in

Alfa Yayınları’ndan İki Mitolojik Kurmaca Bizlerle

David Grossman imzalı “Aslanın Balı” ve Alexander McCall Smith imzalı “Angus”, Alfa Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

alfa mitoloji ust
- Reklam -
- Reklam -

Son zamanlarda mitoloji eserlerinin dilimize kazandırılmasında bir artış oldu gibi geliyor bana. Böyle bir şey gerçekten var mıdır emin değilim ama varsa oldukça memnunum bu durumdan. Alfa Yayınları geçtiğimiz aylarda Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü’nü tekrar yayınlayarak oldukça değerli bir başucu eserini bizlerle buluşturmuştu. Şimdi de iki önemli yazarın iki kurmaca eserleri ile bizi yeniden mutlu ettiler.

İlk kitap geçtiğimiz sene Bir At Bara Girmiş ile Man Booker Ödülü alan İsrailli yazar David Grossman‘a ait Aslanın BalıSamson Miti alt başlığıyla yayınlanan bu roman daha önce Merkez Kitaplar etiketiyle de karşımıza çıkmıştı. Grossman bu romanda yalnızca İbrani efsanelerinde değil Eski Ahit’te de bahsi geçen Samson’un hikayesini kendi diliyle tekrar anlatıyor. Kitabın tanıtım metni şöyle:
aslanin baliİbrani mitolojisinde, İsraillioğullarını kurtarmak için Tanrı tarafından gönderilen bir kahramandır Samson. Bir aslanı sadece elleriyle parçalayabilecek kadar güçlüdür. Ona İsraillioğullarını Filistinlilerden kurtarması görevi verilmiştir. Ama Filistinli bir kadına, Delila’ya âşık olur. Aşkını sıradan bir insan gibi yaşama isteğiyle Delila’ya tamamen teslim eder kendini ve ona doğduğundan beri ustura vurulmayan saçlarından aldığı gücünün sırrını verir. Fakat Delila’nın ihaneti, onu hem saçlarından hem de hayatından edecektir.

İsrailli yazar David Grossman, asırlar boyu anlatılan öyküsüyle gücü yüceltilen Samson’un içindeki masum, sıradan insana dikkat çekiyor. Doğduğundan beri yazgısıyla mücadele eden bir kahramanın hikâyesini, güzellemelerden ve yüceltmelerden arındırıp insani yönlerini vurgulayan bir bakış açısıyla okura sunuyor.
Yayınlanan diğer kitap ise ülkemizde daha çok çocuk kitaplarıyla tanıdığımız İskoç yazar Alexander McCall Smith‘in Keltik Düş Tanrısı alt başlığıyla yayınlanan Angus‘u. Smith bu kitapta Kelt mitolojisinin aşk, gençlik ve ilham tanrısı Angus’un rol aldığı hikayeler anlatıyor bizlere. Kitabın tanıtım metni ise şu şekilde:
Kelt mitolojisine göre, bize düşlerimizi getiren, aşkı ve gençliği bahşeden Tanrı Angus, başının üstünde dönüp duran kuşlarıyla angusadeta sevginin ve iyiliğin bir simgesidir. Çocukluğundan itibaren dokunduğu tüm hayatları değiştirir; tatlı diliyle, iyi kalbiyle herkesi kendine hayran bırakır. Tüm kadınlar âşıktır ona, onun sevgisiyse bambaşka birine ait olur. Aşkı uğruna tanrılığından vazgeçer, bir kuğu olup sevdiğiyle gökyüzünün mavisine karışır.

- Reklam -

Alexander McCall Smith, Angus’ta işte bu Düş Tanrısı’nın hikayesini yeniden yorumluyor. Fakat yalnızca onun değil, günümüz dünyasında Angus’u içinde yaşatanların hikâyelerine de yer veriyor. Geçmişle şimdiyi, düşle gerçeği birleştiren bu öykülerin her birinde, Angus’un yaşantısından ve kişiliğinden izler bulacak, bu izlerin peşinde düşsel bir yolculuğa çıkacaksınız.
Bu iki kitabın kapak tasarımları Füsun Turcan Elmasoğlu‘na ait, editörlük koltuğunda ise Ebru Koç var. Ancak ne yazık ki kitapların internetteki künyelerinde çevirmen bilgisi yer almıyor. Aslanın Balı’nı daha önce Dilek Şendil çevirisi ile okumuştuk, kendisinin zaman zaman Alfa Yayınları ile de çalıştığını düşünürsek yine ona ait çevirinin kullanılmış olma ihtimali hiç de az değil.

Bu arada bu iki kitap aslında bir serinin, ünlü İskoç yayınevi Canongate‘in yayınladığı Mitoloji Serisi’nin birer parçası. 2005’te başlayan ve çağımızın önemli yazarlarının mitolojik kahramanları, hikayeleri yeniden anlattıkları bu seride günümüze kadar 18 kitap yayınlandı. Bu kitapların bir kısmını dilimizde de görebildik: Karen Armstrong imzalı Mitlerin Kısa Tarihi (Alfa Yayınları, Ocak 2018), Margaret Atwood imzalı Penelope (Alfa Yayınları, Şubat 2017), Jeanette Winterson imzalı Atlas’ın Yükü (Sel Yayıncılık, Eylül 2018), Dubravka Ugresic imzalı Baba Yaga’nın Yumurtası (İthaki Yayınları, Ekim 2011), Natsuo Kirino imzalı Tanrıça Günlüğü (Doğan Kitap, Mart 2017), Philip Pullman imzalı Masum İsa ve Hain Mesih (İthaki Yayınları, Nisan 2014), A. S. Byatt‘ın kaleme aldığı Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı (İthaki Yayınları, Haziran 2016), Ali Smith imzalı Kız Erkekle Buluşur (Turkuvaz Kitap, Temmuz 2010) ve Victor Pelevin‘in kaleme aldığı Dehşet Miğferi (Turkuvaz Kitap, Ocak 2007) serinin dilimize çevrilen diğer üyeleri.

