in , ,

Bir “Game of Thrones” Hayranı Yapay Zekâ Kullanarak “Buz ve Ateşi Şarkısı”nın Finalini Yazdı

Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin son kitapları “The Winds of Winter” ve “A Dream of Spring”, yapay zekâ imzasıyla tamamlandı.

Yapay Zekâ Buz ve Ateşin Şarkısı Final Kitapları
- Reklam -
- Reklam -

Buz ve Ateşin Şarkısı serisi yapay zekâ kullanılarak tamamlandı. George R.R. Martin’in yaklaşık 12 yıldır beklenen The Winds of Winter kitabı ve hikâyenin sonunu ele alacak A Dream of Spring; YZ marifetiyle kurgulandı.

Martin’in devam kitapları için henüz bir çıkış tarihi belirtilmese de bir Game of Thrones hayranı, yapay zekâyı kullanarak bu eserleri noktaladığını açıkladı.

Martin’in HBO’da 8 sezon boyunca yayınlanan ve dizi tarihine adını altın harflerle yazdıran Game of Thrones’un final yapmasının üzerinden yıllar geçti. Hayranlar bu hikâyenin televizyon uyarlamasında nasıl sona erdiğini biliyor olsa da, dizinin uyarlandığı orijinal roman serisinde işlerin nasıl tamamlanacağı hâlâ bilinmezliğini koruyor.

- Reklam -

Beşinci kitabın yayımlanışının üzerinden yaklaşık 12 yıl geçti. Yazar George R.R. Martin, “İlerleme kaydediyorum,” gibi açıklamalarla hayranlara istediklerini vermemeyi sürdürüyor. Okurlar kitabın en azından bu yıl içinde çıkmayacağını rahatlıkla öngörebiliyor. Ancak bir Game of Thrones hayranı, bu “gidişata” bir dur dedi ve yapay zekâ destekli uygulamaları kullanarak The Winds of Winter romanını tamamlamayı başardı. Üstelik sadece altıncı kitap da değil, serinin finali olan A Dream of Spring de bu şekilde yazıldı.

Yapay Zekâ Tarafından Tamamlanan Game of Thrones Kitapları “The Winds of Winter” ve “A Dream of Spring” Nasıl Ortaya Çıktı?

George R.R. Martin Yapay Zeka

Geliştirici Liam Swayne dil modeli ChatGPT’yi kullanarak uzun yıllardır beklenen altıncı kitap The Winds of Winter ve serinin finali A Dream of Spring’in metinlerini kaleme almayı başardı. Swayne öncelikle The Winds of Winter’ın birinci bölümünün ana hatlarını oluşturması için tek bir giriş elde etti. Sonra bu işlemi 45 bölüm için tekrarladı ve daha detaylı ana hatları oluşturdu. Son adımda ise bu genişletilmiş ana hatları kullanarak ChatGPT’den bölümleri yazmasını istedi. Böylece yapay zekâ, kitabın ana hatlarından sahneler oluşturdu ve sonuç olarak 683.276 kelime uzunluğunda, A Dance With Dragons kitabından bile uzun devasa bir metin yarattı.

Ancak merak edilen bir konu var: YZ gerçekten de Martin’in yaratıcılığına sahip mi? IGN’e konuşan Swayne, ChatGPT’nin bazı sürprizlerle doldurulduğunu ve özellikle Jon Connington’ın Daenerys Targaryen’a karşı ihanetini içeren bir kısmın kendisini şaşırttığını belirtiyor. Öte yandan Martin’in karakter ölümleriyle meşhur tarzının eksikliği, yapay zekânın yaratıcı ve sıra dışı kararlar alırken zorlandığını gösteriyor. Çünkü Swayne bunu istemesine rağmen yapay zekâ önemli karakterlerden hiçbirini öldürmedi.

The Winds of Winter - Son Sayfalar - George RR Martin - Kis Ruzgarlari

Sonuç Etkileyici Olsa da Yapay Zekâ Henüz George R.R. Martin Gibi Yazarların Yerini Alacak Seviyede Değil

Bu nedenle geliştirici, YZ uygulamalarının yakın zamanda George R.R. Martin gibi bir yazarın işini devralabileceğinden pek de endişeli değil:

- Reklam -

“Büyük dil modelleri çok korkutucu olabilir. Ancak bu proje yazarların ve yapay zekânın geleceği konusunda daha iyimser olmamı sağladı. ChatGPT gibi büyük dil modellerinin yüzlerce sayfalık metni dikkate alarak anlatı kararları alabildiğini ve yazarların hızla kurgusal eksiklikleri gidermelerine yardımcı olabileceğini görüyoruz. Ayrıca YZ’nin yalnızca daha önce birçok kez yapılmış olanı yapabileceği de açığa çıkıyor. Dolayısıyla yapay zekânın benzersiz edebi eserlerin yerini hemen almayacağına dair güvenim arttı.

“Özellikle karakter ölümlerini yazarken YZ’nin zorlandığına inanıyorum. Çünkü çoğu yazar, ana karakterleri öldürmek konusunda tereddüt eder. George R. R. Martin’i diğer yazarlardan ayıran özelliklerden biri, hikâyelerinde alışılmadık ve şaşırtıcı kararlar almasıdır. Şu anki durumda YZ sadece en yaygın yapılanları yapabiliyor, bu da kitaplarda olmayan hikâyeler yaratmakta güçlük çektiği anlamına gelir.

“Ancak ilginç bir şekilde, projeye başlamadan önce yaratıcı ve beklenmedik kararlar alan yazarların değiştirilemez olduğuna dair inancım daha da güçlendi. Dolayısıyla, yazarlar ve yapay zekâ birlikte çalışarak yeni ve özgün hikâyeler yaratma potansiyeline sahip olabilirler.”

A Dream of Spring - George R.R. Martin

Sizler de ChatGPT desteğiyle yazılan bu kitapları okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Kitapların dilinin İngilizce olduğunu da hatırlatalım.

Yapay zekânın geldiği son nokta hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Bu tür çalışmalar bir gün orijinal tadı verebilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Winter is Coming

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilydious ilydious dedi ki:

    Olan yine Daenerys’e mi olmuş yani… :smiling_face_with_tear:

  2. Avatar for OsmanAga33 OsmanAga33 dedi ki:

    Umarım gerçekleşmez ama seriyi bitiremeden öleceğini düşünüyorum. Taslaklarla daha hızlı gelir kitap

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gen V Fragman - The Boys

“The Boys” Evreninde Geçen “Gen V” Dizisinden Yeni Fragman

Cillian Murphy Barbie 2 Ken

“Oppenheimer”ın Yıldızı Cillian Murphy, “Barbie”nin Olası Devam Filminde Ken’i Oynama Fikrine Sıcak Bakıyor