in , ,

Harvard’da Dünya Edebiyatı Haritaları Sergisi

Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen bir sergi, Tolkien’den Le Guin’e dek birçok ünlü yazarın haritalarına ev sahipliği yaptı.

Harvard Dünya Edebiyatı Haritaları Sergisi
- Reklam -
- Reklam -

Harvard Üniversitesi’ndeki Houghton Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığı Sınırlar: Edebi Harita Çizimleri isimli sergide J.R.R. Tolkien, Ursula K. Le Guin, Lewis Caroll gibi usta isimlerin de haritalarının bulunduğu 60’dan fazla harita ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Serginin ilginç haritalarından biri, Alice Harikalar Diyarında eseriyle dünya çapında üne kavuşan Lewis Caroll’a aitti. Caroll’ın Snark’ı Avlamak isimli şiiri için çizdiği harita dikdörtgen bir çerçeve üzerinde, birkaç uyarı notu ve yönlerden oluşuyor. Hayal gücünü kimsenin kolaylıkla sorgulayamayacağı bir isim olan Lewis Caroll’ın böyle bir haritasıyla karşılaşmak bazı kişilerde tam tersi bir etki yaratabilir. Ama kim bilir Caroll bu haritayı çizerken ne yollar, ne dereler, ne şelaleler hayal etti ve belki de; kafasında canlanan bunca fikri kâğıt üzerine dökemeyeceğini düşünerek basit bir haritayla yetindi.

lewis caroll hunting of snark
Snark’ı Avlamak – Lewis Carroll (1876)

Sergideki her harita, elbette Lewis Caroll’ınkisi kadar sade değildi. 18’inci yüzyılda yaşamış ve İspanya Kralı III. Carlos’a da bir süre hizmet etmiş olan kartograf Tomás López’in, Cervantes’in dünyaca ünlü eseri Don Kişot için çizdiği harita adeta bir İspanya beşeri haritası. Haritanın her çizgisinden ustalığını belli eden López, zorlu yolcuklarında Don Kişot ve Sancho Panza’nın kaybolmaması için elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışmış gibi. Haritayı incelediğinizde İspanya topraklarının neresinde hangi dağ, hangi dere varmış en ince ayrıntısına kadar görebilirsiniz. Dünya edebiyat tarihinin ilk romanına da böylesine bir harita yakışırdı zaten.

- Reklam -
don kisot harita1
Don Kişot – Miguel de Cervantes (1780)

Serginin bir diğer dikkat çeken haritası da Marvelous Land of Oz çizimiyle Frank Baum’a ait. Eser, fantastik edebiyatın başyapıtlarından biri olan Oz Büyücü’sünün devam kitabı. Sergide haritanın ilk versiyonu yer alıyor. Belki de bu yüzden haritada bazı terslikler mevcut; doğu ve batı yönleriyle, Munchkin ve Winkie ülkelerinin konumları yer değiştirmiş vaziyette. Yazarın çiziminde kullandığı renkler tam anlamıyla bir “Oz” havası yaratıyor.

oz harita
Oz Diyarı Haritası – L. Frank Baum (1914)

Bu yılın başında aramızdan ayrılan, fantastik ve bilimkurgu edebiyatının kraliçesi olarak anılan Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz serisi için Ruth Robbins tarafından 1968’te çizilen ilk harita ve illüstrasyonlar da sergide kendine yer bulanlar arasındaydı.

- Reklam -
yerdeniz le guin
Yerdeniz – Ruth Robbins (1968)

16 Ocak’ta başlayan sergi 14 Nisan’da sona erdi.

Serginin ev sahipliğinin yapan Houghton Kütüphanesi bu tarz sergilere yabacı değil. Kütüphanede her sene dokuz farklı sergi yapılıyor ve temaları da buna bağlı olarak değişiyor. 1942’de kurulan kütüphanede, hem yerli, hem dünya edebiyatına ait birbirinden değerli eserler bulunuyor. Kütüphane hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diğer sergilere göz atmak isterseniz kendi sitelerine bir göz atabilirsiniz.

Yaklaşık 3 ay süren bu sergi gibi ülkemizde de buna benzer sergiler görebilmek dileğiyle.

Ensar Çırak

İzmir'de doğdu. İlkokulda dramayla uğraştı, futbol oynadı. Sonra basketbola sardı ve daha çok sevdiğini anladı. Küçüklüğünden beri oyunlara hasta. Fantastik edebiyat sever. Ortaokulda arkadaşıyla başarısız bir bilim kurgu denemesi oldu. Zamanında bir sürü balığı vardı ama şimdi hiçbiri yok. Şu sıralar İstanbul'da, üniversiteyle uğraşıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Lewis Carroll yapmış yine bir oyunbazlık. Ama haklı da. Hikâyenin klavuzluğunda haritayı doldurmak biraz da okurun görevi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

final space

Final Space: Uzayın Sonunda Bir Kahraman

Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino - Neslihan Önderoğlu

Neslihan Önderoğlu’nun Yeni Kitabı “Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino” Raflarda