Quentin Tarantino Marvel oyuncularının gerçek birer film yıldızı olmadığını söylüyor. Jennifer Aniston’ın, “Artık film yıldızları yok,” sözüne destek veren ünlü yönetmen, bunun sebebi olarak Hollywood’un Marvel-vari bir hâle gelmesini gösterdi.
Marvel filmlerine bir başka eleştiri de Hollywood’un ünlü yönetmenleri arasında yer alan Quentin Tarantino’dan geldi. Tarantino, kısa bir süre önce Marvel filmlerinde kesinlikle yer almayacağını sert bir dille ortaya koymuştu. Başarılı yönetmen şimdi de Marvel oyuncularına yönelik fikirlerini dile getirdi. 2 Bears, 1 Cave isimli podcast yayınında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Tarantino, Marvel’ın sinema sektörü üzerindeki kötü etkisine dikkat çekti. Tarantino bu filmlerde oyuncuların değil canlandırılan karakterlerin başrolde olduğunu aktardı.
“Hollywood’un Marvel-vari bir yere dönüşmesinden kastım şu; bazı karakterleri canlandıran oyuncular, o karakteri canlandırdıkları için ünlü oldular. Ama film yıldızı değiller öyle değil mi? Kaptan Amerika ya da Thor filmin asıl yıldızları aslında. Yani, bunu söyleyen ilk kişi de ben değilim, daha önce çok defa söylenildi. Demem o ki, markanın karakterleri yıldız oluyor.”
Quentin Tarantino: “Bu Durum Maalesef Marvel’ın Hollywood’a Bıraktığı Miras”
Marvel filmleri için oyuncu Chris Evans’ın değil Kaptan Amerika’nın yapımın temel karakteri olduğunu söyleyen Tarantino bu dönüşümün Hollywood’u kötü yönde etkileyeceğinden emin.
“Sinirlendiğim şey tam olarak bu. Hayran kitlesi içinde ya da filmleri yapan stüdyoda heyecan yaratan tek şey bu karakterlerin perdede görünecek olması. İnsanlar artık sadece bundan heyecan duyuyor. Bu dönemde ortaya konan filmlerin temsili de bu yönde artık. Başka bir şeye yer kalmadı. Sorun tam olarak bu.”
Diğer taraftan Marvel filmlerinden “nefret etmediğini” fakat Hollywood’un sürekli bu tür yapımları ortaya çıkarmasından hoşlanmadığını söyleyen yönetmen dev çizgi roman şirketi ile olan bağını da açıklıyor.
“Küçükken ben de Marvel çizgi romanları alıp okurdum. Hatta bu filmler benim 20’li yaşlarımda çıksaydı ben de çok mutlu olur ve sevinirdim. Yapılan tek filmler bunlar da olmazdı, başka filmler de peşinden gelirdi mutlaka. Ama yani, 60’lı yaşlarımdayım artık. Böyle şeylere eskisi gibi heyecanlanmıyorum.”
Siz Quentin Tarantino’nun bu açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Variety
Salma Hayek, Rose Mcgowan yada Margot Robbie da oyuncu denmeyi haketmiyor ayni mantikla.
Bu haberi görünce aklıma J. K. Rowling ve Harry Potter geldi; “iyisin hoşsun zamanında yaptıklarında sevildi beğenildi ama biraz sussan mı artık?” durumu. Böyle konuşmaya devam ederse yakında J. K. Rowling’in kitap dünyasında şu anda bulunduğu durumun sinemadaki temsilcisi olacak.
Endgame’e kadar çok sıkı Marvel hayranıydım ama genel olarak yönetmenlerin Marvel eleştirilerinin bazılarına katılıyorum. Christian Bale de bir afallamıştı örneğin ilk defa oynayınca yeşil perdede. Sinemaya alternatif bir formül üretip tamamen o yarattıkları formülün izlencesiyle birbirinin kopyası işler yapıyorlar artık. Oyuncular tabii ki oyuncular, çoğu kendini perdede kanıtlamış isimler zaten ama artık yeşil perdede yaptıkları iş ile bildiğimiz sinemada yaptıkları şey çok farklılaştı bence. Ya yeni tanımlar gerek ya da yapılan işler artık bence de plastik bir şey.
Bana göre sinema izleyiciye perdede bir bütünlük hissi veren ve kendi anlam dünyasında kimi parçalarına dokunan hatta bazen o imgesel dünyada delik açıp izleyicinin perdede bir bakış yakalamasına ön ayak olan bir şeydi. Marvel formülasyonu bunun dışına çıktı, her seferinde aynı şeyi söyleyen anlam dünyalarımızda kişisel olan parçalara yeni referanslar üretemeyen bir şey artık bence. Sinema üretimdi, Marvel bunu tüketime çevirdi.
