“Derken Tom Yüzük’ü serçe parmağının ucuna taktı… Tom’un ortadan kaybolduğu falan yoktu…”
– Yüzüklerin Efendisi Tek Cilt, sayfa 140
J.R.R. Tolkien’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesini okuyanlar Tom Bombadil adını duyunca mutlaka gülümseyecektir. Sadece filmleriyle yetinenler ise ne yazık ki bu karakteri tanımaktan mahrum kalmışlardır. Bunun nedeniyse Tom Bombadil’in, serinin bütünüyle paradokslarla dolu en tuhaf karakteri olmasında ve filme yansıtılmamasında yatar.
Yani Yüzüklerin Efendisi‘nin ilk cildinin, “Tom Bombadil Evinde” bölümünde yaşananlar tartışmaya olabildiğince açıktır. Bu bölümde Tom yüzüğü takar ne görünmez olur ne de ondan etkilenir. Frodo taktığında ise onu rahatlıkla görür. Hatta yüzüğün üstünde belirli bir gücü olduğu da betimlenir. Fakat yok edilmesini umursamaz. Kaldı ki Orta Dünya’ya düşen ilk yağmuru görecek kadar yaşlı olan ve burada gelişen tüm olayları takip eden bir karakter olmasının yanı sıra, iyi ya da kötü hiçbir olayda bulunmaması da tam bir muammadır. Büyülü şarkıları, neşeli tavırları, sarı çizmeleri, parlak mavi ceketi, tatlı dili, vesaire…
Bu tuhaf karakterin daha iyi anlaşılması için J.R.R. Tolkien şiirsel üslubuyla kaleme aldığı “Tom Bombadil’in Maceraları” adlı eseri 1962 yılında yayınlamıştı. Dilimize ise bu eserin şiirlerinin ilk kez yayımlanacak öncel versiyonları, Tom’un nesir şeklinde yazılmaya başlanan hikayesinin bir parçası ve Tolkien araştırmacıları Christina Scull ve Wayne G.Hammond’ın ayrıntılı notlarıyla genişletilmiş olan özel edisyonu İthaki Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılıyor.
Yüzüklerin Efendisi‘nin dışında, Tehlikeli Diyardan Öyküler derlemesinde de karşımıza çıkan Tom Bombabil’in Maceraları’nın tanıtım bülteni şöyle:
“Elinizdeki kitap, bu ilgi çekici karakterlerin hikâyelerinin devamını bekleyen Hobbit hayranlarının kaçırmak istemeyeceği bir kitaptır.”
Elli yıl önce ilk kez basıldığında kitabın üzerine bu sözler yazılmıştı.
Yüzüklerin Efendisi’ndeki en ilginç karakterlerden biri olan eğlence dolu ve esrarengiz Tom Bombadil, Hobbitlerin yazdığına inanılan, Bilbo ile Frodo Baggins ve arkadaşlarının hikâyeleriyle beraber Kırmızı Kitap’a kaydedilen şiirlerde de yer almaktadır. Tom Bombadil’in Maceraları, bu şiirlerin yanı sıra Üçüncü Çağ’ın sonunda Shire’ın efsanelerini konu alan diğer şiirleri de bir araya getiriyor.
“Profesör Tolkien, Hobbit’in içerisine yerleştirdiği şiirlerde şarkılara, tekerlemelere ve baladlara yeteneği olduğunu bize göstermişti. Tom Bombadil’in Maceraları’nda bu yeteneğin deha seviyesinde olduğu anlaşılıyor.”
Bu özel edisyon Tolkien’in bazı şiirlerinin ilk kez yayımlanacak öncel versiyonları, Tom Bombadil’in nesir şeklinde yazılmaya başlanan hikâyesinin bir parçası ve Tolkien araştırmacıları Christina Scull ve Wayne G. Hammond’ın ayrıntılı notlarıyla genişletilmiştir.
Kitabın editörlüğünde Alican Saygı Ortanca, kapak tasarımında Hamdi Akçay ve çevirisinde Niran Elçi bulunuyor. 304 sayfa ve ciltli özel baskısıyla eser şu an ön siparişte ve 17 Kasım‘da raflardaki yerini alacak.
Keyifli bir Tom Bombadil tekerlemesiyle bu heyecan verici habere noktayı koyalım:
“Hey! Tom Bombadil, Tom Bombadillo!
Su, orman, tepe, saz ve söğüt adına,
Ateş, güneş, ay adına, dinle şimdi, duy bizi!
Gel Tom Bombadil, ihtiyacımız var sana!”