The National Library (Amerika Ulusal Kütüphanesi), Hindistan’ın bu yılki 75. bağımsızlık kutlamalarında bünyesinde bulundurduğu kitap, gazete ve nadir kaynakları halka erişime açmaya hazırlanıyor. Her yaştan okur ve genç nesiller için dijitale aktarılacak olan geniş koleksiyonun içinde Hint kültürü hakkında da çokça eser bulunuyor.
Kütüphanenin bünyesinde barındırdığı kitaplarda Hint kültürüne ait yaklaşık 5.000 konu başlığı yer alıyor. Projenin genel müdürü Profesör Ajay Pratap Sing bu kısımların gelecek aylarda dijitale aktarılacağını ifade etti ve Amerika Ulusal Kütüphanesi’nin bu bilgi hazinesinin tüm dünyadan insanlara ulaşması adına çaba sarf ettiğini belirtti.
Kütüphane bu projede Hindistan hükûmetinin girişimi olan National Mission on Libraries India ile ortak çalışacak.
National Mission on Libraries India bu proje için finansal destek sağlarken kütüphanecilik, teknoloji ve ilgili başka alanlardaki uzmanlar bu proje için bir araya geldi ve arşivin halka ulaşması adına çalışmalarda bulundular.
Hint Kültürü Hakkındaki Önemli Kaynaklar Dijital Ortama Taşınıyor
Profesör Ajay Prataph Singh, Hint kültürünün genişliğini yansıtmak adına Hindistan’da kullanılan Sindhi, Konkani, Manipuri, Nepali,Bodo, Dogri, Maithili ve Santhali dillerinden de koleksiyonlara erişim sağlanabileceğini belirtti ve şunları ekledi:
“Hindistan Ulusal Kütüphanesi yıllardır belirlenen diller üzerinden veri havuzunu genişletmeye devam ediyor. 14 dili barındıran koleksiyona 8 dil daha eklenecek.”
Bağımsızlık Günü onuruna Kalküta’da olacak özel taş baskı sergi ise şehrin eski dokusunu hatırlatan resimlerle Ashutosh Mukherjee’nin koleksiyonundan parçalar içerecek. Sergi İngiliz sömürgesi zamanındaki Hint tapınaklarına ve Garden Reach olarak adlandırılan bölgeye ait çizimler barındırıyor.
Kütüphane ayrıca, araştırma yapmak isteyenlere ve özellikle araştırma görevlilerine yardımcı olmak adına otomatik ICT cihazları kurarak eserlerin kopyalarına erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor
Vatandaşların Hint kültürüne ait nadir eserlere, gazetelere ve farklı dönemlere ait kaynaklara erişebilecekleri bu program ve organizasyonlar geçmişe ışık tutmayı bekliyor.
Bağımsızlığının 75. yılını kutlamaya hazırlanan Hindistan, uzun yıllar İngiltere sömürgesinde kalsa da, barındırdığı farklı dinleri, dilleri ve toplumuyla gizemini korumaya devam eden kadim bir medeniyet.
Profesör Singh geçmişin tozlu sayfalarını ekrana taşıyacak olan tüm bu programların önümüzdeki aya hazır olmasını istediklerini, hepsini yetiştiremezlerse bile, mümkün olan en kısa sürede olması için çabalayacaklarını ifade etti.
Hint kültürü hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Indian Express
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!