in

Mehmet Berk Yaltırık Sessizliğini “Istrancalı Abdülharis Paşa” ile Bozdu!

Yedikuleli Mansur’la büyük beğeni toplayan tarihçi yazar Mehmet Berk Yaltırık yeni romanı “Istrancalı Abdülharis Paşa” ile tekrar bizlerle.

istirancali abdulharis pasa ust
- Reklam -
- Reklam -

Gerek Kayıp Rıhtım’daki makalelerinden gerekse de Öykü Seçkisi‘nden çok iyi tanıdığımız sevgili Mehmet Berk Yaltırık yeni romanıyla bizlerle buluşmaya hazırlanıyor. Kendisini çeşitli öykü derlemelerinden ve akademik çalışmalarından da hatırlayabilirsiniz. Yedikuleli Mansur adlı ilk romanıyla hatırı sayılır bir başarı elde eden yazar şimdi de ikinci romanı Istrancalı Abdülharis Paşa ile bizlerle.

Mehmet Berk Yaltırık, daha önceki öykülerinde kullandığı bir karakterin geçmişini anlatıyor bizlere bu kez. Tarihi kurgu türündeki roman iki farklı zaman dilimini konu alıyor. Bunlardan biri 1600’lü yıllardan başlayıp Cumhuriyet dönemine dek uzanıyor. İkincisiyse 2003 yılında geçiyor. Bir ailenin peşine düşen bir araştırmacı kendisini bir anda tarihi olayların, eşkıyaların ve efsanevi canavarların ortasında buluveriyor.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

istirancali abdulharis pasaİlk romanı Yedikuleli Mansur’la hatırı sayılır bir okur kitlesine ulaşan Mehmet Berk Yaltırık’tan 17. yüzyılda başlayıp günümüze dek ulaşan, tarihi kurguyla korkuyu harmanlayan yeni bir kitap.

- Reklam -

“… Öğleye doğru günlük güneşlik rutin bir bahar havasında iki tarafında meşe ve kayın ağaçlarının yükseldiği asude bir yolda ilerliyordu Asil. Altında araba olmasa, asfalt üzerinde hızla yol alıyor olmasa kendisini hoş bir rüyanın içinde zannedebilirdi. Buralardaki tabiatın harikaları, el değmemişliği insanı mest ediyordu. Dereköy Sınır Kapısı yolunda olduğundan gidiş sebebini anımsayınca canı sıkıldı. Böyle yeryüzündeki cennet köşesi bir yerin mazisinde nasıl kanlı ve ürkünç hikâyeler olabilirdi?”

Bir ailenin ve bir ismin peşine düşen genç bir araştırmacı, kendini bir anda asilerin, eşkıyaların, haramilerin, haydutların, ayanların ve komitacıların arasında, zaferlerin ve bozgunların hengâmesinde, soygun masallarının ve kocakarı hikâyelerinin ortasında buluverir. Tarihle başlayan yolculuğu, ruhunun ve Istrancaların kuytularına sapmışken korkulu Balkan rivayetleriyle giriştiği amansız boğuşma nasıl nihayete erecektir?

- Reklam -

Hırsının kölesi derebeylerinin, geceleri dolaşıp kapıyı pencereyi tırmalayan şeylerin, insan suretli canavarların, efsaneyle hakikatin birbirine karışıp tarihin sislerinin ardına gömülen bu roman, kâh kanlı baskınlara tutulan kâh geleneklerin kamçısı altında inleyen Balkan tarihine uzanan karanlık bir araştırmanın serüveni.

Istrancalı Abdülharis Paşa, zamanın yavaş aktığı bir coğrafyada ürpertili bir arayışın romanı…
488 sayfadan oluşan roman şu an ön siparişte. 17 Mayıs‘tan itibaren de dağıtıma çıkması bekleniyor. Kapak görseli ise Ebrahel Lurci‘ye ait.

Bu kitabın bir diğer özelliğiyse İthaki Yayınları’nın yeni başladığı yerli spekülatif kurgu dizisi Pangea Kitaplığı’nın ilk kitabı olması. Bu dizi kapsamında daha nice yerli yazarımızın çalışmalarını görmek dileğiyle…

Okuru bol olsun!

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Böyle yazarları seviyorum. Eğer fırsat bulursam kitabı satın almayı çok isterim.

    Bu yıl ki okuma palnım:
    Zaman Çarkı 5-6-7
    Barut Büyücüsu 2-3
    Diskdünya
    Medyum
    Istrancalı Abdülharis Paşa.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2019 Locus Ödülleri Adayları

2019 Locus Ödülleri Finalistleri Açıklandı

game of thrones ghost jon snow

Game of Thrones 8. Sezon 4. Bölümdeki Buruk Veda Sahnesine Açıklama Geldi