Şair Arkadaş Z. Özger yaşamı ile ilham vermeye devam ediyor. Henüz 25 yaşındayken aramızdan kopartılan Arkadaş Zekâi Özger’in hayatının kısa bir kesiti çizgi öyküye uyarlanıyor. Eser, dijital bir yayın olan Ters Dergi’de yayınlanacak.
Çizgi öykünün senaryosu Özge Yurttaş, illüstrasyonları ise Ali Doğanlı tarafından gerçekleştirilecek. Eserin yayın tarihi hakkında net bir bilgi olmasa da derginin internet sitesinde, “Çok yakında Ters Dergi’de!” şeklinde bir duyuru var.
Ters Dergi’nin çizgi öyküden paylaştığı bir diğer illüstrasyon ise aşağıdaki gibi:
1948 yılında Bursa’da dünyaya gelen Arkadaş Zekâi Özger, 25 yaşında SBF yurdunun basılması sırasında başına aldığı darbe sonrası beyin kanamasından hayatını kaybetmişti.
Arkadaş. Z. Özger Şiir Anlayışıyla Döneminin Şairlerinden Ayrılıyordu
Şairin şiir ve yazıları Kent 16, Soyut, Forum, Papirüs, Yordam, Dost ve Yansıma gibi dergilerde yer buldu. Özger’in 25 yaşındaki ölümü, şairin şiirlerini basılı bir kitabın içinde görmesine engel oldu. Özger’in çalışmaları Tekin Sönmez tarafından Şiirler başlığıyla 1974 yılında kitap haline getirildi. Eserin ikinci baskısı Sevdadır adıyla 1984 senesinde Mayıs Yayınları’ndan çıktı. 2014 yılına geldiğimizde ise Ve Yayınevi, Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası isimli baskısıyla esere güncel bir edisyon kazandırmış oldu.
Arkadaş Z. Özger, döneminin şiir anlayışından biraz uzakta bir çizgide durdu. Şiirlerinde ölüm korkusu ve cinselliği işletti. Kendine has sesiyle her zaman fark yaratmayı başardı. Özger’in anısına 1996 senesinden beri devam eden ve Mayıs Yayınları tarafından organize edilen bir de Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü var.
Öte yandan şairin yaşamını konu alan “Merhaba Canım” adlı belgeselin yapım sürecinin devam ettiğini de hatırlatalım. Gazeteci Ulaş Tosun’un yönetmenliğini üstlendiği belgesel kolektif bir çalışma olması yönüyle de dikkat çekiyor.
1973 yılında trajik bir şekilde aramızdan ayrılan Özger’in anısını yaşatmaya dair çalışmaların çoğalmasını ilgiyle takip ediyoruz.
Arkadaş Z. Özger hakkındaki düşüncelerinizi ve şairin en sevdiğiniz şiirlerini bizimlee Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlar sekmesinde paylaşabilirsiniz.
* Haldun Taner Belgeseli “Ve Perde!” YouTube’da
Kaynak: Ters Dergi
1 Yorum BULUNUYOR
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!