in ,

Güneydoğu Asya’da ‘Ejderha’ Benzeri Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi

Güneydoğu Asya ülkesi Laos’taki bir kayalık zirvenin tepesinde ejderha benzeri yeni bir kertenkele türü keşfedildi.

Ejderha Benzeri Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Laos’taki bir kayalığın zirvesine tünemiş, akıllara efsanelerdeki ejderha anlatılarını getiren yeni bir kertenkele türü bulundu.

Yeni bir kertenkele türü olduğu onaylanan canlıya Laodracon carticola yani Khammouane karst ejderhası adı verildi.

Ağustos 2022’de Laos’un Khammouane ilinde bir kuş gözlemcisi tarafından keşfedilen bu “sıradışı” görünümlü kertenkele, daha sonra turistlere bir zip-line turu yaptıran bir rehber tarafından görüldü ve araştırmacılar tarafından yakalandı. Bu ilginç keşif sonrasında bölgedeki kireçtaşı kayalıkları incelenmeye alındı ve benzer bir görünüme sahip ikinci bir kertenkele daha yakalandı.

- Reklam -

Detaylı incelemeler sonucunda bu kertenkelelerin yeni bir tür olduğu anlaşıldı ve Laodracon carticola, yani daha anlaşılır olarak Khammouane karst ejderhası adı verildi. Khammouane karst ejderhası olarak adlandırılan bu tür, yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda bir “üçgen” başa, “uzun ve ince” uzuvlara, “mavi-gri” gözlere ve kabaca dokulu pullara sahip.

Ejderha Benzeri Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi

Fotoğraflar bu kertenkelenin siyah bir gövdeye sahip olduğunu ve sırtında birkaç büyük beyaz şerit ile başka bölgelerinde de beyaz benekler bulunduğunu gösteriyor. Karın bölgesi ve boğaz altında ise mavimsi bir renk var. Khammouane karst ejderhaları, 48 ila 70 metre yükseklikteki kayalık zirvelerde tırmanırken veya otururken görüldü. Yerel halk bu kertenkeleri “nadir” olarak tanımladı ve genellikle öğleden sonraları aktif olduklarını ve tamamen kayalıklarla sınırlı olduklarını belirtti. Bu yeni tür şu ana kadar sadece Khammouane ilinde bir kireçtaşı oluşumunda bulundu. Bu merkezi il başkent Vientiane’in yaklaşık 260 mil güneydoğusunda yer almaktadır ve doğuda Vietnam’a, batıda ise Tayland’a sınırlanmakta.

 

- Reklam -

Khammouane Karst Ejderhası: Efsaneleri Geride Bırakan Yeni Bir Kertenkele Türü

Khammouane Karst Ejderhası

Khammouane ilindeki kireçtaşı habitatlarında yıllardır devam eden sürüngen araştırmalarına rağmen bu yeni türün daha önce keşfedilmemesinin nedeni, çok özel habitat tercihlerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yakınlarda inşa edilen yüksek yürüyüş yolları ve zip-line parkurları da bu eşsiz türün gözlemlenme şansını artırmış olabilir. Araştırmacılar yeni türün adını tercih ettiği habitatından esinlenerek belirlediler.

“Carsticola” Almanca’da kireçtaşı anlamına gelen “karst” kelimesi ile Latincede “sakin” anlamına gelen “cola” kelimesinin birleşiminden oluşmaktadır. Yeni türün DNA ve fiziksel özellikleri, pullarının dokusu ve deseni, vücut şekli ve renklemesi gibi özelliklerle tanımlandı. Araştırma ekibi Saly Sitthivong, Peter Brakels, Santi Xayyasith, Nathanaël Maury, Sabira Idiiatullina, Parinya Pawangkhanant, Kai Wang, Tan Van Nguyen ve Nikolay Poyarkov’dan oluşuyordu.

Ejderha Benzeri Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfedildi

Yeni keşfedilen bu kertenkele türü hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Miami Herald

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Yani şimdi masallara konu olmuş ejderha bu mu :smiley:

  2. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Hocam bunlar büyüyüp kocaman oluyor. Game of thrones belgeselini ya da house of the dragon belgeselini izlemediniz mi yoksa?

  3. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Ben ismine aldanıp netflix yapımı Ejderha Cumhûriyeti belgeselini izledim ve resmen ejderhalardan fiskindim. Bahsettiğiniz belgesellerin adını duydum ama izlemeye değip değmeyeceğini bilemedigim için hiç girişmedim. Galiba bu belgesellerin dayandığı tarih kitapları tamamlanmamış daha. (@MelihAntepli hocam özellikle EC belgeseli hakkında çok ağır konuşuyor, belgeseli izlemeden önce kendisine danışılmasını tavsiye ederim, ben dikkate almadım pişman oldum😀.)

  4. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Hocam hemen Tamamlanmamış Tarih isminin patentlerini alın. Bu isimle çıkan bir kitap saniyesinde new york times bestseller olur. Paraya para demezsiniz dolar kurunu takip etmekten internet paketiniz iki günde biter.

  5. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    İzlemedim öyle bir belgesel mi varmış ??

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Jules Verne Hakkında Bilgiler

Jules Verne Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 15 İlginç Bilgi

James Bond Dizisi - Amazon

Yakın Gelecekte James Bond Dizisi Gelmeyecek: “Odak Nokta Uzun Metraj Filmler”