Buna katılmıyorum. Kafamdan hızlıca geçenleri kısacık sürede özetlemeye çalıÅayım.
Hollywood’da furyalar her zaman olmuÅtur. 70’lerde istismar sineması, 80’lerde aksiyon, 2000’lerde Harry Potter ve Twilight ile çocuklara ve gençlere yönelik fantastik edebiyat uyarlamaları, 50’lerde Hammer, 30’larda Universal korku filmleri vb. Tarihi filmleri, westernleri, müzikalleri vb. geçiyorum.
Mevzu aslında Disney’in tekelleÅmesine geçen birkaç yılda verilen tepkilerin Åu sıra alt küme Marvel üzerine yoÄunlaÅmasından ibaret. Star Wars külliyatı da yanında harcanıverdi oysa. Kilit nokta ve yukarıda saydıklarımdan mevzuyu ayıran Åu: Herkes yani diÄer tüm stüdyolar da süper kahraman filmi çekiyor mu? Fox da çekiyor iken satın almazdan evvel konuÅulmuyordu bunlar. DiÄerleri kaliteli ne çekiyor da onların önünü kesiyor, bunu sorgulamıyor kimse. Aynı Tarantino daha geçen gün bu on yılın 50’ler ve 80’ler ile birlikte tarihin en kötü 10 yıllık dönemlerinden olduÄunu söyledi ve haklı da. Bunun sorumlusu her zaman risk almayan yapımcılardır, yaratıcı zihinler yok olmaz. Eh, onlardan süper kahraman filmi çekilmesini isteselerdi etrafta bir dolu kopya film görürdük. Yok.
Marvel’a gelince: Yine herkes çizgi roman külliyatı doyurucu biçimde perdeye taÅınmıŠgibi bir yorgunluk içinde. Iron Man, Avengers, Winter Soldier ve Endgame dıÅında doyurucu bir iÅ görmedim ben. Daha X-men yok, Doom yok, Galactus yok, tıpkı DC’de Lantern Corp’un olmadıÄı gibi. Çok Åımardılar, ucuz TV yapımlarıyla ve 2. sınıf karakterlerle kredilerini tüketip maalesef hevesler kaçtıktan sonra beklediklerimizi ucundan vermeye baÅlayacaklar, ben ona yanarım. Umudum DC’nin toparlanıp bizlere güzel iÅler vermesinden yana. Marvel’in iyi yönetildiÄini düÅünmüyorum.
Benim belirtmek istediğim ya da ele aldığım bakış açısı aslında izleyici gözünde bürünen hal. Sinema izleyen insan üretiyordu da, Marvel unsurları bir noktadan sonra bunu insanların elinden alıp dünyada gördüğümüz diğer her şeyde olan tüketim düsturu içine soktu. Buradaki üretim tüketim kısmı da tamamıyla metalar üzerinden değil biraz da kişisel anlam dünyalarımıza bir gönderme aslında. Benim yorumlamam bu en azından. Sinema tarihi konusunda detaylı bilgim yok ama eski edebi eserlere bile konu olan ‘‘sinema’’ ile günümüzde olan vaziyetin farklılığını ve bu vaziyette Marvel’ın etkisinin ne olduğunu tartışmak gerektiğini düşünüyorum. Bence tekel olma mevzusu tabii ki burada bir kriter ama genel anlamıyla oluşturulan formülasyonun dışına çıktıkları anda nasıl bocaladıklarını ve bundan kaçış aradıklarını görmeye başladık. Ne oldukları değil de nasıl bir düsturu benimseyerek öyle olduklarını da ele almanın gerektiğini hissediyorum. Eski bütüncül anlayışa bir alternatifi insanların hayatına soktuktan sonra eskiye veya daha farklı bir yeniye yönelişin nasıl riskler teşkil ettiğini tek tük pattern dışı filmlerle gösterdiler ve sizin de dediğiniz gibi artık stüdyolar ve kişiler risk almaktan daha da bir korkar hale geldiler. Marvel’ın yine burada da payı olduğunu düşünüyorum haliyle. Günün sonunda ‘‘Aaa bir dakika, bundan bu kadar para kazanılabiliyormuş.’’ ile ilişkili farklı kişi ve grup düzeyinde plastik çekinceler ürettiler insanların zihinlerinde.
Mesela Eternals bunun çok iyi bir örneğiydi. Risk aldılar, bence çağın en iyi yönetmenlerin birisi Chloe Zhao ile çalışıp harika bir iş çıkardılar ama yarattıkları şey tüketim alışkanlığına ters olan bir üründü ve insanlar tüketemediler o filmi. Dolayısıyla eski patterna geri döndüler gibi düşünüyorum.