in ,

En Çok Diziyi Hangi Platformun İptal Ettiği Ortaya Çıktı (İlk Sırada Netflix Yer Almıyor)

En çok dizi iptal eden platformlar üzerine yeni bir araştırma yayınlandı. Hangi akış servisinin ne oranda yapımdan vazgeçtiği ortaya çıktı.

En Çok Dizi İptal Eden Platformlar Belli Oldu
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir rapor en çok dizi iptal eden akış servislerini ortaya çıkardı. Dijital yayın platformları sayesinde yeni yapımların çoğalması, aynı zamanda iptallerin de artmasına yol açtı. Peki en fazla hangi servis dizilerinden vazgeçiyor?

Dijital akış devrimi, reyting baskısı ve hızlı iptallerden korkmadan dizilerin geliştirileceği bir vaatle başladı. Ancak bu bir yanılsamaydı. Akış servisleri kısa sürede herhangi bir yayıncı gibi orijinal içeriklerini hızlı ve acımasızca iptal etmeye başladı ve hepsi aynı şikayetle karşı karşıya kaldı: “Akış servisleri her şeyi iptal ediyor! Artık hiçbiri bir sezonun ötesine geçemiyor!”

Peki bu şikayetler gerçekte ne kadar doğru? Sonuçta akış servisleri geleneksel kanallar gibi hit yapımlar arıyor. Bir dizi üretim maliyetine göre yüksek izlenme alıyorsa yenilenir. Aksi takdirde iptal edilir. Bu durum siyah beyaz televizyon günlerinden beri böyle çalışır.

- Reklam -

Konunun özüne ulaşmak için Variety ve Luminate, son üç yıl içinde önde gelen ABD merkezli akış hizmetlerinin ve geleneksel kanalların ne sıklıkta dizilerini iptal ettiklerini belirlemek için bir çalışma yaptı. “Gösteri Devam Etmeli” adlı bu rapor televizyon endüstrisinde en çok tartışılan konulardan birini çözmeyi amaçlayan kapsamlı bir istatistiksel analiz şeklinde hazırlandı.

İşte En Çok Dizi İptal Eden Platformlar

Veriler 2020’den 8 Ağustos 2023 tarihine kadar iptal edilen tüm dizileri (senaryolu ve senaryosuz) kapsıyor. Hemen aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi büyük akış servisleri (Netflix, Hulu, Disney+, Amazon Prime Video, Max, Apple TV+, Peacock, Paramount+), genel olarak iptal oranının %12,2 olduğu bir ortalamaya sahip.

En Çok Dizi İptal Eden Platformlar

Warner Bros. Discovery’e ait olan Max (eski adıyla HBO Max), yapımları iptal etme konusunda açık ara en acımasız olanı ve iptal oranı %26,9. Aslında bu büyük bir sürpriz olmayabilir. Çünkü Warner Bros. ve Discovery birleşmesinin 2022’de tamamlanmasından bu yana, şirketin büyük borcunu azaltma çabasıyla birçok içerik yayın platformundan kaldırıldı. Yeni CEO David Zaslav’ın yönetimi devralmasının ardından dizi, film ve çocuk programı gibi içeriklerin hepsi şirketin büyük borcunu azaltma çabasıyla iptal edildi. Bu süreçten HBO orijinal yapımları da kurtulmadı. Örneğin Westworld Kasım 2022’de dört sezonun ardından iptal edildi.

Raporda şaşırtıcı olan Netflix’in sonuçlarıydı. Genellikle “her şeyi iptal eden” yayın servisi olarak bilinirken, bu araştırma ile dijital yayın devinin orijinal yapımlarının sadece %10,2’sini iptal ettiği ortaya çıktı ve bu alanda beşinci sırada yer aldı.

- Reklam -

Apple TV+ ise %4,9’luk oranı ile herhangi bir platformun en düşük iptal oranına sahip olmayı başardı.

Geleneksel ve Akış Kafa Kafaya

Son olarak, geleneksel ve yayın akışı kanalların iptal edilen toplam dizi sayısında önemli bir farklılık bulunmuyor. Aşağıdaki tabloda 2020-2023 yılları arasında tüm büyük akış servislerinde 221 iptal olmuş yapım görünüyor. Geleneksel televizyonda ise 193 iptal gerçekleşmiş.

En Çok Dizi İptal Eden Platformlar

Raporda ayrıca akış veya geleneksel olmasına bakılmaksızın platformların genellikle ilk sezon dizilerini iptal etmeye eğilimli olduğunu buldu. Dijital platformlar fişi biraz daha erken çekmeye eğilimliydi. Oysa geleneksel ve kablolu kanallar bu konuda biraz daha sabırlı olma eğiliminde. Yine de aradaki oranın önemli bir fark olduğu söylenemez.

Sizler bu yeni raporla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ülkemizde de, tv kanalları arasında uzun yıllardır bu rekor her seferinde Fox Tv tarafından ilerletiliyor :stuck_out_tongue: Her yıl en az üç - dört diziyi yayına sokup, 5 - 10 bölüm yayınlandıktan sonra kaldırıyor. Ülkemizin ‘dizi mezarlığı’ unvanını hak eden tek kanal gözümde :grin:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things Tiyatro Oyunu Geliyor: Kadro Belli Oldu

“Stranger Things”in Öncesinde Geçen Olaylar Tiyatroya Taşınıyor: Oyuncu Kadrosu Belli Oldu

Squid Game için Mahkemelik Olan Platformlardan Sürpriz Karar

“Squid Game” için Mahkemelik Olan Netflix ve Koreli İnternet Sağlayıcısından Sürpriz Ortaklık Kararı