in

Ekonomik Kriz Basılan Kitap Sayısını Ciddi Oranda Düşürdü: Dini Kitaplar, Payını Artırmayı Başaran Tek Tür Oldu

Basılan kitap sayıları geçen yıla oranla ciddi şekilde düştü. Yayıncılar Birliği’nin açıkladığı verilere göre bandrol alınan kitap sayısı yüzde 14.53 azaldı. Dini kitaplar ise süreçten etkilenmedi.

basılan kitap sayısı 2022 bandrol
- Reklam -
- Reklam -

Basılan kitap sayılarında 2021’e göre ciddi bir düşüş yaşanıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından açıklanan verilere göre 2022’nin ilk iki ayında geçen yıla kıyasla yüzde 14.53’lük bir düşüş var. Bu da toplam 7 milyon 716 bin 861 kitaplık bir farka denk geliyor. Edebi kitapların basımı önemli ölçüde etkilenirken dini kitapların payını koruduğu, hatta artırdığı görülüyor.

2021 yılında Türk lirası dolar karşısında yaklaşık %50 oranında değer kaybetti. Koronavirüs pandemisinin de önemli ölçüde etkilediği yayıncılık sektörü, TL’nin döviz karşısında ezilmesinin karşılığını en ağır şekilde gördü. Bağımsız kitapçılar kepenk indirirken yayına ara veren butik yayınevleri oldu. Büyük yayınevleri de krizden etkilendi. Kitap fiyatları ciddi oranda zamlanırken çeşitlilik de bir hayli düştü.

Tüm bunların kitap satışlarına etkisi ise geç olmadı. Yayıncılar Birliği’nin resmi internet sitesinde yayınlanan “2022 Şubat Ayı Bandrol Verileri Açıklandı” raporu, ocak ve şubat aylarında basılan kitapların 2021 ile kıyaslanmasına olanak sağladı. Ortaya çıkan rakamlar ise geleceğe dair umut kıran türden.

- Reklam -

2022’de Basılan Kitap Sayıları Düştü: Edebiyat Alanında Rekor Düzeyde Kayıp

Edebiyat kitapları 2021’in ocak ve şubat aylarına kıyasla yüzde 36,74’lük bir düşüş yaşadı. Bu da 2 milyon 506 bin 587 kitaba denk geliyor. Edebiyat kitaplarının genel içerisindeki toplam oranı ise yüzde 9,51’de kaldı.

Çocuk ve gençlik kitapları da geçen yıla göre önemli ölçüde gerileme yaşadı. Yüzde 20,95 oranında daha az bandrol alan çocuk ve gençlik kitaplarında üretim tam 1 milyon 586 bin 827 adet düştü.

basılan kitap sayısı 2022

Araştırma ve inceleme kitapları da ilk iki ayı ekside kapatan türlerden oldu. Yüzde 22,45’lik kayıpla geçen yıla kıyasla 3 milyon 812 bin 280 adet az üretim gerçekleştirildi.

Akademik yayıncılık da ocakta ciddi şekilde düşüş yaşarken şubat ayında biraz daha kendisini toparladı. Yine de geçen seneye kıyasla yüzde 14,12’lik bir kayıp yaşadı.

- Reklam -

Her türlü dini yayını kapsayan inanç kitapları ise artış yaşayan tek tür oldu. Yüzde 15,94 oranla geçen yılın ilk iki ayına kıyasla 738 bin 354 adet daha fazla dini kitap basıldı.

2022 ve 2021’de basılan kitap sayıları hakkındaki karşılaştırmalı tabloya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tüm kalemleri dışa bağımlı olan yayıncılık dünyasında kitaplara zam gelmeye devam ediyor. Konuya dair henüz yetkililerden bir adım gelmiş değil.

Sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: turkyaybir

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    O kitapların belki yüzde 60’ını kendi merkez ve şubelerinden “taraftarlarına” elden satış yapıyorlar, öneriyorlar, okumasan bile almalısın diyorlar. Biraz aidiyat / ait olmak ile ilgili. Okunmasa bile alınıyor o kitaplar.

    Bunun bir de “radikal sol” versiyonu var ama onlar çok küçük gruplar oldukları için istatistiklerde yer almıyorlar. :slight_smile:

  2. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Doğru diyorsunuz. Biraz iddialı bir yorumda bulunmuşum.

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    Kamunun aldığından hiç bahsetmeyeyim.
    Her kamu binası adeta bir Necip Fazıl deryası…

  4. Avatar for Buyifix Buyifix dedi ki:

    Kamudan ziyade belediyelerdir onlar. Bende kamudayim ama hiç karşılaşmadım.

  5. Avatar for Munzevi Munzevi dedi ki:

    E-kitap okuma yaygınlaşmalı, herkesde bir kobo veya kindle olmasa da herkes ReadEra gibi uygulamalarla telefondan da rahatca okuyabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

podcast dinleyicileri araştırma

Podcast Dinleyicilerinin Daha Meraklı ve Daha Az Nevrotik Olduğu Hakkında Bir Araştırma Yayınlandı

En Uzak Galaksi Keşfedildi: 13,5 Milyar Işık Yılı Ötede

Şimdiye Kadarki En Uzak Galaksi Keşfedildi: Dünya’dan Tam 13,5 Milyar Işık Yılı Ötede