in , ,

Maya Mitolojisinin Batman’i Camazotz ile Tanışın!

Maya uygarlığının Batman’i kabul edilen yarasa tanrı Camazotz görenleri şaşırtıyor. Gelin bu mitolojik varlığın detaylarına birlikte göz atalım.

Maya Batman
- Reklam -
- Reklam -

Rıhtım’ın güzel yolcuları, bugün sizleri Maya mitolojisinin derinliklerine doğru bir yürüyüşe davet ediyoruz. Konumuz ise Mayalı Batman. Maya Tanrısı Camazotz, insan vücuduna ve yarasa kafasına sahip, sivri kulakları var ve yüzünün bir kısmı maske ile kaplı. Bu size birini hatırlattı öyle değil mi? Bize de!

Maya mitolojisine göre Camazotz bir elinde bıçak, diğer elinde de kurbanını tutuyor. Günümüzde bu tanrıyla ilgili çok fazla çizim bulunmamakta, fakat Camazotz’u detaylı olarak görmek için 5 yüzyıl beklememize gerek kalmadı. Çünkü birileri onu Batman ile birleştirerek muhteşem bir büste dönüştürdü. 2014 yılında Warner Bros 30 tane sanatçıyı topladı ve onlara 75. yılı için Batman’i yeniden yorumlamalarını söyledi. Bu sanatçılardan biri de Christian Pacheco idi. Kendisi Yucatán, Mexico’da Kimbal adlı bir tasarım firmasının sahibi.

camazotz hombre murcielago maya representacion

- Reklam -

Maya Mitolojisi ve Kendine Has Batman Motifi

Pacheco, Batman’e baktığında onda değişik bir şeyler gördü. Batman gerçekten de yarı insan ve yarı yarasa olarak tasvir edilen tek varlık olmayabilirdi. Öyleydi de, bu biçim ilk olarak Mayaların korkulan tanrısı Camazotz ile ortaya çıkmıştı. Pacheco’nun stüdyosu da Bruce Wayne’i gizleyen maskeyi kadim Camazotz’u hatırlatan maya motifleriyle süslediler ve ortaya harika bir büst çıktı. Bu yeniden yorumlama gören herkesi şaşkına çevirdi ve büst 2015’te Meksika Tasarım Müzesi’nde sergilendi.

batman mumedi

- Reklam -

Büstü kimin aldığı bilinmiyor ama eminiz ki alan kişi kesinlikle bir yarasa ve insanın ortak yaşam sürdüğü bu parçadan oldukça memnun kalmıştır. DC Comics ve Maya mitolojisini bir araya getiren Pacheco ise, o parçayı en son gördüğü yerin müze olduğunu ve daha sonra izini kaybettiğini belirtti.

Siz Mayaların Batman’i hakkında ne düşünüyorsunuz? Forumlarımızda yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!


Bir Motivasyon Kaynağı Olarak “Batman Begins”

Kaynak: The Yucatan Times

Halil Oğulcan Karamağara

Bir sürpriz yumurtanın içinde, 1994 yılında, İstanbul'da düşmüşüm annemin karnına. Mesela ağlamamışım doğduktan sonra. Tabii sonradan arayı kapattım. Şu anda Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Anime, dizi ve film izlemeyi çok severim. Okumayı da. Arada kendimi oyun oynamaya kaptırdığım da olmuyor değil. En çok da büyünce yazar olmak istiyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Hemen Trivia’ya soru olarak girmeliyim! :smiley:

  2. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    :smiley: Acaba kaç kişi bilir çok meraklandım şu an. Ben yazana kadar bilmiyordum.

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Hemen aklıma bu geldi: :smiley:

    index

  4. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bence haberi okuyanları ve okumayanları tespit etmek için bir turnasol kağıdı işlevi görür. :smiley:

  5. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Gayet mantıklı. :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

icerigin pesinde 7 constantine

İçeriğin Peşinde #7: Şeytan Avcısı Constantine Tekrar Aramızda

cigirindan cikmis zaman ust

Çığrından Çıkmış Zaman Alfa Yayınları ile Geliyor