in

Sally Rooney, İsrail Boykotunda Çağdaşı Yazarlardan Destek Buldu

Sally Rooney, İsrail boykotunu sürdürüyor. Yeni kitabının İbranice çevirisine karşı çıkan yazara, China Mieville dahil birçok meslektaşı destek çıktı.

Sally Rooney israil boykot destek
- Reklam -
- Reklam -

Sally Rooney, İsrail boykotunda çağdaş yazarlardan destek görüyor. Bir süre önce, son kitabının İsrail’de yayımlanmasına karşı çıktığını açıklayan İrlandalı yazara meslektaşlarından destek yağdı.

Şimdiden çok satan olan Beautiful World, Where Are You adlı son kitabının İsrail’deki baskısına karşı çıkan Sally Rooney, Filistin’deki insan haklarına aykırı olaylardan ötürü romanın İbraniceye çevrilmesine izin vermemişti.

Daha önce Normal İnsanlar (Normal People) ve Arkadaşlarla Sohbetler (Conversations with Friends) kitaplarını İsrail’de yayımlayan Modan Yayınevi’ne, yeni kitabının çeviri haklarını vermeyi reddetti. İrlandalı yazar, “İsrail’in Filistinlilere uyguladığı baskıya verilen uluslararası desteği sona erdirmeyi ve İsrail’e uluslararası hukuka uyması yönünde baskı yapmayı” amaçlayan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketini desteklediğini duyurdu.

- Reklam -

Rooney’nin verdiği karar kimi kesimlerce eleştiri odağı yapılsa da yazara pek çok meslektaşı destek çıktı. Bilimkurgu edebiyatının önemli temsilcilerinden China Mieville’in de aralarında bulunduğu bazı yazarlar Rooney’den yana saf tuttu. Mieville’e, Monica Ali, Geoff Dyer, Courttia Newland ve Andrew O’Hagan da katıldı.

Sally Rooney İsrail Boykotunda Yalnız Bırakılmadı

Birleşik Krallık’ta Filistin’i Destekleyen Sanatçılar’ın hazırladığı bir mektupta, imzacı yazarlar Rooney’nin İbranice çeviri haklarını satmayı reddetmesinin, “Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevap” olduğunu kaydettiler.

İmzacılar destek mektubunda şu sözlere yer verdi:

“Filistinli sanatçılar uluslararası meslektaşlarından İsrail’in kendilerine yönelik insan hakları ihlallerine ortak olmaya son vermelerini istedi ve birçoğumuz için bu açık bir etik yükümlülük. Bu nedenle Sally Rooney’nin (İsrail Savunma Bakanlığı’nın çalışmalarını pazarlayan) İsrailli ana akım yayıneviyle sözleşme yapmayı reddetmesi, Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevaptır.”

Sally Rooney Beautiful World, Where Are You

Mektupta ayrıca Sally Rooney’nin “İsrail’in Filistinlilere yönelik şiddetinin derhal ve koşulsuz şekilde durdurulması” çağrısında bulunan bir dilekçenin imzacısı olduğu da belirtildi.

- Reklam -

Mektubun son cümleleri ise şu şekilde oldu:

“Filistin’in özgürlük, adalet ve eşitlik için verdiği şiddet içermeyen mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz.”

Rooney, daha önce Apartheid sistemiyle arasına açık ve net mesafe koymayan Filistin halkının BM tarafından şart koşulan haklarını desteklemeyen bir yayıncıyla çalışmayacağını ifade etmişti.

Beautiful World, Where Are You kitabı 2022 yılı içerisinde Can Yayınları tarafından dilimize kazandırılacak.

Sally Rooney, dünya çapında milyonlar satan Normal İnsanlar kitabı ile adını geniş kitlelere duyurmuştu. Bu eser, aynı adla Hulu tarafından mini diziye de uyarlanmıştı. Yapımın başrollerini ise Daisy Edgar-Jones ve Paul Mescal paylaşmıştı.

Siz Rooney’nin tavrı ve onu destekleyen yazarların mektubu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for collona collona dedi ki:

    Normal people’ı boşuna çok sevmemiştik :blossom: Böyle bilindik bir yazarın İsrail’e karşı Filistin halkının verdiği mücadeleye destek olması çok kıymetli ki diğer yazarlara da örnek olması temennimiz. Umarım yazarın son kitaplarının İbranice çevirisi İsrail zulmünün olmadığı özgür sokaklarda okunabilir…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2021 Uluslararası Emmy Ödülleri kazananları

2021 Uluslararası Emmy Ödülleri Sahiplerini Buldu

Outlander 6. Sezon Yayın Tarihi

Outlander 6. Sezon Yayın Tarihi Açıklandı: Macera Uzun Bir Aradan Sonra Devam Ediyor