in ,

Netflix Türkiye, Buket Uzuner’in “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları”nı Uyarlamak İstiyor

Buket Uzuner’in Tabiat Dörtlemesi olarak tanımladığı “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları” serisi Netflix Türkiye tarafından diziye uyarlanabilir.

Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, Türkiye’den çekilecek mi, sorularıyla çalkalanan gündeme inat kanalın Türkiye ekibi yeni projeler üzerine çalışmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de Buket Uzuner’in sevilen roman serisi “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları” olabilir.

İlk Türk yapımı işi Hakan: Muhafız ile hiç de fena sayılmayan izlenme sayılarına ulaşan Netflix, ikinci yerli projesini Atiye adıyla duyurmuştu. Göbeklitepe’de geçecek fantastik bir yapım olan Atiye’nin bu yılın sonlarına doğru Netflix kütüphanesindeki yerini alması bekleniyor. Kanalın üçüncü Türk yapımı işiyse bir gençlik dizisi olan Aşk 101 idi.

Şimdiyse karşımızda yeni bir Netflix Türkiye çalışması var. Netflix’in edebiyat eserlerinden uyarlanan çalışmalara daha sıcak baktığı bilinen bir gerçek. Öyle ki Hakan: Muhafız dizisi N. İpek Gökdel tarafından kaleme alınan Karakalem serisinden uyarlanmıştı. Atiye ise Şengül Boybaş’ın yazdığı Dünyanın Uyanışı adlı romandan uyarlanıyor.

- Reklam -

Buket Uzuner İmzalı Uyumsuz Defne Kaman Serisi Netflix Yolcusu

Bir başka uyarlama ihtimali de Türk edebiyatının sevilen yazarlarından Buket Uzuner için doğdu. Şimdilik kesinlik kazanmamış olsa da Netflix için yönetmen ve yapımcı arayışlarının sürdüğü gelen bilgiler arasında.

Buket Uzuner verdiği söyleşide konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
““Defne Kaman’ın Maceraları”nın bir Netflix dizisi olma olasılığı var, onun çalışmaları da devam ediyor. Kesinleştiğinde detayları sevenleriyle paylaşacağım.”
Bizim de bizzat Kayıp Rıhtım olarak yazarın kendisinden doğruladığımız bilgilere göre proje şu an sunum aşamasında.

Gazeteci Defne Kaman’ın maceralarına Su Kitabı, Toprak Kitabı ve Hava Kitabı ile eşlik ettik. Buket Uzuner’in Tabiat Dörtlemesi olarak adlandırdığı seride ekoloji, çevre mücadelesi, iklim değişikliği temaları da işleniyor.

Serinin yayımlanan son kitabı “Hava”nın arka kapağı şöyleydi:

Gazeteci Defne Kaman hakkında ‘Neden Nükleer Enerji Hava Buket UzunerDeğil?” yazısı nedeniyle soruşturma açılmıştır. Duruşmanın yapıldığı Kayseri’de Defne Kaman’a Türkiye’nin önemli çevre hukukçuları, gazeteciler, çevre ve hayvan hakları aktivistleri, STK temsilcileri destek vermektedir.

Kayseri’ye 13. yüzyılda hastaları müzikle tedavi eden bir şifahâne ve dünyanın ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu kadın sultanı Gevher Nesibe’nin şehrin merkezindeki büstü gazeteci Defne Kaman şehre geldiği gün gizemli bir şekilde kaybolur. Duruşma sabahı yaşanan bir sürpriz gelişme sonrası bu kez Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının Kapadokya’da bir sıcak hava balonunda görüldüğü haberi üzerine tüm dostları onu aramaya giderler.

- Reklam -

Buket Uzuner, iklim değişikliğinin neden olduğu tabiat felaketlerinin sürdürülebilir temiz enerji çözümleriyle engelleneceğini savunan, hayvan, çocuk, kadın ve çevre hakları destekçisi kadın gazeteci Defne Kaman karakteriyle edebiyata bir iz düşüyor. Yazar, okuru binlerce yıllık kadim Kam  geleneğimizin insanı tabiattaki tüm diğer canlılarla eşit kabul eden özünü hatırlamaya davet ediyor.

“Hava, Buket Uzuner’den biyotik dengeleri bozulan gezegenimizde nefesimize nefes katacak çarpıcı bir iklim-kurgu romanı.” – Serpil Oppermann –  EASLCE Başkanı (Avrupa Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Derneği)

“Buket Uzuner, [Tabiat Dörtlemesi] romanlarında bir eko-şaman gibi, Anadolu kültürü, mitoloji ve tarihten yararlanıp, günlük varoluşumuzla çevremizdeki dünyayı algılayışımız konusunda yüzleşmek için bir keşfe çıkıyor.”– Pınar Batur, Vassar  – College, USA Ufuk Özdağ, Hacettepe Üniversitesi
Serinin son kitabının adı ise Ateş olacak.

Netflix
Fotoğraf: Korhan Karaoysal

Henüz netleşmemiş olsa da böyle bir ihtimalin bizleri oldukça heyecanlandırdığını söylemeliyiz. Gelişmeler oldukça duyurmaya devam edeceğiz.

Siz ne dersiniz? Netflix Türkiye’de “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları”na konuk olmak istemez misiniz? Defne Kaman rolüne hangi oyuncuyu görmek isterdiniz?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


Hakan: Muhafız 2. Sezon: Hayal Kırıklığı mı, Hatalar Silsilesi mi?

Netflix’in Türk Yapımı Yeni Dizisi Atiye Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pen

Genç Yazarlara Dünya Çapında Tanınma Fırsatı: İlkyaz’ın Yeni Durağı Moskova PEN Merkezi

joker ilk yorumlar

Joker Filminden İlk Yorumlar Gelmeye Başladı