in ,

Arkadaş Zekâi Özger Belgeseli Desteğinizi Bekliyor

Arkadaş Zekâi Özger belgeseli “Merhaba Canım”dan ilk fragman geldi. Çekimleri tamamlanan film, post-prodüksiyon süreci için desteğinizi bekliyor.

Arkadaş Zekai Özger Belgeseli Merhaba Canım
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyat dünyamızda hak ettiği değerin gösterilmediği şairler arasında yer alan Arkadaş Zekâi Özger için bir belgesel yapılıyor. “Merhaba Canım” adını taşıyan filmin çekimleri tamamlandı. Post-prodüksiyon süreci için ise desteğiniz bekleniyor.

Gazeteci Ulaş Tosun tarafından hazırlanan Arkadaş Z. Özger belgeseli “Merhaba Canım” filminden ilk fragman, 8 Ocak 2020’de, şairin doğum gününde yayınlandı.

1973 yılında, henüz 25 yaşındayken hayattan koparılan Arkadaş Z. Özger, yaşamı boyunca şiirlerini bir kitap içerisinde görme şansına erişememişti. Şairin şiirleri ise Tekin Sönmez tarafından 1974 yılında Şiirler başlığıyla kitaplaştırılmıştı. Eserin ikinci baskısı Sevdadır, 1984’te Mayıs Yayınları’ndan yayınlanmış; son baskısı ise 2014’te Ve Yayinevi tarafından Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası adıyla okurların karşısına çıkartılmıştı.

- Reklam -

Ulaş Tosun: “Hayat, insanlar sığmıyor kalıplara”

Çekimleri tamamlanan filmin yönetmeni Ulaş Tosun, T24’te  şair ile tanışma sürecinden ve projeden bahsediyor.
Çocukken baştan sona okumasam da o kitabı, belki kapak tasarımından belki üstündeki resminden, belki de renginin kırmızı olmasından çok seviyordum. Üniversite yıllarımda meşhur, o çok sevilen ‘Alnını dağ ateşiyle ısıtan rüzgar’ şiiri okunurdu eylemlerde.

Şiirlerin kendisinden okuyunca çok daha cesur bir farklılık olduğunu fark ettim. Ötekileştirilmeye başladığı sıralarda erkek egemen söylem üzerinden siyaset yapan arkadaşlarına bir gönderme niteliğindedir ‘Sakalsız Bir Oğlanın Tregedyası.. Sakalsızdır, oğlandır, tregedyadır…

“Arkadaş bizim çok ihtiyacımız olan bir dile sahip. Korkulması gereken bir dil değil. İçinde ‘aşk’ geçtiğinde şirinin adını değiştirme refleksi belki de bugünkü renksizliğin nedeni. Hayat, insanlar sığmıyor kalıplara…”
Merhaba Canım adlı belgeselinin yola çıkış amacı, “Arkadaş’ın cinsel yöneliminin farklı olmasının düşünüldüğü andan itibaren başına gelenlerle” hem bir yüzleşme hem de sadakat göserisi olarak tanımlanıyor.

Arkadaş Zekâi Özger

Belgesel 3 yıl süren bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkıyor. 50 yıllık arşivlerin taranması, İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Bursa gibi farklı şehirlerden sözlü tanıklıklar içeriyor.

Arkadaş Zekâi Özger Belgeseli “Merhaba Canım” İçin Bağış Kampanyası Başlatıldı

Ulaş Tosun, Arkadaş Zekâi Özger’in ilk defa yayınlanacak fotoğraflarını, olası tüm tepkilere rağmen belgesele taşıyor; Arkadaş’ı bir de Arkadaş’tan dinlenmesini istiyor.

- Reklam -

Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin, Tuğrul Eryılmaz tanıklıkları ile belgeselde yer alan isimler arasında.

Kolektif bir çalışmanın ürünü olan film, post prodüksiyon sürecinde kendisine destekçi arıyor. Fongogo üzerinden açılan bağış kampanyasına buradan ulaşarak filme desteğinizi sunmanız mümkün.

Merhaba Canım – Arkadaş Zekâi Özger Belgeseli Fragman

YouTube video

“ve bir gün hiç anlamayacaksınız
güneşe ve erkekliğe büyüyen vücudum
düşüverecek ellerinizden ellerinizden ve
bir gün elbette
zeki müreni seveceksiniz

(zeki müreni seviniz)” Merhaba Canım (1970)
Şairin hatırası için 1996 senesinden beri sürdürülen yarışma Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü, Mayıs Yayınları tarafından düzenlenmeye devam ediyor.

Belgesele dair yorumlarınızı ve sevdiğiniz Arkadaş şiirlerini Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Dinozor Olsaydın, Sevgilim | Rachel Swirsky

Kaynak: T24

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    "…yoruldum

    değiştirmekten kanını yüreğimin

    her gün yeniden başlayan

    çığırtkan bir şarkıyı söylemekten

    her gün

    yeni bir şarkı bestelemekten

    ben hüznün

    ben gölgemin kiracısı

    yeni bir ev değiştirmekten…"

    Arkadaş Zekai Özger - Sığıntı Kuşu

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Haftanın Kitabı #124 – Nickel Çocukları

Haftanın Kitabı #124 – Nickel Çocukları

Vatikan Kütüphanesi

Vatikan Kütüphanesi, Nadir El Yazmalarını Dijitale Aktarıyor