Bu kitaplardan bazılarının maalesef baskısı bulunmuyor. Ancak Kayıp Rıhtım Forumundan bir arkadaşımızın yayınevine e-posta ile sorması sonucu öğrendik ki kitapların çoğunun telif hakkı halihazırda Alfa Yayınları tarafından alınmış ve basılmaları planlanmaktaymış. Yani önümüzdeki günlerde Alfa bu şahane seriye ait eserleri bizimle buluşturmaya devam edecek.

- Reklam -

Aslanın Balı ve Angus‘u çeşitli internet sitelerinden ve kitapçılardan temin edebilirsiniz. Keyifli okumalar.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Haberin içeriğindeki görsel yerleşimini düzenlemek gerekiyor. Haber Portaldan çekildiği için yazılar görselin yanın da kalmış.

    Ek olarak @trkr23 arkadaş şöyle bir bilgi paylaştı, kitapların bazıları daha önce Türkçe’ye çevrilmiş…
    mitoloj%C5%9F

  2. Avatar for zehir zehir dedi ki:

    Portaldeki haberde bir sıkıntı yok, şimdi burada düzenleme yaparsam haberdeki düzeni bozabilirim. Hiç dokunmamak en iyisi sanki. :confused:

    Aslında ben de haber metninde şimdiye kadar seriden Türkçeye çevrilen kitapları yazmıştım. 18 kitaplık tam liste ve bu kitaplardan Türkçeye çevrilenler (en son yapılan baskıları) şöyle:

    1. Mitlerin Kısa Tarihi - Karen Armstrong (Alfa Yayınları, Ocak 2018)
    2. Penelope - Margaret Atwood (Alfa Yayınları, Şubat 2017)
    3. Atlas’ın Yükü - Jeanette Winterson (Sel Yayıncılık, Eylül 2018)
    4. Dehşet Miğferi - Victor Pelevin (Turkuvaz Kitap, Ocak 2007) (baskısı yok)
    5. Aslanın Balı - David Grossman (Alfa Yayınları, Aralık 2018)
    6. Angus - Alexander McCall Smith (Alfa Yayınları, Aralık 2018)
    7. *Anna In and the Tombs of the World - Olga Tokarczuk
    8. Kız Erkekle Buluşur - Ali Smith (Turkuvaz Kitap, Temmuz 2010) (baskısı yok)
    9. *Binu and the Great Wall - Su Tong
    10. *Where Three Roads Meet - Salley Vickers
    11. Baba Yaga’nın Yumurtası - Dubravka Ugresic (İthaki Yayınları, Ekim 2011) (baskısı yok)
    12. *The Fire Gospel - Michel Faber
    13. Tanrıça Günlüğü - Natsuo Kirino (Doğan Kitap, Mart 2017 )
    14. *Orphans of Eldorado - Milton Hatoum
    15. *The Hurricane Party - Klas Östergren
    16. Masum İsa ve Hain Mesih - Philip Pullman (İthaki Yayınları, Nisan 2014)
    17. Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı - A. S. Byatt (İthaki Yayınları, Haziran 2016)
    18. *The Song of King Gesar - Alai

    Yani 18 kitabın 7’si hiç çevrilmemiş, 3’ünün de baskısını bulmak mümkün değil. Bakalım Alfa kalanların hepsine el atacak mı?

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Haberi nasıl okumuşsam siz zaten haber içerisinde yazmışsınız daha önceki baskıları. E-posta da şöyle bir cümle var.

    serideki kitapların çoğunun yayın hakkı bizde. Hepsini sırayla basmayı planlıyoruz.

    Çogu bizde diyor demek ki onlarda olmayanlar da var, bu durumda serideki kitapların hepsini basmayacaklar diye anlıyorum ben.

  4. Avatar for zehir zehir dedi ki:

    Benim tahminim çoğu bizde derken Sel’in, Doğan’ın ve İthaki’nin yayınladıklarını hariç tutuyorlar. Muhtemelen Turkuvaz’ın vaktiyle yayınladığı çevirilerin haklarını da aldılar, yani sırada Dehşet Miğferi ile Kız Erkekle Buluşur var. Sonrasında da kalanları çevirip yayınlarlar herhalde. Farklı farklı yayınevlerinden de olsa serinin tamamının Türkçeye çevrileceğini umuyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

the witcher netflix dizi

“The Witcher” Dizisi Henüz Yayınlanmadan Yeni Sezon Onayını Alacak Gibi

Jolabokaflod izlanda noel geleneği

İzlandalıların Muhteşem Noel Geleneği “Jolabokaflod” – Sıcak Çikolata ve Kitap İçerir