Rónán Hession’ın Panenka romanı okurla buluşuyor. İlhamını dünyaca ünlü futbol teriminden alan roman Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.
İrlandalı yazar ve blues müzisyeni Rónán Hession, 1975 yılında Dublin’de dünyaya geldi. 2019 yılında yayımlanan Leonard and Hungry Paul adlı romanıyla (dilimize Leonard ve Hevesli Paul adıyla çevrildi) edebiyat eleştirmenleri tarafından dikkate değer bir isim olarak görüldü. Aynı zamanda bir müzisyen kimliğiyle de tanınan Hession, kariyeri boyunca Mumblin’ Deaf Ro takma adı altında altı albüm yayınladı. Yazarın Ghost Mountain adlı üçüncü romanı da bu yıl içerisinde raflardaki yerini alacak.
Hession’ın ikinci romanı olan Panenka, kendi dilinde ilk olarak Mayıs 2021’de yayımlandı. Roman gençlik yıllarındaki hatalı bir hareketi nedeniyle futbol maçında kendisine takılan bir lakapla tanınan Joseph adlı 50 yaşındaki emekli bir futbolcunun hikâyesini takip ediyor. Eser, Joseph’in kızı ve torunu olan Marie-Thérèse ve Arthur’un kasabaya geri dönüşüyle birlikte hayatına giren yeni bir karakterin yardımıyla Joseph’in hayatındaki değişimleri ele alıyor.
Hession, eserin teşekkür bölümünde romana ismini veren Antonin Panenka’yı şu ifadelerle anıyor:
“Neredeyse her gün penaltısı üzerine düşündüğüm Antonin Panenka’nın dehasını saygıyla anmak istiyorum.”
Panenka – Rónán Hession | Arka Kapak Tanıtımı
Aslında ismi Joseph’ti ama yıllar boyunca onu Panenka diye çağırdılar, bu isim onun hem hayat hikâyesi hem de hüznüydü.
Bilirsiniz ki, futbol fena hâlde hayata benzer. Panenka’ya teknik direktörü, “Bu oyunun kilidini açacak olan,” demişti, “korkusunun ve kendisinin ötesine geçen oyuncudur.” Panenka kendisinin ötesine geçmeye çalıştığı ilk anda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Belki de bu yüzden yıllarca bu sözle sınandı. O bu yükü omzunda taşırken, hayatına devam etmezken, ailesini ve bütün geleceğini o bir tek ânın gölgesine esir etmişken hep kendinin ötesiyle ve ötekiyle savaşıyordu. Pişmanlıklar, parçalanmışlıklar ve başarısızlıklar arasında yürüyen Panenka, acaba geçmişini temize çekebilecek mi? Yoksa, yaşlandıkça geriye sadece tamir edilemeyen şeyler mi kalır?
Toplamda 216 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini daha önce Spencer Holst, William Shakespeare ve Virginia Woolf gibi yazarları da Türkçeye kazandırmış olan İrem Uzunhasanoğlu üstleniyor. Eserin editörlüğünü Büşra Coşkun, düzeltisini ise Rabia Şenol üstleniyor. Mart 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alan romanın kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşıyor.
Rónán Hession’ın Türkçedeki yeni romanı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla kitap haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!