in

Yıllar Sonra Abone Kaybeden Netflix’e Bir Darbe de Hissedarlarından: Toplu Dava Yolda

Netflix hissedarları toplu dava için hazırlık yapıyor. Yatırımcılar, şirketin abone kaybı hakkında kendilerine uzun süre hatalı bilgi aktardığını kaydediyor.

netflix hissedarlari dava
- Reklam -
- Reklam -

Netflix hissedarları dava yolunu seçti. Şirketin yatırımcıları, platformun abone kaybına dair kendilerini 6 ay boyunca hatalı bir şekilde bilgilendirdiğini ifade ediyor.

Dijital içerik dünyasını şekillendiren en büyük mecraların başını çeken Netflix’in başı şimdi de kendi hissedarları ile belaya girdi.

Netflix 2022’nin ilk çeyreğini kayıpla kapatırken zorlu bir süreçten geçiyor. 10 yılın ardından 200 bin abone kaybettiğini duyuran platform, borsada da değer kaybetmişti. Kötü gidişatı durdurmak için bazı yapımların fişini erkenden çeken platform, öte yandan Stranger Things gibi kendisiyle bütünleşmiş işlere de dev bütçeler ayırmayı sürdürmüştü.

- Reklam -

Disney Plus ve HBO Max gibi iddialı rakipler her geçen gün yeni ülkelerde yayına giriyor. Sektöründe öncü olan Netflix de gidişatı durdurmak için çalışmalarına devam ediyor. Ancak sıradaki darbe beklenmedik yerden geldi. Platformun hissedarları, şirketin kendilerine 6 ay boyunca işlerinin iyi gittiğine dair yanıltıcı bilgiler aktardığını iddia ediyor.

Netflix Hissedarları Şirketi Bilgi Saklamakla Suçluyor

Geçen salı günü San Francisco federal bölge mahkemesinde açılan davada, şirketin yatırımcılara 6 ay boyunca yanlış bilgi verdiği ve abone sayısındaki dikkat çekici düşüşü gizlediği öne sürüldü.

Davacı taraf, yaşanan bu durumun hisse senedi fiyatında büyük bir düşüşe neden olduğunu savunuyor.

Netflix 20 Nisan’da tek günde yaşadığı en büyük kaybı deneyimleyerek piyasa değerinden 54 milyar dolar kaybetmişti.

netflix abone sayısı düşüş

Şirketin 17 Kasım 2021’de 691 dolar olan hisse fiyatı, 20 Nisan’da 226 dolara düşmüştü. Bu kayıp yüzde 67 oranında düşüşe karşılık geliyor. Şirketin hisse fiyatı şu anda 195 dolar civarında seyrediyor.

Mahkemeye sunulan belgelerde Netflix’in “yanlış ve/veya yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu ve şirketin işi, operasyonları ve beklentileri hakkında maddi olumsuz gerçekleri açıklamadığı için” ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği ifade edildi.

Davacılar, 19 Ekim 2021 ve 19 Nisan 2022 ​​arasında Netflix hisselerini elinde tutan yatırımcılara tazminat ödenmesini talep ediyor. İstenen tazminatın miktarıysa basın ile paylaşılmış değil.

- Reklam -

Şirketin hissedarı Imperium Irrevocable Trust’ın mütevelli heyeti üyesi Fiyyaz Pirani mahkemede baş davacı konumunda. Netflix CFO’su Spencer Neumann’la birlikte, eş CEO’lar Reed Hastings ve Ted Sarandos ise sanık koltuğunda.

Pirani ayrıca, davaya “toplu dava” statüsü kazandırılması gerektiğini kaydediyor. Yatırımcıların temsilini ise eski Facebook, yeni Meta’ya karşı açılan toplu davada görev alan Glancy Prongay & Murray hukuk firması üstleniyor.

Netflix Platformunun Abone Kaybetmesinde Pek Çok Sebep Yatıyor

Netflix’in abone kaybının ardında, başta Ukrayna – Rusya savaşı gibi pek çok neden var. Yaptırımlar kapsamında Rusya’dan çekilen platform, bölgede yaklaşık 700 bin abonesini geride bırakmıştı.

Öte yandan Disney Plus, HBO Max, Amazon Prime, Apple TV+ gibi şirketler de pazar paylarını giderek genişletmeye başlamış durumda. İlk etapta yalnızca Netflix’te yayınlanan kimi yapımların anlaşma süreleri doluyor ve işler evlerine geri dönüyor. Örneğin mayıs ayının sonunda Harry Potter filmleri Netflix’ten ayrılacak ve Warner Media’nın HBO Max platformuna geçiş yapacak.

netflix abone sayısı düşüş

Bununla birlikte kanal Türkiye dahil bazı bölgelerde yaptığı ücret güncellemesi nedeniyle de kimi tepkilere maruz kalmıştı.

Platformun olumsuz gidişata alacağı ilk önlemin ise kullanıcılar arasında hesap paylaşımının önüne geçmek olduğu öne sürülüyor. Netflix CEO’su Reed Hastings, hesap paylaşımı özelliğini yeniden değerlendirdiklerini aktarmıştı.

Siz bu dava hamlesini nasıl karşılıyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Strange 2 İncelemesi: Multiverse of Madness Nasıldı?

Doctor Strange in the Multiverse of Madness İncelemesi: Nasıl Daha İyi Olabilirdi?

Radyoaktif ötegezegenler yaşam

Radyoaktif Bozunmaya Uğrayan Ötegezegenlerin Yaşama Daha Elverişli Olduğu Tespit Edildi