in ,

Alper Gezeravcı’yı Taşıyan Dragon Kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na Başarıyla Kenetlendi

Alper Gezeravcı’nın da parçası olduğu Axiom-3 mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmayı başardı.

Alper Gezeravcı - Uluslararası Uzay İstasyonu
- Reklam -
- Reklam -

Alper Gezeravcı’nın uzay görevinde bir kritik eşik daha aşıldı. Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Ekip herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadan istasyona ilk adımlarını attı.

Türkiye’nin uzaya çıkan ilk astronotu olma özelliğini taşıyan Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024 tarihinde Türkiye saatiyle 00.49’da Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki tesisten uzaya fırlatıldı. Gezeravcı’nın ilk sözleri Mustafa Kemal Atatürk’ün, “İstikbal göklerdedir,” ifadesi olurken Dragon kapsülündeki yaklaşık 30 saat süren yolculuk da sıkıntısız bir şekilde sona erdi.

Alper Gezeravcı - Uluslararası Uzay İstasyonu Kenetlenme

- Reklam -

Alper Gezeravcı’yla beraber toplam 4 kişiden oluşan Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü bugün Türkiye saatiyle 13.42’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

Basınç eşitleme gibi birçok prosedürün ardından kenetlenme süreci tamamlandı. Dragon kapsülünün kapağı ise saat 15.15’te açıldı ve ekip Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk adımlarını attı.

Alper Gezeravcı’yı Taşıyan Dragon Kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na Kenetlenme Anı

Alper Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria (ABD ve İspanya adına), Marcus Wandt (Avrupa Uzay Ajans ve İsveç adına) ve Walter Villadei’den (İtalya adına) oluşan ekibin kenetlenme sonrası istasyona ilk adımları kameralara şu şekilde yansıdı:

Axiom-3 ekibini uzay istasyonunda hâlihazırda görev yapan Expedition 70 ekibi karşıladı. Axiom Space’in YouTube üzerinden canlı yayınladığı tarihi anlarda Axiom-3 mürettebatı istasyona ulaştıktan sonra açıklamalarda bulundu.

- Reklam -

Türkiye’yi temsil eden Alper Gezeravcı, sıra kendisine geldiğinde şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkânları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.”

Alper Gezeravcı’nın Konuşması

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Gezeravcı, Axiom 3 ekibiyle beraber uzay istasyonunda toplam iki hafta kalacak. Ekip bu süreçte birçok farklı bilimsel deneye imza atacak.

Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenme anlarını içeren canlı yayının kaydını hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Flight Attendant 3. Sezon Iptal

Emmy Ödüllü “The Flight Attendant” Dizisi 2. Sezonun Ardından İptal Edildi

Tron 3 Çekimleri Başladı - Ares

Jared Leto’lu “Tron 3” Filminde Çekimler Başladı