in ,

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’in Film ve Oyun Hakları Satışa Çıkıyor: Açılış Fiyatı 2 Milyar Doları Bulabilir

Yüzüklerin Efendisi ile The Hobbit’in film ve oyun hakları satışa çıkarıldı. Açık artırmanın başlangıç fiyatı 2 milyar dolar olarak belirlendi.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film oyun hakları satılıyor
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi ile Hobbit serilerinin film ve oyun hakları açık artırma aracılığıyla satışa çıkıyor. The Saul Zaentz Company’nin müzayedenin açılış fiyatını yaklaşık 2 milyar dolar olarak belirlemesi bekleniyor. Bu tutarın gelen teklifler sonrasında hızlı şekilde artacağı düşünülüyor.

J.R.R. Tolkien tarafından yazılan Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit eserlerini temel alarak ortaya konulmuş film, oyun ve ticari ürünlerin hakları satışa çıkarılıyor. Bugüne kadar hakları elinde bulunduran The Saul Zaentz Company’nin 1976 yılında Tolkien’den satın aldığı haklar için biçilen güncel değer yaklaşık 2 milyar dolar.

Satışa çıkarılan haklar arasında sekiz bölümden uzun televizyon dizileri, organizasyonlar, tema parkları ve Silmarillion ve The Unfinished Tales of Numenor eserlerinin, tamamı olmasa da, bazı ek notları yer alıyor.

- Reklam -

Bu satışın zamanlaması ise rastlantı değil. Amazon tarafından oldukça yüksek bir bütçe ayırılarak çekilen The Lord of the Rings: The Rings of Power uyarlamasının 2 Eylül 2022 tarihinde izleyicilerle buluşması bekleniyor. Dolayısıyla Amazon, Zaentz tarafından açılan açık artırmanın en büyük adayları arasında yer alıyor.

Saul Zaentz 1976 yılında Yüzüklerin Efendisi film adaptasyonlarının ve diğer haklarını satın almıştı. O zaman yapılan anlaşma 8 bölümden daha uzun dizi adaptasyonlarını içermekteydi. Dolayısıyla Amazon anlaşmadaki bu boşluktan yararlanıyor. Amazon dizi hakları için doğrudan Tolkien Vakfı ile görüşmüş ve 250 milyon dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı.

Yeni Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Uyarlamaları Yolda

Dünya çapında oldukça büyük bir hayran kitlesine sahip Yüzüklerin Efendisi’nin film ve oyun haklarının toplam değeri 2 milyar dolara yaklaşıyor. Ancak açık artırma usulü ile satışa çıkarılacak hakların bu değerden daha yüksek bir fiyata alıcı bulacağı düşünülüyor. Bununla birlikte The Saul Zaentz Company ellerinde bulundurdukları Tolkien fikri mülkiyetinin net değerine dair bir açıklama yapmadı. Açık artırmada Amazon’un kendisine büyük bir yer bulacağı neredeyse kesin. Fakat dev şirket bu yarışta tek başına değil.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film oyun hakları satılıyor

- Reklam -

Diğer taraftan Warner Bros. da Yüzüklerin Efendisi film ve dizi anlaşmalarında kendisine yer buluyor. Peter Jackson tarafından beyaz perdeye aktarılan Yüzüklerin Efendisi üçlemesi dolayısıyla yapımcı şirket Warner Bros. film haklarının bir kısmına sahip. Buna ek olarak şirket şu an üzerinde çalıştığı The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim anime filmiyle izleyicilerinin karşısına çıkacak. Dolayısıyla şirket Tolkien tarafından ortaya konulan eserlerin haklarını satın almak isteyenler arasında.

Warner Bros. daha öncesinde birçok kez Tolkien Vakfı ve yayınevi HarperCollins ile davalık olmuştu.

Açık artırma sonrası Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit yapımlarına ait hakların kimde olacağı ise şimdiden büyük merak konusu.

Siz Yüzüklerin Efendisi evreninin dizi, film ve oyun haklarını kimin satın alması gerektiğini düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Firestarter Fragmanı - Yeni Stephen King Uyarlaması

Zac Efron’lu Firestarter Filminden İlk Fragman: Yeni Stephen King Uyarlaması Yolda

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Dizisinden İlk Görseller

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Dizisinden İlk Bakış Fotoğrafları Yayınlandı