in ,

Oxford “Yılın Kelimesini” Seçiyor: Oylama İlk Defa İnternet Üzerinden Yapılacak

Oxford yılın kelimesini ilk defa internet üzerinden verilecek oylarla seçecek. 2022 yılının sözcüğü için üç aday yer alıyor.

Oxford 2022 Yılının Kelimesi Seçim
- Reklam -
- Reklam -

Oxford ilk defa yılın kelimesini belirlemek için internet üzerinden oylama yapacak. İlerleyen iki hafta boyunca oy kullanılabilecek seçimde, 2022 yılı için son üçe kalan kelimeler “goblin mode” “#IStandWith” ve “metaverse” olarak belirlenmiş durumda.

Oxford Languages internet sitesinden ulaşılabilecek oylama Koronavirüs pandemisi sonrası toplulukların bir araya gelmesine bir gönderme olacak şekilde birlikte karar verilecek. “Dünyanın her köşesindeki insanlar” tarafından seçilen kelime 2022 yılının kelimesi olacak. Oxford’un İngilizce dilini yaşatması ve yaygınlaştırmasını hedefleyen bu uygulama tarihte ilk defa bütün dünya tarafından hep birlikte gerçekleştirilecek.

Oxford Languages yöneticisi Casper Grathwohl “Covid-sonrası” dünyada bu yaklaşımın en doğrusu olduğunu söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor:

- Reklam -

“Geçen yıl dünya bizlere geri açıldı. Bu sebeple bizler de yılın kelimesini seçme şansını dünyanın her bir yanındaki dil severlere bırakmanın doğru olacağı kanısındayız. Hepimiz İngilizcenin değişen yolculuğunun parçasıyız. Zor bir yıl olsa da kelimeleri seven insanların bu yolculukta bizlerle olmayı seveceğini düşünüyoruz”

Oxford, Adayları 2022 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri Arasından Seçti

Sözlükbilimciler tarafından kısaltılan listede, internet kullanıcılarının oy verebileceği üç kelime belirlenmiş durumda. Kelimelerden ilki Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı Snow Crash romanında geçen “metaverse” olarak seçildi. Oxford Language yapay gerçekliğin kullanımının yaygınlaşması ve çevrimiçi kullanımın yaygınlaşması ile birlikte bu kelimenin geçen seneye göre dört kat arttığını söylüyor.

Kullanıcılara oylamada sunulan diğer kelime ise ünlü sosyal medya platformu Twitter’da kullanılan “#IStandWith” başlığı oldu. Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan Johnny Depp ve Amber Heard’ün davasına kadar birçok farklı konu üzerinde açılan başlıklarda kullanılan kelime 2022 yılında oldukça sık kullanılan bir diğer kelime olarak görülüyor.

Oxford 2022 Yılının Kelimesi Seçiliyor

2022 yılında insanların yoğun bir şekilde kullandığı görülen diğer bir kelime ise “goblin mode” olarak tespit edildi. Kelimenin kullanımı 2009 yıllarında bir kişinin ne olursa olsun istediğini yapması manasına gelecek şekilde kullanılsa da sosyal medya fenomeni Julia Fox’un pandemi sonrası normale dönmek anlamında kullanımı sonrası popüler olmuş durumda.

Baş editör Fiona McPherson ve Jonathan Dent uzun listede yer alan kelimeler arasından sonuca zor bir şekilde vardıklarını, “platty jubes” ve “quiet quitting” gibi kelimeleri elemek zorunda kaldıklarını belirtiyor. İkili 2022 yılında kullanımı en çok artan kelimeleri seçtiğini söylüyor.

- Reklam -

Oylar 2 Aralık 2022 tarihine kadar resmi internet sitesi üzerinden kullanılabilecek. Şu ana kadar 36 bin kişinin oy kullandığı ankette sonuçlar 5 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.

Oylamaya buraya tıklayarak katılabilirsiniz.

Oxford Yılın Kelimesi Vax

Oxford, geçen yılın kelimesini “vax” (aşı) olarak seçmişti.

Sizce 2022 yılının kelimesi ne olacak? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Enflasyon(yılın kelimesi).

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

God of War Ragnarök İncelemesi

God of War: Ragnarök İncelemesi – Tanrıların Alacakaranlığı’nda Yolculuk

God of War Temalı Yemek Kitabı

God of War Temalı Yemek Kitabı Çıktı: 60’tan Fazla Tarif, Oyuncuları İskandinav Sofralarına Davet Ediyor