in

Çöpçüler: Darren Simpson’dan Sorgulatan Bir Gençlik Romanı

Darren Simpson’ın yazdığı Çöpçüler, yetişkinlerin inşa ettiği kültürel ve psikolojik duvarları yıkıyor ve çocuklara gerçekleri vadediyor. Kitabın tadımlık ÖN OKUMAsı haberimizde.

Çöpçüler - Darren Simpson
- Reklam -
- Reklam -

Darren Simpson’ın genç okuyucuları için kaleme aldığı ilk romanı “Çöpçüler” (Scavengers), Genç Timaş etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Konusu ve karakter çeşitliliğiyle diğer gençlik romanlarından kolayca sıyrılan kitap, yaşadığımız dünyaya bir daha bakmamızı ve bildiklerimizi tekrar gözden geçirmemizi istiyor.

Henüz genç bir yazar olan Simpson şimdiye dek yetişkinler için birçok öykü kaleme aldı. Yazar, Landfill’in macerasını anlatan Çöpçüler ile gençlerin gerçekleri kendi gözleriyle görmeleri adına böyle bir roman kaleme aldığını söylüyor. Kitabın çevirisi de tanıdık bir isme, Esma Fethiye Güçlü’ye ait.

- Reklam -

Çöpçüler – Darren Simpson | Arka Kapak Yazısı

ÇöpçülerModern dünyada, duvarın ardında beklenmedik bir yaşam…

Duvarda açan bir çiçekten geldiğini düşünen Landfill ve onu, duvarın ardındaki herkesin acımasız olduğuna inandıran Babagoo, yıllar önce Babagoo’nun çöpten topladığı eşyaların olduğu gizli bir alanda hayvanlarla beraber yaşarlar. Yaşadıkları yer olan İçeri’nin belirli kuralları vardır ve bu kurallara uyulmadığı takdirde ikisinin de hayatı tehlike altındadır. Babagoo’nun koyduğu bu kurallar Landfill’i dış dünyadan tamamen koparır.

Meraklı ve gözlemci bir çocuk olan Landfill, Babagoo’nun koyduğu kuralları ve yaşadıkları yeri sorgulamaya başladığı an hayatları alt üst olur.

“Kuralları takip et.
Babagoo her zaman haklıdır.
Sadece Babagoo’ya inan.
Korkuna saygı duy.
Dışarıya sakın çıkma.
Duvardan ötesine sakın bakma.”

“Çok farklı bir kitap. Hikâyedeki düğümler beni tamamen hazırlıksız yakaladı!” -Alex Wheatle, Guardian Çocuk Kitapları Ödülü kazananı

“Sıra dışı… Çok merhametli ve sofistike bir roman.” -The Observer

- Reklam -
 Darren Simpson
Darren Simpson

Yazara çok fazla sırrı açığa çıkarmadan kitabın tanımını yapabilir misiniz diye sorulduğunda şu cevabı veriyor:

Çöpçüler, Landfill adındaki vahşi bir çocuk ile Hinterland adındaki dev bir endüstriyel çöplükte, duvarın ötesinde yaşayan Yabancılar’dan saklanan paranoyak koruyucusu Babagoo hakkında ortaokul öğrencileri için yazılmış bir macera. Herhalde kısaca, çöplükte geçen bir Orman Çocuğu diyebilirim.

Çöpçüler’den okurların ne anlamalarını umduğu sorulduğunda ise cevabı şu şekilde oluyor:
Yaşam, toplum ve insanlar çok karmaşık, birbiriyle çelişkili şeyler ve soruları cevaplardan çok daha kolay buluyorum. Ama okurların Çöpçüler’den almalarını istediğim şey de bu: Kolayca kabul etmek yerine, her şeyin sorgulanması ve araştırılmasının gerektiği. Bu özellikle nefret, korku ve anlaşmazlık gibi durumlarda önemli. Çöpçüler sadece İçeri’yi çevreleyen yüksek duvarlarla ilgili değil. Çocuklara nelerden korkmaları, kimlerden nefret etmeleri gerektiğini söyleyen insanların inşa ettiği kültürel ve psikolojik duvarlarla, bu duvarları yıkıp, gerçekleri kendi gözlerinizle görmekle ilgili.

Kitabın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsı için de BURAYA tıklayabilirsiniz.

Romanın editörlüğünü Merve Okçu üstleniyor. 320 sayfadan oluşan eserin kapak illüstrasyonu Tom Clohosy Cole’a, kapak uygulaması Esra Burak’a ve iç tasarımı da Nur Kayaalp’e ait.

Kitabın konusunu nasıl buldunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


* Roald Dahl İmzalı “Tat” Özel Baskıyla Geliyor

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kertenkele

Kehribar İçindeki Kertenkele Fosilleri, 100 Milyon Yıl Öncesine Işık Tutuyor

veba maske

Veba Dönemindeki Garip Maskelerin Sebebi Neydi?