in

Disney, Warner Bros. ve Sony, Rusya’daki Film Gösterimlerini Durdurma Kararı Aldı

Disney, Warner Bros. ve Sony, Rusya’daki film gösterimlerini durdurdu. Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra uygulanan yaptırımlara Hollywood devleri de katıldı.

Disney, Warner Bros ve Sony, Rusya film gösterimleri kararı
- Reklam -
- Reklam -

Disney, Warner Bros. ve Sony, Rusya’daki film gösterimlerini durdurma kararını aldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünya genelinde tepki çekmeyi sürdürüyor. Devletlerin ardından şirketler de bölgeye yaptırım uygulamaya başladı.

Hollywood’un dev stüdyoları, filmlerini Rus sinemalarındaki vizyon programlarını askıya aldı. Konu hakkındaki ilk hamle, Walt Disney Company’den geldi. Pazartesi günü, yeni Pixar filmi Turning Red de dahil olmak üzere ülkedeki tüm gösterimlerin durdurulacağı duyuruldu. Warner Bros. ve Sony de çok geçmeden bu kararı uygulayanlar arasına katıldı.

Disney yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

- Reklam -

“Gelecekteki iş kararlarını gelişen duruma göre alacağız. Bu sırada, ortaya çıkan mülteci krizlerinin ölçeği göz önüne alındığında, mültecilere acil yardım ve diğer insani yardım çalışmaları için STK’ler ile ortaklaşa çalışıyoruz.”

Disney, Warner Bros. ve Sony, Rusya’nın Ukrayna’yı İşgaline Sessiz Kalmadı

Warner Bros. ise ilk hamlesini bu hafta vizyona girmesi beklenen Matt Reeves imzalı The Batman’in Rusya’daki gösterimini iptal ederek yaptı. Sony de Morbius başta olmak üzere bütün planlanan gösterimlerin ertelendiğini duyurdu.

Rusya’daki gişe geliri, her ne kadar Çin’deki kadar hacimli olmasa da Hollywood stüdyoları için önemli bir pazar. Comscore’da alınan verilere göre, Rus gişesi tüm küresel bilet satışlarının yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Disney, Warner Bros ve Sony, Rusya film gösterimleri

Sony ve Disney ortak yapımı Spider-Man: No Way Home filmi Rusya’da 50 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde etti.

The Motion Picture Association (Amerikan Sinema Filmleri Derneği) yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

- Reklam -

“Hukukun üstünlüğünü koruma ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınama konusunda uluslararası toplumla aynı cephede duruyoruz. Ukrayna halkının tüm insanlar gibi barış içinde yaşamayı ve çalışmayı hak eden yaratıcı topluluğuna en güçlü desteğimizi sunuyoruz.”

Netflix’ten Rusya Kararı

Öte yandan dijital yayın platformu Netflix de, Rusya’nın kendilerine sundukları “Rus kanallarına platformlarında yer verme koşulu”na uymayacaklarını açıkladı.

Bir Netflix sözcüsü yaptığı açıklamada, “Mevcut durum göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize eklemek gibi bir planımız yok,” ifadesini kullandı.

Normal şartlar altında, Netflix’in yayın yaptığı ülkelerdeki yasalara uyması bekleniyor. Örneğin platform, ülkemizde RTÜK tarafından denetime tabi tutuluyor. Rusya da kanalın ülkelerinde yayına devam edebilmesi için Rus kanallarına mecralarında yer vermesini şart koşmuştu.

Hollywood stüdyolarının aldığı bu kararı nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CNBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Putin’in Ukrayna’ya müdahalesini kesinlikle onaylamıyorum, karşı çıkıyorum. Nasıl ki Abede bir ülkeye ‘demokrasi götürmeye’ kalkıştığında buna karşı çıkıyorsam, buna da öyle yaklaşıyorum. Fakat batılı ülkelerin kültürel alanda yapmaya kalkıştığı bu ambargo - protesto vb. şeyleri de yanlış buluyorum. Liderleri büyük bir hata - kötülük yaptı diye Rusya toplumunu cezalandırmak saçma, onun yaptıklarını asla onaylamayan kişilerin ne suçu var örneğin ? ‘Tek Adam’ yöneticiliğine karşı ses çıkarması imkansız hal almış olduğu için sesini çıkaramayan, o toplumun suçu ne ? Bu gibi nedenlerden dolayı, kültürel ve bilimsel ambargoları saçma ve hatalı buluyorum kendimce.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robotlar ve İmparatorluk / Robot Serisi 4. Kitap - Isaac Asimov

Robotlar ve İmparatorluk: Robot Serisi’nin 4. Kitabı Çıktı

euphoria izlenmeler game of thrones 2

Euphoria, Game of Thrones’tan Sonra HBO’nun En Çok İzlenen Dizisi Oldu