in , ,

Alan Moore Uyarlamalarından Elde Edeceği Gelirin Tamamını ‘Black Lives Matter’ Hareketine Bağışlıyor

Alan Moore eserlerinden yapılacak uyarlamalardan pay almak istemediğini açıkladı. Ünlü sanatçı adaptasyon gelirini Black Lives Matter fonuna aktaracak.

Alan Moore Uyarlama Geliri
- Reklam -
- Reklam -

Alan Moore çizgi romanlarının beyaz perde ve ekran adaptasyonlarından pay almak istemediğini, bunun yerine kendi telifinin Black Lives Matter’a aktarılmasını istediğini söyledi.

V for Vendetta, Watchmen, From Hell ve Batman: Killing Joke gibi çizgi roman dünyasının ikonik eserlerinin arkasındaki isim Alan Moore 2019 yılında sektörden ayrıldığını ve daha fazla çizgi roman yazmayacağını açıklamıştı. Büyük şirketlerin çizgi romanların özünden giderek uzaklaştığını ve sinema filmlerinin içinin boşaltıldığını ifade eden Moore, kendi eserlerinden uyarlanan filmler ve dizilerden isminin çıkarılmasını da istemişti. Ünlü yazar bu tutumunu bir adım daha ileriye taşıyarak gelecekteki hiçbir uyarlamadan pay almak istemediğini açıkladı.

Moore hangi çizgi romanının TV ya da sinemaya uyarlanacağı hakkında net bir ifade kullanmasa da mali raporlarda kendisine verilecek payı ne olursa olsun reddedeceğini ve bu miktarın fonlara dağıtılması için çalışacağını söylüyor.

- Reklam -

Alan Moore Uyarlama Geliri - Black Lives Matter

The Telegraph’a konuşan yazar çizgi romanların eskiden oldukları şeylerden uzaklaştığını da sözlerine ekliyor:

“Daha fazla para alabilmek için artık bunlara ‘grafik romanlar’ diyorlar. Çizgi romanların benim için ifade ettiği anlam artık yok. Kırkların, ellilerin, altmışların; masum, yaratıcı ve hayal gücü bol kahramanları modern izleyicinin karşısına bir sirkteymişçesine yeniden konuluyor.

“Yaptığım deneylerin çizgi roman sektörünün hemen alıp bütün eserlere uyarlayacağı bir şey olsun istememiştim. Watchmen gibi bir şeyi ortaya çıkarırken karanlık ve psikopat karakterlerin çok havalı olması gerektiğine dair bir şey söylemedim. Ama görünen o ki endüstri gelecek 20 yıl boyunca bu mesajı çıkardı.”

Alan Moore: “Payımın Yazar ve Yaratıcı Ekiple Paylaşılmasını İstemiyorum”

Röportajda film ve dizi uyarlamalarından aldığı telifin yazar ve diğer yaratıcı ekiplerle paylaşılması hakkında düşünceleri de sorulan Moore bu konuya sıcak bakmadığını belirtiyor:

“Onlarla bile paylaşılmasını istemiyorum aslında. Son filmlerin (çizgi romanları yazarken) ortaya koyduğum temel prensiplerle örtüşmediğini gördüm. O yüzden DC’yi aradım ve gelecekte yapılacak her türlü televizyon ve sinema uyarlamasından payıma düşen parayı Black Lives Matter’a göndermelerini söyledim.”

alan moore süper kahraman faşizm

- Reklam -

Maddi kaygılardan uzak ve kalabalıktan uzak bir şekilde Northampton’da yaşayan Alan Moore, yaşadığı bölgeye dair şunları kaydediyor:

“Northampton benim için mükemmel. Kasaba yıkık dökük bir çöplük ama özü sadece bugünkü durumu değil, burada birikmiş olan ve [kasabanın] karakterini besleyen muazzam tarih. Buradaki insanların enerjisi harika.”

Alan Moore: “Fantazi Edebiyatının Kalıpları Yoktur”

Öte yandan yazar, Koronavirüs önlemlerini hâlâ devam ettiriyor. Moore bu süreçte 20. yüzyılın ortalarında İngiltere’de geçen bir fantazi romanını kaleme alıyor.

“Sanal dünyaya alıştım ve artık sosyal toplantılardan kendimi biraz soyutluyorum çünkü yaşlandım ve sarsaklaştım. Bir de çizgi roman etkinliklerinde insanların benimle karşılaştıklarında normal bir konuşma yapmak yerine sanki dini bir tecrübe yaşıyorlarmış gibi davrandıklarını fark ettim. Ben de yazarlık hayatı nasıl olur diye düşünüp evimde kitap yazmaya başladım.

“Fantazi son zamanlarda J.R.R. Tolkien ve George R.R. Martin’in kitaplarına benzer şekilde ejderhalı, savaşçı kahramanların olduğu ve her nedense cücelerin mutlaka bulunduğu eserlere dönüştü… Fakat fantazinin kalıpları yoktur ve böylesi bir türde tek bir notaya sürekli olarak basmak biraz can sıkar. Daha önce kimsenin bakmadığı fantastik bir bakış getirelim ve sırf değişiklik olsun diye dar görüşlü insanları işin içinden çıkaralım.”

Siz Alan Moore’un bu kararını ve çizgi roman sektörüne dair düşüncelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve daha fazlası için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Muhteşem Yüzyıl’daki Halit Ergenç’in aynısıymış ya bu adam :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kazuo Ishiguro Şarkı Sözleri Kitap

Nobel Ödüllü Yazar Kazuo Ishiguro’nun Şarkı Sözleri Kitapta Derleniyor

Oppenheimer En Çok Gişe Hasılatı Yapan Biyografi Filmi

“Oppenheimer”, “Bohemian Rhapsody”yi Gerisinde Bırakarak En Çok Gişe Hasılatı Elde Eden Biyografi Filmi Oldu