in

MeToo’nun Simgelerinden Cat Person Öyküsü, Yeni Gelişmeler Sonrası Tekrar Viral Oldu

Kristen Roupenian’ın kaleme aldığı ve MeToo’nun simgelerinden olan “Cat Person” öyküsü tekrar gündem oldu. Çok konuşulan hikâyenin ardındaki gerçekler açığa çıktı.

MeToo Cat Person Kristen Roupenian
- Reklam -
- Reklam -

MeToo hareketinin simgelerinden olan, Kristen Roupenian’ın çok konuşulan kısa öyküsü Cat Person (Kedi Sever) tekrar gündem oldu.

2017’de New Yorker’da yayımlanan hikâye dünya çapında bir tepki hareketi olan MeToo zamanlarında gündem olmuş, benzer hikâyeye sahip kadınlar ve hikâyedeki erkek karaktere adaletsizce yaklaşım yapıldığını iddia edenler tarafından çok konuşulmuştu.

Hikâye, Margot adında bir kadının kendinden yaşça büyük Robert ile arasında geçenleri konu alıyor. Margot bir süre sonra adamı itici bulduğu için ilişkisini bitirmek istiyor ve ondan uzaklaşıyor. Bunun üzerine o kişiden hakaret içerikli mesajlar alıyor.

- Reklam -

Fakat olay sadece hikâyenin konusu hakkındaki tartışmalarla sınırlı kalmadı. Alexis Nowicki isimli bir kadın geçen günlerde yayınladığı yazısında, Margot karakteri ile olan benzerliğine dair şüphelerinde haklı çıktığını açıklamıştı.

Alexis Nowicki, bir gün sinema çıkışında arkadaşları ve tanıdıklarından Cat Person hikâyesinin onunla alakalı olup olmadığına dair onlarca mesaj aldığını ifade etti. Öyküyü okuduktan sonra benzerliklerin çok fazla olduğunu fark eden Nowicki, hiç tanımadığı bir kadının, hayatı hakkında bu kadar şeyi nasıl bildiğine dair şüphelerinin nasıl başladığından bahsetti.

Nowicki hikâyenin kendi hayatından birçok detayı içerdiğini, bahsi geçen ilişkinin Charles (takma ad kullanıyor) ile olan ilişkisinin ilk safhalarına çok benzediğini açıkladı. Öyle ki, hikâyedeki ana karakter olan Margot ile çalıştığı, okul okuduğu ve yaşadığı yer bile aynı.

Robert karakterinin açık bir şekilde Charles’ı tanımladığından bahsediyor. Charles ve yaşadıkları hakkında ayrıntılara değinen Nowicki, bu kişinin geçen yıl öldüğünü söyledi.

Cat Person Hikâyesi Aslında Alexis Nowicki’nin İlişkisini Konu Alıyormuş

Alexis Nowicki Cat Person
Alexis Nowicki

Sonunda olayların gerçeğini öğrenmek adına Roupenian ile iletişime geçen Nowicki, yazarın cevabını Slate’te yayımlanan “Cat Person” and Me adlı yazısında paylaştı. Yazar Kristen Roupenian, o zamanlar gerçekten Charles ile tanıştığını, Charles’ın geçmişte genç bir kızla randevulaştığını ve kız hakkında birçok şeyi öğrendiğini Nowicki’ye açıklamış.

Yazdığı cevapta hakkında öğrendiklerini hikâyesinde birebir kullanmasının hata olduğunu ifade eden yazar, kendi deneyimi ve kurgusunun ürünü olan Cat Person hikâyesi ile kimseyi kötü davranmakla suçlama amacında olmadığını söylüyor. Nowicki yazısında Charles ile ilgili anılarını anlatıyor ve gerçekte nasıl biri olduğuna değiniyor. Kendi tabiriyle bir yabancı tarafından tekrar anlatılmış hikâyesinin, artık birçok insan tarafından bilindiğini söylüyor.

- Reklam -

Öykünü böyle bir arka yüzünün olduğunu öğrenenler ise Twitter’da düşüncelerini paylaştılar.

“Cat Person olayında anladık ki, yazarlarla randevuya çıkmaktan kaçınmak yeterli değil. Yazarla birlikte olduğun sürece güvende değilsin,” Tweeti ile yazar Joe Berkowitz mizahi bir şekilde olaya tepki gösterdi.

Başka bir Twitter kullanıcısı olan Sara David ise tepkisini, “Medyanın sabahtan beri o kişinin öldüğünden bahsetmeden hikâyenin aslında kime ait olduğunu tartıştığına inanamıyorum,” cümlesiyle dile getirdi.

Kristen Roupenian’ın içinde Cat Person (Kedi Sever) öyküsünün de olduğu Bunu Sen de İstiyorsun kitabı Duygu Akın’ın Türkçeye tercümesiyle İthaki Yayınları tarafından Ekim 2019’da yayımlandı.

Bu öykünün gerçek bir yaşam öyküsüne dayanıyor olması konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antonio Banderas Indiana Jones Oyuncu Kadrosu

Antonio Banderas, Giderek Çarpıcı Hâle Gelen Indiana Jones 5 Kadrosunda

Üç Cisim Problemi podcast dinle

Cixin Liu’nun Ünlü Bilimkurgu Kitabı Üç Cisim Problemi Podcast’e Uyarlandı