flaneur etiketiyle bizlerle.

from hell ust
- Reklam -
- Reklam -

Frank Miller ile birlikte çizgi roman dünyasını değiştiren ünlü yazar Alan Moore’un yazdığı ve Eddie Campbell’ın resimlediği Cehennemden Gelen raflarda.

V for Vendetta, Watchmen gibi herkes tarafından sevilen, uyarlamalara konu olan çizgi romanların bol ödüllü yazarı Alan Moore, yine kendisinden beklenildiği gibi eleştirisi bol bir hikâyeyle geliyor. Viktorya döneminde geçen hikâye Eddie Campbell’ın usta kalemiyle hayat buluyor.

İşte tanıtım bülteni:

from hellÜnlü yazar Alan Moore’un grafik roman dünyasının en prestijli eserlerinden biri sayılan başyapıtı Cehennemden Gelen nihayet Türkçede. 1800’lerin ikinci yarısında Londra’da terör estiren, -Karındeşen Jack adıyla bilinen ancak kimliği aydınlatılamamış- seri katil hakkındaki pek çok mitin, gerçeğin ve onun kırıntılarının bir tür kolajını sunan metni, bu atmosfere uygun tonlarda, Eddie Campbell resimledi.

- Reklam -

Moore’un metni, yaşanan dehşet dönemine, konuyla ilgili yazılmış pek çok kaynağa başvurarak eğiliyor; aynı zamanda kitabın sonunda ender rastlanacak bir titizlikte- bütün bu kaynaklarını sıralayarak, konu hakkındaki bilgi(sizlik) karmaşasını süzme yöntemleri üzerine tartışıyor. Cehennemden Gelen, “Jack”in cinayetlerini dönemin bütün Viktoryen reel-politik atmosferinin içine ustalıkla yerleştiriyor. Cinayetleri, asil sınıfın fütursuz şiddet-iktidarının olduğu kadar, tarihsel olarak süregelen bir kadın düşmanlığının sonucu olarak da ele alıyor. Bir sonraki yüzyılda da halen değişmemiş biçimde, Moore’un “Jack”i de kolluk kuvvetlerinden medyaya uzanan geniş bir erkek dayanışması zincirinin son halkasını oluşturuyor. Ünlü “from Hell” mektubu, aslında yaşadığımız dünyadan/çağdan gönderiliyor.

- Reklam -

Cehennemden Gelen, yayınlandığı 1989’dan beri sayısız ödül kazandı. Büyük bütçeli bir sinema filmine de uyarlanan eser bir popüler kültür fenomeni haline gelmiştir. Eser, tüm zamanların en önemli grafik romanları arasında her zaman üst sıralarda yer bulmuştur. Karanlık, yer yer klostrofobik atmosferinin, Oscar Wilde’dan Joseph Merrick ya da William Blake’e ve pek çok tarihsel kişiliğe/zamana verdiği referansların ötesinde, pek çoklarına göre Cehennemden Gelen, grafik romanın tanımı olan birkaç eserden biridir ve Whitechapel’da işlenen cinayetlerin kurbanlarına adanmıştır.
Yayınlandığı günden beri sayısı ödüle layık görülen grafik roman daha önce aynı adla sinemaya da uyarlanmış ve başrolünü Johnny Depp oynamıştı.

Çevirisi Tunç Pekmen’e ait olan 576 sayfalık grafik roman, Flaneur etiketiyle raflardaki yerini aldı. Eserin karton kapaklı baskısının yanı sıra sınırlı sayıda basılan, karton kapaklı edisyonu da mevcut. Meraklılarına duyurulur.

YouTube video

Volkan Şahin

15 Mayıs 1996 İstanbul doğumlu. Edebiyata olan sevgisi babasıyla Sirkeci'ye gidip kitap aldığı çocukluk günlerinde başladı. Gazetenin birinin verdiği kuponları biriktirerek aldığı kitap setinin içerisinde, okuduğu ilk ciddi eser olan Suç ve Ceza ile tanıştığında on iki yaşındaydı. O gün Dostoyevski de, Edebiyat da onun için bambaşka bir boyuta ulaştı. Süperkahramanları sever, küçük bir çocukken koltuktan koltuğa zıplayıp "Ben Örümcek Adamım!" dediği rivayet edilir. Buna rağmen hiçbir zaman süperkahraman olmak istememiştir. Arada sırada meramını anlatmak için hikaye yazmayı sever. Fransız Dili ve Edebiyatı okuyor.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Kitabın çeyregini ancak bitirdim ve ilk düşüncem kaliteli bir çizgi roman olduğu.İçinde entrika,cinayet,sex,polisiye ve bol devlet oyunu olan harika bir başyapıt.Şunuda belirtmek gerekir ki balonlamada ki yazı tarzı ve çogu bölümde ki minik yazılar beni bu yönden rahatsız etti.1-2 hafta içinde inş.bu çizgi romanı bitirip Blazing combat hakkında da görüş belirtirim.

  2. Avatar for Zifiri_Sanat Zifiri_Sanat dedi ki:

    " Eserin karton kapaklı baskısının yanı sıra sınırlı sayıda basılan, karton kapaklı edisyonu da mevcut."

    Bu cümle düzeltilebilir belki :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cormac McCarthy - Yol

Cormac McCarthy’nin Ünlü Post-Apokaliptik Romanı “Yol” Şimdi Türkçe

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları #4: Günler Haritası

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları “Günler Haritası” ile Geri Dönüyor