in

Joaquin Phoenix’in Joker Filmi, Batman v Superman’le Bağlantılı mı?

Çizgi roman uyarlaması filmlerin gizli mesajlar içermesi alışılagelmiş bir olay. DC Sinematik Evreni’yle bağlantısı olmayan Joker filmindeki Batman v Superman detayı ise dikkatlerden kaçmıyor.

batman v superman joker
- Reklam -
- Reklam -

Warner Bros. tarafından çekilmiş olan Joker filmini artık duymayan kalmamıştır. Film daha festival yolculuğunu sürdürüyor olsa bile, çoktan muhteşem başarılara imza atmaya başladı.

Todd Phillips’in yönetmenliğini yaptığı filmde Joaquin Phoenix, Arthur Fleck isimli zihnen kararsız bir adamı canlandırıyor. Tabii ki Arthur, filmin ilerleyen kısmında Gotham’ın, Joker olarak bilinen Palyaço Suç Prensi haline geliyor. Phoenix’in filmdeki performansıyla kesinlikle Oscar alacağının söylentileri, giderek güçleniyor. DC Comics’in Marvel’a rakip olarak inşa edebileceği bir sinematik evrende, Joaquin Phoenix’in Joker’inin bulunması birazcık imkansız. Buna rağmen geçtiğimiz günlerde keşfedilen bir detay farklı yorumlamaları da beraberinde getirdi.

Phoenix Joker

- Reklam -

Normalde Warner Bros. tarafından çekilen bu film, eskiden bildiğimiz Ben Affleck’li ve Henry Cavill’lı evrenle hiçbir şekilde bağlantılı değil. 2021’de Robert Patinson’ın başrolünde oynayacağı Batman filmiyle kurulacak yeni evrenle de bağlantısının olması beklenmiyor. Fakat bu DC Comics karakterlerinin WB Evreni’nde kullanılamayacağının bir göstergesi değil. Hatta alınan bilgilere göre Bruce Wayne karakteri, WB’nin Joker filminde çocuk olarak kısa şekilde yer alacak. DC Sinematik Evreni’yle bir bağlantısı olmamasına rağmen, Joker’in yeni yayınlanan ikinci fragmanında bir detay keşfedildi. Bu detay sayesinde WB evreninde, DCEU (DC Genişletilmiş Evreni)’ya ait en az 1 tane Easter Egg (Gizli Mesaj)’in bulunduğu onaylanıyor.

Birbirinden Bağımsız İki Filmde de Excalibur’un Posteri Var

joker batman

Reddit’in DC Cinematic başlığında bir kullanıcı Joker fragmanından bir kareyle, Batman v Superman filminin açılış sahnesinden bir kareyi alt alta koydu. Ardından resme bakanlardan iki sahnedeki benzerliklere; en çok da 1981 yapımı Excalibur filminin posterine dikkat etmelerini istedi. Çünkü bu birebir aynı film posteri, alt alta konulmuş iki ayrı filmdeki karede de mevcuttu.

Batman v Superman filminde bu poster ortaya çıktığında, genç Bruce Wayne’in hayatının kalanını etkileyecek bir olay yaşanıyordu. Ebeveynleri Thomas ve Martha Wayne o sahnede öldürülüyor ve bu sahne aracılığıyla Bruce, Batman kimliğine kadar uzanacak kişiliğine kavuşuyordu. Bu noktada akla gelen asıl soru şu: İki filmde görülen tek bağlantı sadece Excalibur’un posteri olsa da, Joker ve Batman v Superman filmi genel anlamda bağlantılı olabilir mi?

Bu keşiften dolayı hayranları sorgulayıcı bir moda sokan şey, Todd Phillips’in daha önce Joker’in direkt olarak bir DC Comics uyarlaması olmadığını belirtmesi. Söylentilere göre Joker filminin yapım aşamasında Martin Scorsese’nin Taxi Driver ve King of Comedy filmleri; bir adamın yavaş yavaş delirmesini anlatacakları şablonu hazırlamada kullanılmış. Bu Easter Egg’i en merak uyandırıcı hale getiren şey ise, normalde filmin yapımcısı Emma Tillinger’ın, filmlerine çizgi romanlarla ilgili gizli mesaj koymak konusunda umursamaz olması. Bu iki önemli nokta filmde Excalibur posterinden çok daha fazlasının göze çarpabileceği olasılığını arttırıyor.

Joker’in DC Sinematik Evrenine Dahil Olabileceği 2 Teori Var

Joker

DCEU’nun Joker’i Suicide Squad sayesinde 2016’dan beri Jared Leto olsa da, Phillips DC Sinermatik Evreni’yle gizli bir bağlantı yaratmaya çalışıyor olabilir. Peki bunu nasıl mı yapacak? İşte şimdi en sağlam teori devreye giriyor. Söylenilene göre Warner Bros.’ta Joaquin Phoenix’in canlandırdığı Joker; DCEU’ya doğrudan bağlanarak Jared Leto’nun canlandırdığı Joker’in ilham aldığı bir nevi ilk-Joker olacak. Bu teoriyi sağlamlaştıran temel ise Joaquin’in Joker filminde yer alacak Bruce Wayne’in daha çocuk olması.

- Reklam -

Tabii ki bu teori ve yakalanan Easter Egg, Phillips’in ve yapımcının hayranları öylesine heyecanlandırmak için yaptığı bir oyun da olabilir. Yani Warner Bros. gerçekten dürüst bir şekilde DCEU ile bir bağlantılarının olmadığını söylüyor olabilir. En minik ihtimal de Ekim’de vizyona girecek Joker filminin, Dc Comics’in Paralel Evren (Elseworlds) hikayelerine açılacak olan ilk kapısı olması.

Joker

Her şey bir yana, film daha çıkmadan dünya çapında bir ün edindi. “Joker” ülkemizde 4 Ekim’de vizyona girdiğinde abartılıp abartılmadığını hep beraber görebileceğiz.

Sizce Joker filmi DC Comics’in paralel evrenlerinden birini anlatıyor olabilir mi?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Joker, Venedik Film Festivali’nin Büyük Ödülü Altın Aslan’ı Aldı!

Kaynak: Screen Rant

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Film ile ilgili kafamdaki tek soru işareti; makyaj. Joker’in makyajının daha çok palyaçoya benzemesi rahatsız ediyor beni. Tamam film süperdir, oyunculuk efsanedir, ondan yana hiç kuşkum yok. Ama, şu makyaj umarım biraz değişir filmin ilerleyen zamanlarında.

  2. Avatar for HowardTheDuck HowardTheDuck dedi ki:

    Bence fazla zorluyorsunuz.

  3. Avatar for bail bail dedi ki:

    Katılıyorum alakalı falan değil zaten

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.R.R. Tolkien 10 Masal

J.R.R. Tolkien Efsanesine İlham Vermiş 10 Masal

Stephen King

Stephen King Uyarlamalarında Durmak Yok: The Institute Dizi Oluyor