Fukuşima Nükleer Santrali’nden arta kalanlar, üç küçük araştırma robotu tarafından görüntülendi. Su altı çekimleri, santralin destek yapılarının hasar gördüğünü gösterdi. Bölgede büyük bir depremin yaşanması ise büyük sorunlara neden olabilir.
Fukuşima Nükleer Santrali, 11 Mart 2011 tarihinde Japonya‘nın en büyük depremine ev sahipliği yapmıştı. 9.0 büyüklüğündeki deprem, santrali sular altında bırakmış ve büyük bir yıkıma neden olmuştu.
Artan radyasyon sızıntılarıyla birlikte bölge halkı tahliye edilmiş, yaklaşık 150 bin Japon vatandaşı farklı yerlere taşınmak durumunda kalmıştı.
Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), santralin derinliklerinde yaşananları keşfetmek ve bir hayli masraflı olan temizlik operasyonunun nasıl gittiğini takip etmek için uzaktan kumandalı robotlar kullandı.
Geçen salı günü yayınlanan rapora göre, robotlardan birisi felaketin ardından erime yaşayan reaktör çekirdeklerinden birinin altındaki destekleyici yapıyı görüntülemeyi başardı.
Fukuşima Nükleer Santrali’nde Risk Her Geçen Gün Büyüyor
Associated Press‘in haberine göre destek yapısının 120 santimetre kalınlığındaki beton duvarının tabanında önemli hasarlar görüntülendi. Ayrıca, yapının içindeki çelik takviyenin de açığa çıktığı bildirildi.
Üç reaktörde toplam 880 tonluk yüksek oranda radyoaktif erimiş yakın kalıntısı yer aldığı biliniyor. The Asahi Shimbun‘un aktardığına göre robotlar, görseldeki erimiş yakıtın onayını ilk defa geçen hafta elde edebildi.
Fukuşima Nükleer Santrali‘nin kalıntılarını temizleme operasyonu, radyoaktif yakıt kalıntıları nedeniyle zor bir şekilde yürütülüyor. Eğer görüntülenen destek yapılarında kırılma yaşanırsa, ilerisi için ciddi bir tehdit olabileceği düşünülüyor.
Hasar raporunun ardından Fukuşima Eyaleti Valisi Masao Uchibori, TEPCO’dan olası bir depremde yapının sağlam kalıp kalamayacağına dair bir değerlendirme istedi.
Bununla birlikte reaktördeki tek risk görüntülenen radyoaktif yakıtlar değil. Felaketin ardından su basan fabrikada şu anda 1.000’den fazla tankta 1,3 milyon ton atık su bulunuyor.
TEPCO geçen günlerde bu suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılması gerektiğini öne sürerek yerel balıkçı topluluklarından ve komşu ülkelerden tepki çekmişti.
Fukuşima Nükleer Santrali‘nin mevcut durumu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler‘den takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!